Mødedato: 20.06.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udmøntning af overførelsesmidler til indsatsen for akademikere og langtidsledige (A-sag)

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har med aftalen KBH i Vækst fået overført uforbrugte midler fra 2010 til budget 2011 til indsatsen for akademikere og langtidsledige. Forvaltningen er i gang med at udmønte de aftalte initiativer.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.                  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager udmøntningen af overførelsesmidlerne til indsatsen for akademikere og langtidsledige til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har med aftalen KBH i Vækst fået tildelt en sum midler fra mindreforbruget i 2010 til budget 2011. Midlerne er overført til udmøntning af initiativer i 2011, der skal modvirke ledigheden blandt akademikere og langtidsledige.

 

Som led i Beskæftigelsesaftalen 2011 vedtog Beskæftigelses- og Integrationsudvalget initiativet Karrierecenter for akademikere. Udvalget har d.01.03.2011 vedtaget at Karrierecenteret udmøntes inden for rammerne af et et-årigt forsøg med Arbejdsmarkedsstyrelsen. Forsøget forventes at starte 1. august 2011 og indebærer, at jobcenteret i en periode varetager indsatsen for halvdelen af de nyledige akademikere, mens den anden halvdel udlægges til anden aktør, som lovgivningen forudsætter.

Løsning

Forvaltningen er i gang med at udmønte initiativerne på indsatsen for akademikere og langtidsledige, som er forudsat i aftalen KBH i Vækst.

Akademikerområdet

Målgruppen for indsatsen er nyledige akademikere, der indgår i forsøget (i alt 850 personer).Derudover er akademikere, som har under 52 uger tilbage af deres dagpengeperiode, med i målgruppen, da disse akademikere, ifølge udbudsreglerne på området, ikke må udlægges til anden aktør (i alt 1250 personer). Målgruppernes størrelse tager udgangspunkt i hvor mange nyledige, der blev udlagt til anden aktør i den tilsvarende periode sidste år, samt udtrækt fra BIF-LIS vedrørende hvor mange langtidsledige akademikere, der har mellem 1-2 års ledighed, samt hvor mange der har over 3 års ledighed.  

Overførelsesmidlerne på akademikerområdet vil blive udmøntet i Karrierecenteret gennem fire overordnede initiativer:

  • En virksomhedskampagne rettet mod skabelsen af nye ordinære og støttede jobs i små- og mellemstore virksomheder.
  • En uddannelsesindsats med fokus på understøttelsen af et bredt erhvervsperspektiv. Der vil etableres kombinationsforløb med opkvalificering inden for områder med mangel på arbejdskraft i sammenhæng med virksomhedsplaceringer. Derudover vil der, især for dimittender, anvendes korte redskabsorienterede kurser rettet mod job i den private sektor.
  • Et intensivt kontaktforløb med 1-4 fremmøder om måneden med fokus på virksomhedsplaceringer, job-netværk, coaching og brug af selvbetjeningsværktøjer. Vejledningen af akademikerne vil derudover sigte mod områder med gode beskæftigelsesmuligheder, herunder en indsats der fremmer geografisk mobilitet.
  • Etablering af mentorforløb og mentornetværk for dimittender der søger job i den private sektor.

Forvaltningen har haft indledende drøftelser med relevante akademiske organisationer og Københavns Erhvervscenter om mulighederne for samarbejde om de konkrete initiativer. Der arbejdes i øjeblikket på at konkretisere samarbejdet yderligere.  

Indsatsen for langtidsledige

Målgruppen for indsatsen er forsikrede ledige, der er i fare for at miste deres dagpengeret på grund af lang ledighed. Herunder er der fokus på en gruppe af langtidsledige, der er omfattet af den forkortede dagpengeperiode.

For en del af de langtidsledige kan en væsentlig barriere for at opnå ordinær beskæftigelse være manglende uddannelse eller at deres kvalifikationer, på grund af den langvarige ledighed, er forældede og/eller ikke svarer til det, der efterspørges på dagens arbejdsmarked. Overførelsesmidlerne på indsatsen for langtidsledige bliver derfor udmøntet gennem to initiativer:

 

  • Øget anvendelse af ordinære fuldtidsuddannelser inden for områder med mangel på arbejdskraft.
  • Intensiveret kontaktforløb i form af hyppigere samtaler, som kan sikre motivationen blandt borgerne og understøtte uddannelsesforløbene.  

Forvaltningen er i dialog med relevante a-kasser og fagforeninger med henblik på at få deres bidrag til hvilke brancher og uddannelser, der er relevante for målgrupperne, og til hvordan jobcentret med det intensiverede kontaktforløb bedst kan understøtte uddannelsesforløbene.

Økonomi

På langtidsledighedsområdet er der overført 1 mio. kr. til dækning af udgifter på driftrammen og 6 mio. kr. til den efterspørgselsstyrede indsats. Dertil er der reserveret 12 mio. kr. til udgifter i forbindelse med den efterspørgselsstyrede indsats til eventuelt udmøntning i budget 2012.

 

På akademikerområdet har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fået overført 2 mio. kr. til driftrammen og 4 mio. kr. til den efterspørgselsstyrede indsats i 2011. Dertil er der reserveret 8 mio. kr. til udgifter i forbindelse med den efterspørgselsstyrede indsat til eventuelt udmøntning i budget 2012. Derudover har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget med Beskæftigelsesaftalen 2011 afsat 1,5 mio. kr. til udmøntningen af Karrierecenter.

Videre proces

Drift- og indsatsudgifter til videreførelse af initiativerne i 2012 vil indgå i budgetforhandlingerne for 2012.
    Morten Binder        / Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top