Mødedato: 16.08.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Orientering om pilotprojekt om en integreret indsats for sygemeldte i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt resultater af IBBIS i København

Se alle bilag

Resume

IBBIS udløber i 2021. Resultaterne fra IBBIS i København peger på, at en integreret sundheds- og beskæftigelsesindsats har effekt i forhold til at få sygemeldte tilbage på arbejdsmarkedet. IBBIS kan ikke uden videre forlænges, og derfor afprøver Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i et pilotprojekt, hvordan de gode erfaringer fra IBBIS kan overføres til et kommunalt samarbejde.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orientering om pilotprojekt om en integreret indsats for sygemeldte i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt resultater af IBBIS i København, til efterretning.

Problemstilling

Det er en samfundsmæssig udfordring, at en stigende andel af befolkningen bliver sygemeldt med stress, angst eller depression. Aktuelt er andelen af sygemeldte borgere i København med lettere psykiske lidelser på ca. 58 pct. af alle sygemeldinger over 8 uger. I 2017 var andelen på ca. 51 pct.

Forskningssamarbejdet om IBBIS mellem Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Region Hovedstaden Psykiatri og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen blev igangsat i 2016 for at bidrage med viden om effektive indsatser til målgruppen af sygemeldte med lettere psykiske lidelser. Resultaterne fra IBBIS-indsatsen i København peger på, at en integreret behandlings- og beskæftigelsesindsats for sygemeldte øger borgernes tilbagevenden til arbejdsmarkedet (jf. bilag 1). IBBIS II udløber i 2021.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen kan ikke, uden særlig hjemmel, bevilge tilbud til borgerne efter sundhedslovgivningen (dvs. behandling). Samarbejdet om IBBIS har således hjemmel i en bekendtgørelse om forsøg på beskæftigelsesområdet, hvilket betyder, at IBBIS-samarbejdet ikke kan fortsætte efter udløbet af forsøgsperioden.

Et af perspektiverne ved IBBIS-samarbejdet har derfor også været at afsøge mulige samarbejdsmodeller, så sygemeldte med lettere psykiske lidelser fremadrettet kan modtage en effektiv kommunal indsats på tværs af sundheds- og beskæftigelsesområdet.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har på baggrund af erfaringerne fra IBBIS igangsat et pilotprojekt med Sundheds-og Omsorgsforvaltningen, som afprøver, hvordan den integrerede indsats kan overføres til en kommunal kontekst. Pilotprojektet omfatter et begrænset antal borgere og er finansieret med udviklingsressourcer. Pilotprojektet er gennemført og afsluttes ved udgangen af 2021.

Med udløbet af hhv. IBBIS og pilotprojektet bortfalder ca. 200 forløb årligt til sygemeldte med lettere psykiske lidelser.

Løsning

Center for Arbejdsfastholdelse i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har sideløbende med IBBIS-indsatsen visiteret sygemeldte borgere med lettere psykiske lidelser til forløb i Center for Mental sundhed i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen for at dække behovet for indsatser til målgruppen. På baggrund af de gode erfaringer fra IBBIS har forvaltningerne igangsat et pilotprojekt, som skal afprøve, i hvilket omfang de centrale indsatser i IBBIS kan varetages i kommunalt regi.

I pilotprojektet bliver den sygemeldte borger tilknyttet en fast psykolog i Center for mental Sundhed. Den faste psykolog, beskæftigelseskonsulenten og borgeren afholder ca. tre trepartsmøder under forløbet for at fastsætte - og følge op på - fælles mål for den integrerede indsats. Forløbet i Center for Mental Sundhed tager udgangspunkt i at afhjælpe de helbredsmæssige udfordringer, som borgeren oplever i forhold til at komme tilbage i arbejde.

Pilotprojektet evalueres løbende og resultaterne viser, at de gode erfaringer fra IBBIS kan overføres til et kommunalt samarbejde (jf. bilag 1).

De foreløbige resultater viser, at:

  • Borgerne oplever en øget service og sammenhæng i indsatsen
  • Borgerne indgår mere målrettet i det jobrettede forløb.

Når samarbejdsmodellen fra IBBIS overføres til et kommunalt samarbejde, medfører det lavere omkostninger pr. forløb, blandt andet fordi Sundheds- og Omsorgsforvaltningen allerede har tilbud til målgruppen. En integreret indsats i pilotprojektet koster ca. 22.000 kr. pr forløb. En integreret indsats i IBBIS koster ca. 58.000 kr. pr. forløb.

 

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser af indstillingen.

 

Videre proces

Evalueringen af IBBIS I sendes til orientering i udvalget i løbet af efteråret 2021.Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering forventer, at evalueringen af IBBIS II bliver afsluttet i 2023.  Udvalget vil herefter blive orienteret. Pilotprojektet om en integreret indsats for sygemeldte afsluttes ved udgangen af 2021. Udvalget får en afsluttende status på pilotprojektet primo 2022.

 

Line Nørbæk / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tog orienteringen til efterretning.

Til top