Mødedato: 15.06.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, udvalgsværelse D

Justering af tilbudsvifte på CBSI

Se alle bilag

Resumé

Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration (CBSI) står for aktiveringsindsatsen til jobparate ledige, særlig dagpengemodtagerne over 30 år (ekskl. akademikerne). Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) har senest ultimo 2019 godkendt en justering af tilbudsviften.

Siden da har coronakrisen medført, at der er langt flere ledige, der skal have et forløb på CBSI, samtidig med, at sundhedsmyndighedernes retningslinjer om afstand på en meter begrænser antallet af deltagere. Forvaltningen foreslår på den baggrund en mere fleksibel model for redskabsviften på CBSI for de jobparate ledige.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender den ændrede model for redskabsviften i aktiveringsindsatsen for jobparate ledige, primært dagpengemodtagere over 30 år (ekskl. akademikerne). 

Problemstilling

Forvaltningen forbereder sig på en kommende genåbning af beskæftigelsesindsatsen med fysisk fremmøde, selvom det konkrete tidspunkt for genåbningen endnu ikke kendes. Coronakrisen har ændret betingelserne markant:

  • Ledigheden er steget og forventes at stige yderligere
  • Der er usikkerhed om arbejdsmarkedets efterspørgsel på arbejdskraft.
  • Afstandsreglerne på minimum 1 meter mellem borgerne og de tilgængelige undervisningslokalers størrelse betyder, at der må være mellem 30 og 50 pct. færre borgere på hvert hold, jf. bilag 1.

Vurderingen bygger på den tilgængelige viden og de p.t. gældende regler. Hvis der fx kommer nye retningslinjer ift. afstandsregler, vil det have betydning for det mulige antal deltagere på et hold. Tilsvarende vil en mindre stigning i ledigheden og en større efterspørgsel efter arbejdskraft end der forventes pt. naturligvis mindske behovet for Jobcentrets indsats.

Forvaltningen står dermed i en situation, hvor der på den ene side er flere ledige, der skal have et forløb, og på den anden side, at der kan være færre deltagere på et hold end tidligere grundet afstandsreglerne.

Før corona-krisen planlagde forvaltningen at skulle tilvejebringe ca. 3.000 aktiveringsforløb til jobparate ledige, primært dagpengemodtagere (ekskl. akademikere) i andet halvår af 2020 på CBSI (1. juli – 31. december). Efter BIU’s justering af tilbuddene i december 2019 er hovedvejen et jobsøgningsforløb af 3 ugers varighed med 15 timers aktivitet om ugen. Med de nuværende afstandsregler vil der kun kunne være ca. 1.500 – 2.000 forløb i samme periode.

Det betyder, at der med de nuværende afstandsregler ikke er forløb nok til det antal ledige, der var planlagt med før coronakrisen.

Forvaltningen vurderer med betydelig usikkerhed, at der i 2020 vil komme ca. 9.400 ekstra ledige helårspersoner. En helårsperson svarer til en ledig, der er ledig i et helt år, og kan derfor i praksis dække over flere borgere, med mindre end et års ledighed. Behovet for at kunne iværksætte markant flere aktiveringsforløb inden for den eksisterende økonomiske ramme for målgruppen er derfor påtrængende.

Løsning

Da der er stor usikkerhed om det reelle behov for forløb på CBSI til jobparate ledige har forvaltningen været optaget af at udvikle en fleksibel model, hvor det er muligt hurtigt at skrue op og ned på antallet af forløb. Hvor mange forløb, der kan etableres, afhænger af en række faktorer, fx hvor mange deltagere, der må være på et hold, hvor mange lokaler der er til rådighed, at der skal kunne rengøres grundigt efter hvert hold, antallet af medarbejdere der kan gennemføre forløbene osv.

