Mødedato: 20.06.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Afrapportering af urolige områder i København, 1. kvartal 2011 - FÆLLESINDSTILLING BIF, SOF, BUF (A-sag)

Se alle bilag
Udvalgene bedes drøfte afrapporteringen af urolige områder og situationen i Københavns som helhed i 1. kvartal 2011.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager afrapporteringen af uroligheder i bydele og situationen i København for 1. kvartal 2011 til efterretning.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrations-udvalget forelægges 4 gange årligt status for urolige områder i København. Hermed forelægges status for 1. kvartal 2011.

Afrapporteringen indeholder data fra Tryghedsindekset, Døgnvagten og registreringer i SSP’s enkeltsagssystem suppleret af SSP-ledergruppernes vurderinger og aktuelle situationsbeskrivelser samt evt. forslag til handlinger. Tryghedsindekset og vurderingen fra ledergrupperne supplerer og nuancerer hinanden.

 

Tal fra Københavns Politi indgår i afrapporteringen fra de enkelte bydele. Der er i afrapporteringen fra SSP-ledergrupperne fokuseret på:

  • Hændelser, der har medført væsentlig uro i bydele med deltagelse af lokalområdets unge
  • Ungegrupperinger, der giver anledning til alvorlig bekymring
  • Brandstiftelser, der er forvoldt af unge
  • Evt. aktiviteter blandt unge under 18 år, der kan relateres til bandekonflikt

Løsning

København som helhed

Registreret kriminalitet/nøgletal

Generel kriminalitetsstatistik fra Københavns Politi for under 18-årige opgøres p.t. halvårligt. Der foreligger endnu ikke tal for 2011.

 

2010 var bl.a. kendetegnet ved at antal sigtede unge i København faldt med 28 pct. set i forhold til 2009, og at antallet af sigtelser i Københavns politikreds faldt med 16 pct. sammenlignet med 2009. Alle kriminalitetskategorier var i 2010 faldende med undtagelse af ”indbrud”, kategorien ”lov om euforiserende stoffer” og ”andre særlovsovertrædelser”, der havde stigning i perioden.

 

Det skal bemærkes, at det ikke har været muligt at tilvejebringe tal for anholdelser og domfældelser i 1. kvartal 2011, som der har været et politisk ønske om, idet oplysninger herom ikke kan tilvejebringes via de eksisterende kommunale datakilder, der leverer oplysningerne til kvartalsrapporteringerne. P.t. undersøges mulighederne for at relevante data kan leveres fra fx Politiet/Kriminalforsorgen. 

 

Bydele præget af uro

Første kvartal af 2011 var kendetegnet ved fornyede konfrontationer i bandemiljøer i København og flere omegnskommuner. Skud afgivet mod grupper af unge mænd i henholdsvis Brønshøj og Indre Nørrebro resulterede i drab af to 19-årige – en person i hver bydel.

 

Da ofrene og grupperne, der er skudt mod, er yngre mænd har de voldsomme episoder medført stor utryghed og frustration i ungdomsmiljøer på Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro, Brønshøj og Tingbjerg. SSP ledergrupperne i de pågældende bydele vurderede det nødvendigt med øjeblikkelige opfølgende præventive indsatser for at forhindre eskalering af konflikterne med risiko for involvering af unge under 18 år. Der var akut behov for at genskabe trygheden hos bredere grupper af unge, forældre og borgere lokalt. De konkrete indsatser beskrives nærmere i vedlagte bilag 1.

 

1. kvartal 2011 har endvidere været kendetegnet ved at grupperinger af over 18-årige er trængt ind i enkelte institutioner og er kommet i alvorlig konflikt med personale og brugere. En ungdomsklub i Norgesgade på Amager, en klub for børn og unge i Mjølnerparken på Ydre Nørrebro og en ungdomsklub i Brønshøj har på den baggrund midlertidigt måtte lukke. SSP ledergrupperne i de berørte områder har prioriteret det højt at normaldriften af tilbud til under 18-årige opretholdes og der er udarbejdet omfattende handleplaner der sikrede hurtig genåbning af de pågældende klubber. Handleplanerne beskrives nærmere i vedlagte bilag 1.    

