Mødedato: 14.12.2006, kl. 14:15

Orientering om sygefravær i BIF

Orientering om sygefravær i BIF

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 14. december 2006

 

 

22.      Orientering om sygefravær i BIF

      BIU 247/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager nedenstående orientering om sygefravær i BIF til efterretning

 

RESUME

Der er foretaget en opgørelse af sygefraværet for 3. kvartal 2006 blandt medarbejderne i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Opgørelsen viser, at sygefraværet udgør gennemsnitligt 5,2 dage pr. medarbejder. I samme kvartal udgjorde det gennemsnitlige sygefravær i hele Københavns Kommune 4,4 dage.

Resultatet kan evt. have en vis sammenhæng med de omstruktureringer og omlægninger af arbejdsgange mv., der er foretaget på beskæftigelsesområdet i 2006. Der er dog ingen tvivl om, at sygefraværet i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er for højt.

Derfor er der igangsat en række indsatser i forvaltningen, der skal bidrage til at reducere sygefraværet, herunder implementering af en sygefraværspolitik for samtlige ansatte, der skal gælde fra 1. januar 2007.

 


SAGSBESKRIVELSE

De første pålidelige opgørelser af sygefraværet i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fordelt på enheder (jobcenter, ydelsesservice, beskæftigelsescentre og centralforvaltninger) foreligger nu. Tallene vedrører 3. kvartal samt oktober måned 2006.

I dette notat redegøres for sygefraværets omfang samt de igangværende initiativer og understøttende aktiviteter, der skal sikre nedbringelse af sygefraværet i 2007 og de følgende år.

1. Sygefraværsstatistik

Omstruktureringerne i Københavns Kommune og de heraf følgende nødvendige tilpasninger af fraværssystemet har betydet, at det ikke er muligt at opgøre sygefraværet i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens enheder for første halvdel af 2006.

Den første retvisende sygefraværsstatistik beskriver således sygefraværet i 3. kvartal.

Tabel 1. Sygefravær i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, 3. kvartal 2006

                                                Sygefraværsdage i gnmsn. pr. medarbejder

Center

Kvartal i alt

I alt pr. år (estimeret)

Korttidssygefravær* pr. år (estimeret)

Kbh. Kommune i alt

4,4

17,6

7,6

BIF i alt

5,2

20,9

10,8

Centralforvaltningen

3,1

12,4

7,6

Jobcenter

5,7

22,8

9,9

Ydelsesservice

6,3

25,2

12,8

Beskæftigelsescentre

4,7

18,8

12,1

Kilde: Statistisk kontor (Økonomiforvaltningen)

Anm.: Tallene er valideret af de enkelte centre. Det estimerede sygefravær på årsbasis er beregnet ved en simpel fremskrivning af sygefraværet for 3. kvartal 2006.

* Under 15 dage

 

Opgørelsen bygger på centrenes indberetninger i kommunens fraværssystem (Vagtplan). Grundet travlhed i forbindelse med implementeringen af jobcenteret samt af systemtekniske årsager er ikke alt sygefravær i perioden blevet registeret i fraværssystemet. Ovenstående tabel er korrigeret for dette, idet centrene er blevet bedt om at anslå antallet af sygedage, der ikke indtastet i fraværssystemet, hvorefter disse er indregnet i statistikken. Resultatet skal derfor tages med et vist forbehold. Det gælder også resultaterne for enkeltcentre.

Der skal også tages forbehold for det estimerede årsgennemsnit, som fremkommer ved at gange resultatet i 3. kvartal med 4. Resultatet i 3. kvartal er imidlertid ikke nødvendigvis repræsentativt, hvilket bl.a. skal ses i lyset af, at mange af forvaltningens medarbejdere har været berørt af betydelige omstruktureringer, omlægninger af arbejdsgange mv. i 3. kvartal i forlængelse af de fysiske flytninger i slutningen af 2. kvartal.

Det gennemsnitlige sygefravær i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i 1. halvår 2006 svarer ud fra samme simple metode til et estimeret helårsniveau på 18,2 dage på årsbasis, jf. tabel 2.

Nedenstående figur viser udviklingen i sygefraværet i perioden juli-oktober 2006. Der vil snarest blive fulgt op på, om den faldende tendens i oktober er fortsat i november.

 

Figur 1. Udvikling i sygefraværet i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, juli-oktober 2006

Kilde: Statistik kontor (Økonomiforvaltningen)

 

Det fremgår, at sygefraværet var højest i september måned, hvor det i gennemsnit udgjorde 2,3 dage pr. medarbejder. I oktober måned faldt dette tal til 2,1 sygefraværsdage.

I tabel 2 er vist en forvaltningsopdelt opgørelse af sygefraværet i Københavns Kommune, der bygger på 1. halvår 2006.

Tabel 2. Sygefravær forvaltningerne i Københavns Kommune, 2006 (estimeret årsgennemsnit)

Forvaltning

Sygefraværsdage i genmsn. pr medarbejder (estimeret årsgennemsnit)

Børne- og Ungeforvaltningen

19,1

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

22,6

Socialforvaltningen

20,2

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

18,2

Teknik- og Miljøforvaltningen

15,8

Kultur- og Fritidsforvaltningen

17,2

Økonomiforvaltningen

9,2

Hele kommunen

19,6

Kilde: Statistisk kontor (Økonomiforvaltningen)

Anm.: Opgørelsen er baseret på fraværsoplysninger for 1. halvår 2006, der er opregnet til helårsniveau.