Faglige overvejelser

Nødvendigheden af at udvikle en model, der kan sikre det nødvendige antal forløb skal følges af faglige overvejelser om indholdet i forløbene. Der skal tages højde for bredden i målgruppen, der spænder fra meget ressourcestærke ledige til ledige med store udfordringer fx i forhold til basale kompetencer, herunder digitale kompetencer. Den samlede tilbudsvifte skal imødekomme:  

  • Generel vejledning og hjælp til udarbejdelse af cv, jobsøgning og formidling 
  • Styrke de basale digitale kompetencer
  • Vejledning og afklaring ift. uddannelsesmuligheder for ledige i jobcentret, som har behov for nye kompetencer og opkvalificering ift. at komme i og derefter kunne fastholde et ordinært arbejde.
  • Individuel hjælp til langtidsledige
  • Vejledning og indsats til borgere med sproglige udfordringer, som på grund af disse barrierer har vanskeligt ved at få udbytte af den ’almindelige’ indsats. 

Øget bredde i tilbudsviften

Forvaltningen har taget udgangspunkt i den tilbudsvifte, som BIU godkendte i december 2019, og som består af:

  1. Jobsøgningsforløb af 3-ugers varighed (15 timer om ugen) som hovedvejen for alle dagpengemodtagere
  2. Indsats for langtidsledige
  3. Uddannelsesafklarende tilbud
  4. Paradoksledighedsforløbet

Antallet af forløb øges ved at etablere en ny og mindre ressourcekrævende hovedvej for aktiveringsindsatsen end den nuværende.

Ny tilbudsvifte

Forvaltningen vurderer, at der i gruppen af nyledige vil være delmålgruppe, som kun har brug for hjælp til udarbejdelse af Jobnet CV og til konkret jobformidling. Forvaltningen foreslår et tre ugers forløb kaldet ”Match og Rekrutteringsindsats”, som kombinerer e-læringsmoduler om udarbejdelse af Jobnet cv med rekrutteringssamtaler og matchmøder.

Den ny hovedvej bliver et workshop inspirationsforløb for ledige, der har brug for inspiration og gode råd i forbindelse med deres jobsøgning, men som ellers selv kan være aktiv jobsøgning (2 uger/1 workshop 6 timer pr. uge).

Herudover etableres et IT-basisforløb for ledige, der mangler basale digitale jobsøgningskompetencer, og hvor begrænsningen udgør en barriere ift. en aktiv jobsøgning (2 uger/15 timer pr. uge). Et tilbud der vil støtte forvaltningens strategi om at styrke de lediges digitale kompetencer.

Mange af de ledige er sprogligt udfordret. Det vurderes ikke, at danskuddannelse er det rette tilbud til dem alle, da der er brug for et langt mere jobrettet forløb, hvor det primære fokus er på arbejdsmarkedet. Samtidig har de svært ved at få et tilstrækkeligt udbytte af de nuværende jobsøgningsforløb grundet de sproglige barrierer. Derfor etableres derfor et særligt jobsøgningsforløb job og dansk forløb for ledige, der på grund af sproglige udfordringer har vanskeligt ved at få udbytte af den almindelige indsats (8 uger/ 9 timer pr. uge).

Ved den foreslåede model øger CBSI tilbudsviften inden for den eksisterende budgetramme og kan dermed imødekomme det meget varierende behov for indsats blandt målgruppen. Der vil således fortsat være mulighed for de nuværende 3 ugers forløb til ledige, der har brug for et mere timeintensivt forløb mens de nye kortere forløb i højere grad giver rum for den enkelte lediges egen indsats og ansvar. Hvilket tilbud, der er mest relevant for den enkelte ledige, vurderes af beskæftigelseskonsulenten i dialog med den ledige, og vil være afhængig af den enkelte lediges individuelle forudsætninger og kompetencer.  