 

Bydele kendetegnet ved markante ungegrupperinger

En række bydele er kendetegnet ved ungegrupperinger (under 18 år), der periodevis kan være utryghedsskabende eller spontant komme i konflikt med enkelte borgere i det lokalområde de opholder sig i. Følgende bydele er i første kvartal 2011 kendetegnet ved markante ungegrupperinger:

  • Nørrebro
  • Valby
  • Brønshøj/Husum-Tingbjerg
  • Amager Øst

SSP-lokaludvalgene i de pågældende bydele har kontakt til alle de identificerede grupper og indgående kendskab til flertallet af de unge i grupperne. Der arbejdes kontinuerligt med præventive indsatser lokalt for at inkludere ungegrupperne positivt i deres lokalområde.

SSP-Sekretariatets vurdering af udviklingen i 1. kvartal

1. kvartal 2011 har været kendetegnet ved en række meget alvorlige hændelser med potentiale til efterfølgende uro blandt unge i flere bydele. Kendetegnede for disse hændelser er at de udspringer af kriminalitet blandt voksne, men på forskellig vis influerer direkte på ungdomslivet for under 18-årige i København. SSP ledergrupperne har i de konkrete tilfælde reageret omgående med vedtagelse af handleplaner, der efter SSP Sekretariatets vurdering har været medvirkende til at stabilisere situationen lokalt og sikre normaldriften af ungetilbud i en kritisk periode.

 

Alle deltagende parter i SSP samarbejdet har i den indeværende periode ud over de ordinære SSP aktiviteter ekstraordinært mobiliseret betydelige personaleressourcer til de nødvendige beredskabsindsatser.

 

Det er SSP Sekretariatets vurdering, at der i 2. kvartal 2011 fortsat skal udvises særlig opmærksomhed mod ungesituationen i Voldparken og Mjølnerparken.

 

Bydelene

City/Østerbro

Indre By / Christianshavn og Østerbro er uden særlige urolige områder eller markante ungegrupper.


Nørrebro

På Indre og Ydre Nørrebro har der været flere meget alvorlige hændelser. Der er gennemført handleplaner i forbindelse med skuddrab i Blågårdsgade og i forbindelse med indsats overfor grupperingen ”Brothas” på Ydre Nørrebro.

 

Vesterbro / Kgs. Enghave

Vesterbro, Kgs. Enghave og Sydhavnen er uden særlige urolige områder eller markante ungegrupper.

 

Valby

Der har været nogle episoder, men udfordringerne er løbende blevet håndteret. Der er etableret et udvidet og længerevarende samarbejde mellem aktører i Folehaven om de unge i boligområdet her.

 

Brønshøj/Husum/Tingbjerg

I Brønshøj/Husum/Tingbjerg har der været flere meget alvorlige hændelser. Der er gennemført handleplaner i forbindelse med skuddrab i Voldparken og i forbindelse med afbrænding i Tingbjerg.


Vanløse

Vanløse er uden særlige urolige områder eller markante ungegrupper.

 

Bispebjerg

Bispebjerg er uden særlige urolige områder eller markante ungegrupper.

 

Amager Øst

På Amager Øst har der været flere hændelser, herunder en alvorlig hændelse med brug af våben. Der er gennemført handleplan i forbindelse hermed. 

 

Amager Vest

Der har været nogle episoder, herunder skudepisode i forbindelse med internt opgør i en gruppering, men udfordringerne er løbende blevet håndteret.

 

SSP+

Der var ved udgangen af 1. kvartal 2011 i alt 143 personer i gang med en SSP+ handleplan. Hovedparten af disse er unge mænd fra områderne Nørrebro, Tingbjerg/Voldparken, Bispebjerg, Valby og Amager Vest. Der har i 1. kvartal 2011 været særligt fokus på toneangivende unge voksne i Voldparken.

 

Gruppeorienterede indsatser

Flere af SSP ledergruppernes handleplaner omfatter sideløbende med den individorienterede indsats også dialog med grupper af toneangivende unge mænd eksempelvis i Voldparken, Mjølnerparken og på Indre Nørrebro.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter behandling i Børne- og Ungdomsudvalget den 22.6.11, Socialudvalget den 15.6.11 og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 20.6.11, bliver afrapporteringen præsenteret for Økonomiudvalget i sin egenskab af politisk følgegruppe for ”Sikker By”. Afrapporteringen for 2. kvartal 2011 vil blive forelagt for udvalgene i september måned 2011. 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top