Mødedato: 21.11.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan for Sundhedspolitikken 2011-2014

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har udarbejdet et udkast til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan for Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014 "Længe Leve København".

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udkast til udvalgets handleplan for Sundhedspolitikken 2011-2014

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 26. maj 2011 Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014, der erstatter den tidligere sundhedspolitik, som udløb med udgangen af 2010. Samtidig med vedtagelsen af politikken godkendte Borgerrepræsentationen, at de stående udvalg skal udarbejde handleplaner, der skal indgå i den løbende opfølgning på sundhedspolitikken. Handleplanerne er gældende i perioden 2011-2014. Forvaltningerne skal årligt herefter revidere deres handleplaner og kommentere på fremdriften i aktiviteterne, hvorefter Borgerrepræsentationen forelægges en redegørelse.
Sundheds- og Omsorgsudvalget har på den baggrund anmodet Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om at udarbejde en handleplan. 

Løsning

"Længe Leve København" tager afsæt i københavnernes korte middellevetid, den høje forekomst af kroniske sygdomme samt den sociale ulighed i sundhed. Politikken er bygget op omkring fire spor, der tilsammen indeholder en række kritiske aktiviteter, som er vigtige for at nå politikkens fireårige mål inden for fysisk aktivitet, rygning, alkohol og selvvurderet helbred (jf. bilag 2). De fire spor er:
 
1) Mere liv - bedre byliv
2) Sund og aktiv hverdag
3) Mere lighed i sundhed
4) Bedre forebyggelse og behandling.

For at måle udviklingen i sundhedspolitikkens kritiske aktiviteter, er der opstillet en række indikatorer, hvor fremdriften opgøres en gang årligt. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen bidrager med data til 2 indikatorer, der vedrører dels 'andelen af unge kontanthjælpsmodtagere, der samtidig har en social sag, som opnår arbejdsmarkedstilknytning', dels 'antallet af kontanthjælpsmodtagere med sygdom over 14 dage' (jf. bilag 3).  

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens foreslåede bidrag til sundhedspolitikken gennemgås nedenfor:

Politikkens spor 2: Sund og Aktiv Hverdag - Kritisk Aktivitet: Forbedre ledige københavneres sundhed som led i beskæftigelsesindsatsen. 

1. Integrere tilbud om rygestop, rådgivende samtaler om alkohol og motion i beskæftigelsesindsatsen til unge ledige. Alle unge ledige i Jobcenter København tilbydes et sundhedsprogram, som støtter den unge til motion, rygestop, vægttab, stresshåndtering eller stop for misbrug.

2. Etablere sundhedsvejledning og opfølgende indsatser til kontanthjælpsmodtagere, herunder borgere med anden etnisk baggrund.
Der er igangsat et projekt som led i den samlede BIF-SUF-SOF Strategi. Målet er at tilbyde målrettet sundhedsvejledning til 400 kontanthjælpsmodtagere, herunder sygemeldte.

3. Fremme helhedsfortsåelse om sundhed i jobcentrene gennem kompetenceudvikling af medarbejdere. Der skal etableres kompetenceudvikling for beskæftigelseskonsulenter i jobcentrene, hvor der skal undervises i sundhedsindsatser for ledige. Projektet afventer delresultater fra ovenstående projekt. 

4. Tilbyde hurtigere udredning og henvisning af kontanthjælpsmodtagere med ryg- og nakkeproblemer. Københavnske kontanthjælpsmodtagere, der er sygemeldte for ryg- eller nakkeproblemer, kan tilbydes henvisning til Ryg- og Genoptræningscenter København (RGK) direkte fra Jobcenter København, Musvågevej (JKM) samt Center for Afklaring og Beskæftigelse (CAB) med henblik på undersøgelse, vurdering og eventuel behandling for deres nakke- og rygbesvær.


Politikkens spor 3: Mere lighed i Sundhed - Kritisk Aktivitet: Integrere sundhed og mulighed for fysisk aktivitet i områdebaserede udviklingsprojekter.

5. Kortlægge eksisterende indsatser i bydelene Amager, Nørrebro/Bispebjerg og Vesterbro/Kgs. Enghave. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har en række fremskudte beskæftigelsesindsatser på hhv. Amager og Nørrebro, der indgår i samspil med de boligsociale helhedsplaner i områderne. Indsatsen bidrager til øget selvforsørgelse og trivsel blandt borgerne i områderne bl.a. via tæt samarbejde med de øvrige forvaltninger og boligsociale aktører, og indsatsen er derved indirekte sundhedsfremmende.


Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, da indsatserne i handleplanen er finansieret via budget 2010, budget 2012, midler fra satspuljen og eksisterende budgetrammer i BIF og SUF (jf. bilag 3).

Videre proces

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender handleplanen, fremsendes denne til Sundheds- og Omsorgsudvalget senest den 1. december 2012, som anmodet.

BILAG
1. Henvendelse fra Sundheds- og Omsorgsborgmester Ninna Thomsen
2. Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014 "Længe Leve København"
3. Udkast til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens handleplan

Morten Binder    /Thomas Thellersen Børner

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top