Samtidig sikres muligheden for at skrue op og ned for antallet af pladser på de forskellige typer af forløb efter aktiveringsbehovet. Det betyder konkret, at hvis der kommer mange ledige og dermed et pres på antallet af forløb, så kan der skrues op for antallet af workshopforløb og ned for antallet af 3 ugers timeintensive forløb.

Modellen giver mulighed for, at antallet af forløb i perioden 1. juli – 31. december 2020 kan øges fra de nuværende ca. 3.000 aktiveringsforløb (ca. 1.500 – 2.000 med afstandsregler) op til i yderste konsekvens ca. 9.000 forløb (ca. 5.000-6.000 med afstandsregler).

Forvaltningen vil som en start reducere antallet af de eksisterende 3 ugers forløb med ca. 50 pct. Den frigjorte medarbejderkapacitet vil blive anvendt til etableringen af de nye tilbud. Der vil på den måde – med afstandsregler - kunne gennemføres ca. 2.700 workshopforløb, ca. 1.200 tre-ugers forløb og ca. 500 i alt på de andre typer tilbud.

Viser der sig i løbet af 3. kvartal at være behov for at øge kapaciteten yderligere, vil de eksisterende jobsøgningsforløb kunne blive reduceret yderligere. På denne måde sikres, at der til stadighed vil være en tilstrækkelig aktiveringskapacitet indenfor den nuværende økonomiske ramme til at imødekomme behovet samtidig med at tilbudsviftens variation bibeholdes.

Forvaltningens anbefaling

Forvaltningen anbefaler ovenstående ændring i tilbudsvifte for de jobparate ledige (primært dagpengemodtagere, ekskl. akademikerne) på CBSI. For de jobparate kontanthjælpsmodtagere kan tilbuddet eventuelt anvendes som et supplement til Nytteindsatsen. Tilbudsviften vil dermed i resten af 2020 bestå af:

  1. Workshop inspirationsforløb (2 uger, 6 timer ugentlig) som hovedvejen
  2. Jobsøgningsforløb af 3-ugers varighed (15 timer om ugen)
  3. IT-basisforløb (2 uger, 15 timer ugentligt)
  4. Match og Rekrutteringsindsats (3 uger, e-læring + matchmøder mv)
  5. Job og Danskforløb (8 uger, 9 timer ugentligt)
  6. Indsats for langtidsledige
  7. Uddannelsesafklarende tilbud
  8. Paradoksledighedsforløbet

Tabel 1: Oversigt over tilbudsviften på CBSI og status på om det indgår i tilbudsviften

Type af forløb/status

Før

Nu

Workshop inspirations forløb

Ikke med i tilbudsviften.

Nyt forløb. Ny hovedvej i til budsviften.

Jobsøgningsforløb

Eksisterende tilbud. Tidligere hovedvejen i tilbudsviften.

Fortsættes, men færre forløb.

IT-basisforløb

Ikke med i tilbudsviften.

Nyt forløb. Bidrager til strategien om løft af lediges digitale kompetencer.

Match og Rekrutteringsindsats

Ikke med i tilbudsviften.

Nyt forløb. Bidrager til hurtig hjælp til mange nyledige.

Job og Danskforløb

Ikke med i tilbudsviften.

Nyt forløb. Bidrager til indsatsen til de mange ledige med sproglige udfordringer.

Indsats for langtidsledige

Eksisterende indsats.

Fortsættes.

Uddannelsesafklarende forløb

Eksisterende indsats.

Fortsættes.

Paradoksledighed

Eksisterende indsats.

Fortsættes.

Økonomi

Justeringen af redskabsviften kan ske ved tilførsel af et mindre beløb fra det forventede mindreforbrug pga. nedlukningen.

Videre proces

Hvis BIU godkender indstillingen vil forvaltningen straks begynde at forbedrede implementeringen heraf. Den justerede tilbudsvifte vil kunne indfases i løbet ca. 5-6 uger efter BIU’s godkendelse.

Tanja Franck / Marianne Sørensen

Beslutning

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning. 

Til top