Mødedato: 15.06.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, udvalgsværelse D

Forventet merledighed i 2021

Resumé

COVID-19-epidemien har aktuelt medført markant flere ledige i Københavns Kommune. Samtidig tilsiger Økonomisk Redegørelse fra Finansministeriet, at COVID-19-krisen også vil have implikationer for ledigheden i 2021, hvilket potentielt vil betyde en afledt finansieringsudfordring for kommunen.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager præsentationen om den forventede ledighedsudvikling i 2021, den afledte finansieringsudfordring for forvaltningen samt de overordnede muligheder for imødegåelse af finansieringsudfordringen til efterretning.

Problemstilling

COVID-19-epidemien har medført et markant tilbageslag for dansk økonomi. Siden COVID-19-krisens udbrud er der kommet lidt over 8.000 flere ledige personer i Københavns Kommune – en stigning på ca. 42%.

Samtidig viser de seneste tal fra Erhvervsstyrelsen, at der er omkring 234.000 personer, der på landsplan får eller har fået lønkompensation af staten.

Derudover er der en række freelancere og selvstændige, der modtager eller har modtaget hjælp fra lignende ordninger. I alt skønnes kompensationsordningerne at have understøttet omkring 295.000 personer.

Det fremgår ikke af data, hvordan de 234.000 fordeler sig på kommuneniveau.

Af de senest tilgængelige opgørelser på kommuneniveau per 14. maj 2020, udgjorde lønmodtagere i KK omkring 14 pct. af borgere på ordningen.

Hvis denne andel stadig er gældende, vil det svare til, at der er omkring 33.000 lønmodtagere i KK, der modtager eller har modtaget lønkompensation.

En andel af disse lønmodtagere vil sandsynligvis blive opsagt, når lønkompensationsordningen ophører.

Det er dermed forventeligt, at krisen også vil have store implikationer for ledigheden i 2021.

Løsning

På udvalgsmødet den 15. juni fremlægger forvaltningen sit aktuelle skøn for den forventede ledighed i København i 2021. Skønnet er baseret på ledighedsprognosen i Økonomiske Redegørelse udgivet af Finansministeriet ultimo maj 2020.

Aktuelt tilsiger Økonomiske Redegørelse et skøn for merledigheden i 2021 på ca. 7.700 helårsydelsesmodtagere – set i forhold til niveauet i det nuværende udmeldte budget for 2020.Der er her taget højde for, at ledigheden, efter corona-krisens start, ind til videre, er steget mere i Københavns Kommune end på landsplan om end der er usikkerhed forbundet med disse beregninger. Dette skyldes, at krisen aktuelt går ind i en ny fase med mere genoplukning, hvorfor krisens første måneder ikke nødvendigvis er den bedste rettesnor for et bud på den kommende udvikling.

Finansministeriet understreger, at der er ekstraordinært stor usikkerhed om prognosen.

Økonomi

Forvaltningen vil endvidere beskrive den finansieringsudfordring, som den stigende ledighed forventes at medføre – på både service- og indsatsrammen.

Aktuelt forventes på baggrund af den skønnede merledigheden ud fra Økonomisk Redegørelse en finansieringsudfordring i 2021 på ca. 30 mio. kr. på servicerammen og ca. 62 mio. kr. på indsatsrammen – hvis det nuværende serviceniveau i beskæftigelsesindsatsen fastholdes.

Forvaltningen har desuden igangsat et arbejde for at undersøge, i hvilket omfang finansieringsudfordringen på henholdsvis service- og indsatsrammen kan rummes inden for det eksisterende budget i 2020 og 2021.

En overordnet beskrivelse heraf indgår i forvaltningens præsentation til udvalget.

Videre proces

Forvaltningen følger udviklingen i ledigheden frem mod budgetforhandlingerne med henblik på at opdatere forventningerne til merledigheden samt den afledte finansieringsudfordring på service- og indsatsrammen i 2021.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges en sag om forvaltningens budgettemaer samt tilhørende budgetnotater til Budget 2021 på udvalgsmødet den 24. august.

 

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

 

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top