Mødedato: 16.01.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Intercultural Cities Netværk

Se alle bilag

Orientering om Intercultural Cities Netværket: Københavns placering på det Interkulturelle Byindeks og Borgmester- og politikerseminar i København 2012

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har som led i Københavns Inklusionspolitik besluttet at deltage i Intercultural Cities Netværket (ICC). Netværkets formål er at udvikle byernes interkulturelle kompetencer og indsats. De deltagende byer benchmarkes på det Interkulturelle Byindeks, der samtidig er måleredskab for Inklusionspolitikkens overordnede mål om, at København i 2015 skal være den mest inkluderende storby i Europa. Ved baseline forår 2011 var København på en delt femteplads blandt 20 benchmarkede byer.

Der sker løbende udvikling inden for Intercultural Cities Netværket og udvalget skal i den forbindelse særligt orienteres om to forhold: (1.) Dels har ICC besluttet at åbne ICC indeks for at nye byer løbende kan rate sig, også selvom de ikke deltager i det egentlige ICC netværk. Det betyder, at Københavns placering på indeks løbende kan ændre sig, også selvom Københavns score forbliver den samme. (2.) Og dels har ICC anmodet København om at være vært for ICC borgmestermøde 2012.

Løsning

Ad 1. Københavns placering på ICC-indeks:

Som udgangspunkt omfatter ICC Netværket 21 deltagende byer[1]. Netværket har imidlertid valgt, at også ikke-deltagende byer kan benchmarke sig på indeks, et forhold der ikke var bekendt ved Københavns optagelse. Det udvidede indeks fremgår af ICCs hjemmeside og omfatter pt. 34 byer. København er på en delt 8. plads med en score på 66. Ved baseline i foråret var København med samme score på en delt femte plads blandt ICC-netværksbyerne.

Det er sandsynligt, at flere byer løbende tilføjes, og Københavns placering derfor løbende ændrer sig. Det vil være kompliceret ift. ekstern kommunikation og presse at fastholde, at sammenligningsgrundlaget er det egentlige ICC-netværk (de 21 byer[2]), da det udvidede indeks tydeligt fremgår af ICCs hjemmeside.

Da det udvidede indeks omfatter både europæiske og ikke-europæiske storbyer såvel som mindre byer, er det ikke alle 34 byer, der er lige relevant som sammenligningsgrundlag for Københavns mål om at blive den mest inkluderende storby i Europa. Fraregnes ikke-europæiske byer og byer, der ikke er storbyer[3], er København pt. på en delt femte plads. Fraregnes ikke europæiske byer og mindre byer ved baseline målingen i foråret er der her tale om en delt fjerdeplads, idet Neuchatel udgår.

Det udvidede indeks er vedlagt som bilag 1. Til uddybende orientering om Københavns status på indeks vedlægges dels indstilling om ICC baseline fra maj 2011 (bilag 2), og dels ICCs benchmarking rapport om København (bilag 3).

Ad 2. ICC borgmestermøde i København 28. juni 2012:

ICC borgmestermødet i Københavns 28. juni 2012 vil fokusere på temaet ”Hvordan kan man som politiker involvere og kommunikere til borgerne?”. Der vil være særlig fokus på involvering af en mangfoldig målgruppe og interkulturel kommunikation og kommunikationsværktøjer.

Deltagere omfatter ICC-borgmestre, politikere (herunder Beskæftigelses- og Integrationsudvalget), eksperter samt nøgleembedsmænd fra ICC byer og ICC-netværket. Der vil være tale om en mindre intim deltagerkreds med bred mulighed for erfaringsudveksling og networking.

Seminaret opbygges omkring ekspertoplæg, best practice præsentationer fra deltagende byer med rig mulighed for diskussion og networking i mindre tema-workshops. Den følgende dag (29. juni) arrangeres der tilbud om studiebesøg på kommunale flagskibsprojekter i inklusion i København

For København vil seminaret give mulighed for at præsentere, brande og samle videre inspiration til Inklusionspolitikken og Bland dig i Byen programmet. Seminaret er desuden relevant for videreudvikling af ligebehandlingsindsatsen og Eksperttænketankens tema om medborgerskab. Endelig vil seminaret tjene som forvaltningens markering af det danske EU-formandskab.



[1]Amsterdam South East (the Netherlands), Berlin Neukölln (Germany), Botkyrka (Sweden), Copenhagen (Denmark), Geneva (Sitzerland), Dublin (Ireland), Izhevsk (Russian Federation), Lisbon (Portugal), Limassol (Cyprus), London Lewisham (UK), Lublin (Poland), Lyon (France), Melitopol (Ukraine), Neuchâtel (Switzerland), Oslo(Norway), Patras (Greece), Pécs (Hungary), Reggio Emilia (Italy), San Sebastian (Spain), Subotica (Serbia), Tilburg (the Netherlands)

[2] Som deltager i netværket forpligter byen sig til at udforme en interkulturel strategi gennem en inddragelsesproces med byens interessanter. Der ydes støtte fra ICC ift. ekspertbesøg, benchmarking, og adgang til afprøvede metoder og erfaringer i det internationale bynetværk.

[3] En storby (metropol/ metropolis) forstås som en stor by, der i de fleste tilfælde kan defineres som et samfund med over en halv million beboere i byområdet og en million indbyggere i forstæderne (Kilde: wipikedia, http://dictionary.sensagent.com/storby/da-da/). Desuden inkluderes hovedstæder uanset indbyggerantal i definitionen. 

 

Økonomi

Borgmestermøde finansieres inden for den afsatte ramme til Internationale partnerskaber under Bland dig i Byen (0,12 mio.) ICC har foreløbigt tilkendegivet, at de har afsat 20.000 euro til medfinansiering til f.eks. hotel og rejse for borgmestrene.

Videre proces

Den årlige opdatering af Københavns benchmark på ICC indeks forelægges udvalget forår 2012.

Morten Binder    /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top