Mødedato: 20.08.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Implementering af pilotprojekt vedrørende udsatte kontanthjælpsmodtagere (fællesindstilling)

Der forelægges en status på pilotprojekt for de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere, som Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage til efterretning.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status for implementering af pilotprojekt for udsatte kontanthjælpsmodtagere til efterretning.

Problemstilling

Der har i Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget været udtrykt ønske om en yderligere forstærket indsats for udsatte kontanthjælpsmodtagere. Målet for en forstærket indsats er, at borgernes problemstillinger håndteres med en større samtidighed og koordination end tilfældet er i dag.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget godkendte henholdsvis den 27. februar 2012 og 29. februar 2012 forslag til pilotprojekt om en forstærket indsats overfor udsatte misbrugere med henblik på, at forslaget kunne indgå i de politiske drøftelser om overførsel af midler fra budget 2011 til budget 2012.

Pilotprojektet fik en bevilling på 1 mio. kr. i 2012.

Løsning

Målgruppen for pilotprojektet er fælles match 3 borgere, som er i misbrugsbehandling i Socialforvaltningens behandlingsenheder i Rådgivningscenter København, og som modtager kontanthjælp i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. I alt er ca. 130 fælles match 3 borgere målgruppe for pilotprojektet. I pilotprojektet overtager Socialforvaltningen det lovpligtige kontaktforløb for de fælles match 3 borgere, hvilket betyder, at borgerne kun skal tilknyttes en forvaltning. Målet med pilotprojektet er at udvikle en ny samtaleform, hvor behandlingsperspektivet integreres i jobsamtalen. Dette forventes at give borgere en samtidighed og helhed i indsatsen, hurtigere afklaring og færre sanktioner.

 

Pilotprojektet har følgende resultatmål:

  • 80 pct. af de deltagende borgere i pilotprojektet opnår en positiv social udvikling.
  • 10 pct. af borgerne i projektperioden bliver matchet 2
  • 95 pct. af borgerne der flyttes fra match 3 til match 2 skal straks modtage et beskæftigelsestilbud.  

Organisering og tidsplan
Der er etableret en projekt- og implementeringsgruppe med deltagelse fra de decentrale ansvarlige enheder. BIF/SOF specialenheden stiller med projektleder og er den overordnet ansvarlige for implementeringen. Der er envidere etableret en følgegruppe.

Tidsplan for pilotprojektet:

Kompetenceudvikling for medarbejdere i SOF 

Ultimo juni til primo august 2012

Borgere flyttes fra BIF til SOF

Påbegyndes 1. august 2012

Afholdelse af samtaler med borgere/aktiviteter

August 2012 til og med 1. kvartal 2013

Evaluering af pilotprojektet

Ultimo marts 2013

Evaluering og forankring
Projektperioden kører i 2012, hvor projektet evalueres i 1. kvartal af 2013. I evalueringsperioden fastholdes indsatsen på 130 borgere, så det er muligt at følge borgernes fremskridt i projektperioden.  Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget vil i foråret 2013 få forelagt en plan for forankring af projektet. For at iværksætte indsatsen, hvor Socialforvaltningen afholder de lovpligtige jobsamtaler, har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ansøgt Økonomi- og Indenrigsministeriet om dispensation efter udfordringsretten. Ansøgningen blev imødekommet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget vil i foråret 2013 få forelagt en plan for forankring af projektet. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget besluttede henholdsvis den 27. og 29. februar 2012 at fremme pilotprojektets forankring i forbindelse med drøftelserne af budget 2013. Der er derfor udarbejdet budgetønske derom.

 

Anette Laigaard                                      /Morten Binder

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top