Mødedato: 21.10.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Høringssvar vedr. politik for ”Studieby København”

Se alle bilag

Resumé

Økonomiforvaltningen har sendt Københavns Kommunes studielivspolitik i offentlig høring, som løber fra den 25. september til den 24. oktober 2019, hvor fagudvalgene har mulighed for at afgive et høringssvar forud for vedtagelsen i Borgerrepræsentationen. Studielivspolitikken bliver politisk behandlet i Borgerrepræsentationen den 12. december 2019.

Der er udarbejdet udkast til høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (bilag 2). 

Indstilling

Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at beskæftigelses- og integrationsudvalget godkender vedlagte udkast til høringssvar (bilag 2) vedrørende Københavns Kommunes studielivspolitik med henblik på oversendelse til Økonomiforvaltningen.

Problemstilling

Københavns Borgerrepræsentation besluttede den 23. august 2018, at der skulle udarbejdes en politik for København som studieby på baggrund af en medlemsforslag fra Radikale Venstre (bilag 3).

Løsning

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med øvrige relevante forvaltninger, studenterorganisationer og centrale uddannelsessteder udarbejdet vedlagte (bilag 1) politik for ”studieby København”. Politikken skal sætte retning for, at København bliver en endnu bedre by for studerende at bo i og udstikker seks tematikker, som Københavns Kommune skal arbejde med:

  1. Boliger

  2. Job

  3. Deltagelse

  4. Kvalitet

  5. Trivsel

  6. Internationale studerende

Boliger – Boliger til studerende: Politikkens mål er at sikre flere ungdomsboliger med større variation, at afhjælpe flaskehalsproblematikken i ungdomsboligmarkedet omkring studiestart, samt at få et transparent ventelistesystem til støttede ungdomsboliger. 

Job – Overgang til arbejdslivet: Målet er en lavere dimittendledighed. Der anbefales et fortsat samarbejde mellem uddannelsessteder, virksomheder og kommunen om studieforløb, som giver de studerende indblik i virkelighedens arbejdsmarked, samt ved at styrke rådgivning om iværksætteri. Derudover skal der arbejdes for en bedre rekruttering til jobs i Københavns Kommune, samt muligheden for praktikpladser til elever og lærlinge.

Deltagelse – Bidrag til byen: Studerende skal via inddragelse være medskabere af Studieby København. Det anbefales, at der udarbejdes et velkomstkoncept, så studerende bliver budt velkommen til København. Derudover skal flere studerende være frivillige, samt bidrage til en levende og blandet by.

Kvalitet – De gode rammer: Der skal etableres gode rammer for fordybelse i kommunale og private læsepladser og studiezoner. Der skal være mere åbne campus-områder og uddannelsessteder, og de studerende skal som en del af deres uddannelse bidrage til at finde løsninger på byens kommunale problemstillinger.

Trivsel – Fællesskab i studielivet: Politikken har som mål at opnå bedre trivsel blandt studerende. Der skal etableres et samarbejdsforum på ledelsesniveau med fokus på trivsel.

Internationale studerende – Internationale talenter: Målene er, at København skal være en attraktiv by for internationale studerende. Flere internationale studerende skal være en ressource for byen og have mulighed for at engagere sig i frivilligt arbejde. Samt at internationale studerende skal fastholdes i byen efter endt studie.

I bilag 2 er forvaltningens udkast til høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til Økonomiforvaltningen.

Videre proces

Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har bemærkninger til høringssvaret indarbejdes disse og oversendes til Økonomiforvaltningen senest den. 24. oktober 2019.

Økonomiforvaltningen vil på baggrund af høringssvarene udarbejde et revideret forslag til politikken for ”studieby København” frem mod behandlingen i Borgerrepræsentationen i december.

Politikken lanceres ultimo 2019.

Tanja Franck / Marianne Becker Andersen

 

Beslutning

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top