Mødedato: 20.08.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Mindreforbrug af løntilskud

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har på udvalgsmødet den 21. maj 2012 bedt om en redegørelse for mindreforbruget på løntilskud til dagpengemodtagere, herunder eventuelle muligheder for anvendelse af mindreforbruget.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen om mindreforbruget på løntilskud til efterretning.

Problemstilling

Kommunen er i 2012 forpligtet til at stille 1.922 løntilskudspladser til rådighed til dagpengemodtagere (de statsligt bestemte kvotepladser fastsat i Bekendtgørelsen af lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats nr. 731 af 15. juni 2010). Budgettet på området omfatter den andel af arbejdspladsens udgifter til ansættelse, som ikke er omfattet af løntilskud fra staten. Det drejer sig om udgifter til pension, arbejdsgivernes elevrefusion (AER) og arbejdsmarkedets erhvervssygdomssikring (AES).

Borgerrepræsentationen godkendte den 15. december 2011, at antallet af løntilskudspladser i Københavns Kommune fra januar 2012 fastsættes til 2.450 pladser med henblik på at opnå 1.800 helårspladser. Disse 1.800 helårspladser kan både benyttes af dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har som budgetforudsætning vurderet, at ca. 1.300 af pladserne vil blive besat af dagpengemodtagere og ca. 500 af kontanthjælpsmodtagere. Ved budgettering af området tages der udgangspunkt i de historiske enhedspriser for pensionsindbetaling. Pensionsindbetalingerne er imidlertid afhængige af de forskellige overenskomster på de områder, hvor de ledige dagpengemodtagere ansættes i løntilskudsstillinger og kan dermed variere over tid.

Aktuelt er antallet af dagpengemodtagere i løntilskud på kommunale arbejdspladser betydeligt lavere end det budgetterede niveau på 1.300 helårspladser. Det nuværende niveau er på ca. 750 helårspladser. Antallet af kontanthjælpsmodtagere i løntilskud på kommunale arbejdspladser er for øjeblikket ca. 400, mod det forudsatte niveau på 500 helårspladser.

Antallet forventes at stige i løbet af 2012, så der for hele året vil være ca. 1.000 helårspladser besat af dagpengemodtagere og ca. 500 helårspladser besat af kontanthjælpsmodtagere.

Med udgangspunkt i det forventede mindreforbrug på 13 mio. kr. har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anmodet forvaltningen om at redegøre for følgende:

  • Kan mindreforbruget udnyttes på en anden måde?
  • Hvem er ansvarlig for løntilskudsområdet i Københavns Kommune?
  • Kan der gøres mere for at besætte de ledige løntilskudspladser i kommunen?

Løsning

Med regnskabsprognosen for juli (jf. særskilt på punkt på dagsordnen), har forvaltningen opjusteret det forventede mindreforbrug fra 13 til 20 mio. kr. i 2012. Opjusteringen skyldes en lavere enhedspris end hidtil forudsat, og et lidt lavere antal dagpengemodtagere i løntilskud.

Kan mindreforbruget udnyttes på en anden måde?

Bevillingen til løntilskud til dagpengemodtagere ligger under Servicerammen, hvortil den blev overført i budget 2008. Da bevillingen blev overført, blev det samtidigt besluttet, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ikke har fuld dispositionsret over midlerne, men at midlerne alene kan bruges til andre formål, hvis dette godkendes af Borgerrepræsentationen. Ift. regnskabsåret 2012 vil en eventuel godkendelse i Borgerrepræsentationen tidligst kunne ske den 20. september 2012.

Hvis midlerne ikke udnyttes i regnskabsåret, vil de indgå i Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets regnskab for året, og kan principielt dække et evt. merforbrug på et andet område (altså fungere som buffer), dette forudsætter imidlertid også Borgerrepræsentationens godkendelse. Der har historisk endnu ikke været eksempler herpå.

Hvem er ansvarlig for løntilskudsområdet i Københavns Kommune?

