Mødedato: 17.06.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Høringsvar til Handleplan for bedre psykisk sundhed

Se alle bilag
 

Resumé

Sundheds- og Omsorgsudvalget har sendt udkast til ny Handleplan for bedre psykisk sundhed 2019-2023 i høring i kommunens fagudvalg.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte udkast til høringssvar.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 24. maj 2018, at der skal udarbejdes en ny Handleplan for bedre psykisk sundhed 2019-2023 (bilag: Sundheds- og Omsorgsforvaltningens handleplan for bedre psykisk sundhed 2019-2023). På møde den 2. maj 2019 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget at sende udkastet til handleplan i høring i kommunes fagudvalg.

Handleplanen for bedre psykisk sundhed skal bidrage til at realisere Københavns Kommunes Sundhedspolitik og understøtte kommunens politiske visioner om at forbedre københavnernes livskvalitet og princippet om at ligestille fysisk og psykisk sundhed. I handleplanen bliver der peget på en række tiltag og indsatser, der er retningsgivende i forhold til at løfte udfordringerne på området.

Den nye handleplan bygger videre på den tidligere handleplan for bedre psykisk sundhed 2015-2018. Stressede københavnere er gennem flere år blevet tilbudt forløb i stressklinikkerne, og kommunen er godt på vej med tilbud om tidlig støtte ved symptomer på angst for unge og voksne i de kommende angstklinikker. Den kommende handleplan inkluderer igangværende indsatser samt nye områder i fire spor:

Spor 1: Bedre trivsel og psykisk sundhed blandt børn
Spor 2: Fremme af unges selvværd, sociale kompetencer og trivsel
Spor 3: Fremme af psykisk sundhed blandt voksne i København, herunder

  • At tilbyde nye støttende forløb til langtidsledige og udsatte med psykisk sårbarhed og andre komplekse problemer

Spor 4: Fremme af psykisk sundhed blandt borgere med kronisk sygdom, herunder

  • At understøtte at borgere med kronisk sygdom kan få støtte i forhold til de sociale, økonomiske og arbejdsmarkedsrelaterede problemer, der kan følge med sygdommen.

Løsning

Forvaltningen har udarbejdet udkast til høringssvar, hvor udvalget støtter op om handleplanen. Det fremhæves, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen stiller sig til rådighed for videre dialog om udvikling af gode tilbud til borgerne og opfordrer til, at der hentes inspiration i de samarbejdsprojekter, som Beskæftigelses- og Integrations­forvaltningen har med regionen om borgere med psykisk sygdom, herunder Individuel Planlagt job med Støtte (IPS) og Integreret Behandlings- og Beskæftigelsesindsats til Sygedagpengemodtagere (IBBIS).

Det bemærkes, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen allerede har et samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om fx stressklinikkerne, forløb i Sundhedshuset i Vanløse og rehabiliteringsteamet. Den fremadrettede dialog med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen handler således også om at sikre, at de fælles tilbud, der allerede er mellem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, fortsat bliver ved med at være så gode som muligt.  

Økonomi

Høringssvaret har ingen økonomiske konsekvenser for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen nævner i handleplanen, at nogle af initiativerne i handleplanen forudsætter tilførsel af budgetmidler, herunder de to ovenfor nævnte initiativer under spor 3 og 4 med relation til beskæftigelsesområdet. 

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen sender høringssvar til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen efter Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse.

 

Tanja Franck / Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning

Til top