Mødedato: 15.11.2007, kl. 14:15

Høring om Grønne budgetter 2009

Se alle bilag

Høring om Grønne budgetter 2009

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 15. november 2007

 

 

12.      Høring om Grønne budgetter 2009              BIU 221/2007

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til en høring fra Teknik- og Miljøudvalget vedrørende Københavns Grønne Budgetter for budgetåret 2009.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.  at  Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte høringssvar til Teknik- og Miljøudvalget vedrørende forslag til Københavns Grønne Budgetter for budgetåret 2009.

 

 

PROBLEMSTILLING

Borgerrepræsentationen tiltrådte på møde den 28. april 2005 (BR 236/05), at der udarbejdes grønne budgetmål for udvalgene i Københavns Kommune i forbindelse med det økonomiske budget. Grønne budgetmål blev udarbejdet for første gang for budget 2006. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens grønne budgetmål for 2006- 2008 har fokuseret på indsatsområderne økologi og miljøcertificering.

 

Teknik- og Miljøudvalget har tidligere besluttet (TMU 919/2006), at der skal tilrettelægges en proces, hvorefter der kan stilles nye mål i 2009. Et forslag til fokusområder foreligger nu til høring med svarfrist den 15. november 2007.

 

LØSNING

Teknik- og Miljøudvalget foreslår 3 fokusområder for 2009:

1. Fokus på Økologi-procenten

2. Fokus på Miljøledelse

3. Fokus på CO2-reduktion

 

Ad 1. Fortsat fokus på Økologi-procenten

Teknik- og Miljøudvalget har lagt op til, at økologi prioriteres som indsatsområde i forvaltningernes grønne budgetter for 2009. Københavns Kommune har hidtil haft et mål om 75 % økologi ved udgangen af 2008. Ved udgangen af 2006 havde kommunen som helhed nået 45 %, mens Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen havde nået 55 %. Det er næppe realistisk at nå 75 % inden udgangen af 2008.

I Teknik- og Miljøforvaltningens Miljøudspil er målene for økologi revideret til henholdsvis 60 % ved udgangen af 2009, 75 % i 2011 og 90 % i 2015. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler derfor, at forvaltningernes miljøindsatsmål korrigeres.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen stiller sig positiv over for dels, at økologi fastholdes som indsatsområde for budgetåret 2009, dels at fristen for opfyldelse af 75 % økologimålet forlænges til 2011.

 

Ad 2. Fortsat fokus på Miljøledelse

Teknik- og Miljøudvalget har lagt op til, at miljøcertificering fortsat prioriteres i de grønne budgetter for 2009 på trods af, at kommunens forvaltninger allerede er nået langt på området. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen stiller sig positiv over for dette. Det bemærkes, at indførslen af miljøledelse i forvaltningen fortsat forventes at være planmæssigt færdig inden udgangen af 2008.

 

Ad 3. Prioritering af CO2-reduktion

Teknik- og Miljøudvalget har lagt op til, at reduktion af CO2-udledning skal prioriteres i de grønne budgetter for 2009. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er enig i prioriteringen. Det bemærkes, at forvaltningen deltog i Arbejdsgruppen for de grønne budgetter og selv var med til at foreslå, at reduktion af CO2-udledning skal prioriteres.

 

Indsats­området har både national og global politisk bevågenhed og hænger fornuftigt sammen med de overordnede målsætninger ved det kommende FN-topmøde om klima i København i 2009. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil i samarbejde med Teknik- og Miljøfor­valt­ningen udvælge indsatser, der har væsentlig reduktionspotentiale, som vil medføre en målbar CO2-effekt. Muligheder for udvælgelse af centrale miljøindsatser, der har væsentlig CO2 reduktionspotentiale vil indgå i den forestående evaluering af forvaltningens miljøledelsessystem.

 

Økonomi

Teknik- og Miljøfor­valt­ningen anfører i sin indstilling til Teknik- og Miljøudvalget, at

indstillingen ikke vil medføre merudgifter for forvaltningerne, udover eventuelt merudgifter til CO2-reducerende aktiviteter på kort sigt, som i nogen grad må forventes opvejet af mindreudgifter på længere sigt. Merudgifter til CO2-reducerende aktiviteter må dækkes ind af de enkelte fagudvalgs budgetter. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har ikke bemærkninger hertil.

Energibesparelser og dermed CO2-reduktion er et prioriteret område i budgetaftalen for 2008. I budgetaftalen er der afsat 25 mio. kr. i 2008 og 25 mio. kr. i 2009 til en energipulje. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil gerne indgå i drøftelser af, hvorledes disse midler kan anvendes til at sikre, at kommunen som helhed opnår størst CO2-reduktion pr. investeret krone.

 

VIDERE PROCES

Med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse sendes udvalgets høringssvar til Teknik- og Miljøudvalget. Indstillingen behandles herefter af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

BILAG

  1. Høringsbrev fra Teknik- og Miljøforvaltningen inkl. uddrag af beslutningsprotokol fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. okt. 2007.
  2. Udkast til høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

 

 

 

Morten Binder                     /Thomas Thellersen Børner

 



 

Til top