Ansvaret for løntilskudsområdet i Københavns Kommune er ikke forankret hos én organisatorisk enhed, men fordelt på en række enheder, der hver især løser forskellige opgaver:

  • Ansvaret for oprettelse af løntilskudspladser er placeret i de enkelte forvaltninger, som sikrer oprettelse af det fastsatte måltal på området. 7 direktør kredsen fastsætter måltallet og Borgerrepræsentationen godkender dette.
  • Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er ansvarlig for at finde kandidater til de oprettede pladser, herunder sikre papirarbejdet ifm. placeringen.
    • Jobcentre, Beskæftigelsescentre og 2. aktør har ansvar for at finde kandidaterne til løntilskud og udarbejde en jobplan.
    • Offentlig Virksomhedsservice som er placeret i Arbejdsmarkedscentret, har ansvar for at håndtere papirarbejdet ift. arbejdsgiver og ledig ved oprettelse og efterfølgende besættelse af løntilskudspladserne.

Som det fremgår af ovenstående, er der en række forskellige aktører, som alle har et ansvar for en del af processen på løntilskudsområdet. Forvaltningen vil derfor fremadrettet have fokus på en styrkelse af koordineringen og ansvarsplacering og dermed sikring af, at der oprettes nok løntilskudsstillinger, at der er kandidater til stillingerne og at sagsbehandlingen i forbindelse med oprettelsen sker rettidigt.

Kan der gøres mere for at besætte de ledige løntilskudspladser i kommunen?

Som det fremgår af tabel 1, stilles der stort set det aftalte antal løntilskudspladser til rådighed i de 7 forvaltninger. Der er imidlertid fortsat et stort antal ubesatte pladser i forvaltningerne, hvilket skyldes, at der skal være et stort flow af ledige for at besætte de ledige løntilskudspladser, dels er oprettelsen og besættelse af pladserne forbundet med tidskrævende procedurer og blanketter, endelig kan der være et mismatch mellem de ledige løntilskudspladser og lediges kompetencer.

Om end opfyldelsesgraden på antallet af oprettede stillinger på tværs af forvaltninger udgør 98 pct., vurderer forvaltningen, at BIF’s egen lave målopfyldelsesgrad er utilfredsstillende og forvaltningen vil arbejde for at måltallet nås med udgangen af året.

Tabel 1: Offentlige løntilskudspladser i KK pr. april 2012

Forvaltning

Besatte pladser

Ledige pladser

I alt

Måltal

Opfyldelsesgrad

BIF

72

13

85

130

65 %

BUF

776

458

1.234

1.019

121 %

KFF

97

12

109

132

83 %

SOF

167

207

374

455

82 %

SUF

254

150

404

452

89 %

TMF

69

42

111

151

74 %

ØKF

64

30

94

111

85 %

I alt

1.499

912

2.411

2.450

98 %

 

Forvaltningen vurderer at 3 aktiviteter vil medføre en stigning i antallet af besatte pladser resten af året og frem, således at det forudsatte niveau i regnskabsprognosen for juli på 1.000 helårspladser nås. Aktiviteterne er:

  • Midlertidige formidlingsenheder i Arbejdsmarkedscentret med fokus på at formidle flere ledige til løntilskudsstillinger og konvertere virksomhedspraktikker til løntilskudsplaceringer.
  • Øget fokus på match mellem oprettede stillinger og ledige, jf. bl.a. oprettelse af løntilskudsstillinger til opkvalificering af ledige lærere.
  • Nyt it-system på løntilskudsområdet, der medfører, at løntilskudsstillingerne kommer på www.jobnet.dk., så de ledige selv kan finde stillingerne og efterfølgende søge disse.
  • Entydigt ansvarsplacering i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Økonomi

Forvaltningen anbefaler ikke, at anvende mindreforbruget på området til igangsættelse af yderligere aktiviteter i 2012, idet det vurderes at tidsperspektivet på ca. 3 måneder fra en evt. godkendelse i Borgerrepræsentationen til årets udgang er for kort til at nye initiativer kan have en effekt i 2012.

Videre proces

Forvaltningen vender tilbage med en status for initiativerne i forbindelse med næste regnskabsprognose.

 Morten Binder                                Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

(U2) havde følgende protokolbemærkning:

U2 finder det utilfredsstillende at BIF kun har opfyldt 65% af sine løntilskudspladser.

A, F, B tilsluttede sig protokolbemærkningen.
Til top