Mødedato: 16.01.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Afrapportering af urolige områder i København, 3. kvartal 2011 (fællesindstilling)

Se alle bilag
Udvalgene skal drøfte afrapporteringen af urolige områder og situationer i København, for 3. kvartal 2011.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller,

1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget tager afrapporteringen af urolige områder og situationer i København til efterretning.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrations-udvalget forelægges 4 gange årligt en status for urolige områder og situationer i København. Hermed forelægges status for 3. kvartal 2011.

Den kvartalsvise afrapportering udgør den kontinuerlige beskrivelse af udviklingen i byens urolige områder i ’det lange træk’ og foreligger dermed typisk 2½ måned efter det aktuelle kvartals afslutning.

Afrapporteringen indeholder data fra Tryghedsindekset, Døgnvagten og registreringer i SSP’s enkeltsagssystem suppleret af SSP-ledergruppernes vurderinger og aktuelle situationsbeskrivelser samt evt. forslag til handlinger. Tryghedsindekset og vurderingen fra ledergrupperne supplerer og nuancerer hinanden.

Tal fra Københavns Politi indgår i afrapporteringen fra de enkelte bydele. Der er i afrapporteringen fra SSP-ledergrupperne fokuseret på:
• Hændelser, der har medført væsentlig uro i bydele med deltagelse af lokalområdets unge
• Ungegrupperinger, der giver anledning til alvorlig bekymring

Løsning

København, som helhed
SSP sekretariatet vurderer samlet, at 3. kvartal 2011 har været meget rolig. Der har i modsætning til 1. og 2. kvartal ikke været behov for at igangsætte akutberedskab i nogen bydele.

De løbende udfordringer med unge i enkelte bydele følges nøje af SSP ledergrupperne, og der igangsættes nødvendige præventive indsatser løbende.
Forvaltningerne er enige i denne vurdering set i relation til tidligere afrapporteringer og givet at København er en social mangfoldig storby med de dertil hørende udfordringer.

Kriminalitet blandt unge under 18 år
Kriminaliteten blandt unge Københavnere under 18 år har været faldende de seneste år. En tendens, som genfindes på landsplan. Københavns politi opgør sin statistik for unge under 18 år, der sigtes for kriminalitet, på halvårs basis, hvorfor der ikke foreligger nye tal for 3. kvartal. Socialforvaltningens tal for unge mellem 12 og 17 år, som er afhørt af politiet i forbindelse med kriminalitet, viser en faldende tendens for 3. kvartal. Det samme gør sager behandlet i SSP regi efter Enkeltsagskonceptet. Det er for tidligt at sige, om der er tale om tilfældige sæsonudsving.

Bydele præget af markante ungegrupperinger
En række bydele er kendetegnet ved ungegrupperinger (unge under 18 år), som periodevis kan optræde utryghedsskabende. Det gælder - også i 3. kvartal- bydelene Nørrebro, Valby og Brønshøj/Husum – Tingbjerg.

Derimod har bydelene Bispebjerg og Amager Vest ikke i samme omfang som i 1. og 2. kvartal været præget af markante ungegrupperinger.

Bydele præget af Uro
Der har i 3. Kvartal 2011 ikke været tale om større uroligheder med deltagelse af unge i nogen af bydelene i København.

Særligt om Amager Vest fremhæves det, at med igangsættelse af SSP handleplan med inddragelse af Partnerskabet (den boligsociale indsats i Urbanplanen), indtil videre er lykkedes at normalisere ungelivet i Urbanplanen, hvor situationen i foråret blev vurderet, som meget alvorlig med potentiale til større uroligheder.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter behandlingen i Børne- og Ungdomsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget, bliver afrapporteringen præsenteret for Økonomiudvalget i sin egenskab af følgegruppe for Sikker By.

SSP-bestyrelsen har drøftet afrapporteringsformen og valgte at fastholde den nuværende form i forvisning om, at borgmestre og udvalg vil blive orienteret om større, dagsaktuelle hændelser af forvaltningerne.



                            Anette Laigaard                 Else Sommer                 Morten Binder

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top