 

Det ses, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ligger under niveauet for det gennemsnitlige sygefravær for alle medarbejdere i kommunen.

Sammenlignet med det øvrige arbejdsmarked er sygefraværet i Københavns Kommune, herunder Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, meget højt, jf. tabel 2.

Figur 2. Sygefravær i kommuner, staten og den private sektor 2005.

Kilde: Økonomiforvaltningen

Opgørelsen skal tages med forbehold for, at personalesammensætningen og forholdene inden for staten og den private sektor er væsentligt forskellige fra kommunerne.

 

2. Sygefraværsindsatser

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen arbejder målrettet på at nedbringe sygefraværet i forvaltningen. Indsatsen operer på flere niveauer og ved hjælp af tiltag rettet mod såvel den enkelte medarbejder som mod udvikling af BIF som attraktiv arbejdsplads i mere bred forstand. I det følgende beskrives elementerne samt de aktiviteter, der skal understøtte det strategiske fokus på sygefraværsindsatsen.

2.1 Sygefraværspolitik

Som et led i HSU´s  implementering af en samlet personale- og ledelsespolitik for BIF, der skal være på plads inden årets udgang, er der udarbejdet et forslag til sygefraværspolitik. Målet med sygefraværspolitikken er at understøtte et godt arbejdsmiljø, hvad enten det handler om fysiske, psykiske eller sociale forhold på arbejdspladserne, for her i gennem at kunne reducere sygefraværet.

Sygefraværspolitikken lægger på den ene side op til, at medarbejderne bliver mødt med støtte og opbakning samt mulighed for fleksibel arbejdstilrettelæggelse i vanskelige situationer, bl.a. ved

  • at åbne op for udstrakt brug af flexfrihed, ferie, afspadsering eller omsorgsdage med kort varsel
  • tilbyde stress-coaching til medarbejdere, ledere og teams
  • tilvejebringe psykologbistand i særlige situationer

 På den anden side hviler sygefraværspolitikken på princippet om klare tilkendegivelser og konsekvent opfølgning. Således indebærer politikken, at

  • det indføres som fast procedure, at sygemelding skal ske ved arbejdstids begyndelse direkte til chefen eller ved dennes fravær en udpeget kontaktperson
  • den telefoniske sygemelding følges op af medarbejderens underskrivelse af en fraværserklæring straks ved dennes tilbagevenden til arbejdet
  • der følges op på sygefraværet ved samtaler med medarbejderens chef første gang fraværet udgør mere end 12 dage i alt eller 4 perioder indenfor de seneste 12 måneder
  • der følges op på sygefraværet ved samtaler med ledere, hvis medarbejdere har meget sygefravær

Sygefraværspolitikken vurderes samlet set at kunne bidrage betydeligt til en reduktion i sygefraværet.

2.2 Resultatkontrakter

Der indarbejdes mål om reduktion af sygefraværet i de resultatkontrakter, der skal gælde for alle BIF's enheder (jobcentre, ydelsesservice og beskæftigelsescentre ) i 2007. De konkrete mål vil blive fastlagt i processen, idet der vil blive taget afsæt i de enkelte enheders sygefravær.

Der lægges vægt på ambitiøse mål, som bidrager til, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen kan yde sit bidrag til målet om, at sygefraværet i Københavns Kommune som helhed nedbringes med mindst 2 dage pr. medarbejder inden udgangen af 2009.

2.3 Lederudviklingssamtaler

Sygefraværet i de enkelte enheder vil indgå som særligt opmærksomhedspunkt i forbindelse med kommende lederudviklingssamtaler for ledere på alle niveauer i BIF.

2.4 Ledelsesinformationssystem

Direktionen i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vedtog i foråret at sætte gang i udviklingen af et nyt ledelsesinformationssystem (LIS) i forvaltningen. Formålet med det nye LIS er at understøtte styringsmodellen i forvaltningen. Som styringsværktøj vil det nye LIS give ledelsen på alle niveauer bedre mulighed for løbende at følge udviklingen på en række områder, herunder personaleområdet.

I forhold til indsatsen for et lavere sygefravær blandt medarbejderne i forvaltningen, vil det nye LIS bl.a. give information om dels det gennemsnitlige antal sygedage pr. medarbejder, om antallet af berørte syge medarbejdere, og om andelen af langtidssyge medarbejdere. Disse oplysninger vil på sigt kunne opdeles helt ned på team-niveau, hvorved det bliver muligt at identificere de enkelte enheders sygefravær fra måned til måned.

2.5 Tværgående initiativer i Københavns Kommune

Der er fra Økonomiudvalgets side sat fokus på sygefraværet blandt kommunens medarbejdere, blandt andet i kraft af indlagte besparelser på området i budget 2007. BIF deltager aktivt i arbejdet på tværs af forvaltningerne, der har til formål at udvikle initiativer, der kan medvirke til at reducere sygefraværet. Af initiativer, som det fælles projekt bidrager til, kan blandt andet nævnes:

  • udvikling af en fælles og mere pålidelig, dækkende og brugervenlig fraværsstatistik
  • opstilling af mål for reduktion af sygefraværet samt systematiske handleplaner og opfølgninger i alle forvaltninger
  • oprettelse og udbygning af informationsportal om sygefravær på KKnet, hvor alt relevant materiale – lovgrundlag, redskaber, statistik, puljer mv. – gøres tilgængeligt
  • udvikling af tilbud om kompetenceudvikling af ledere, således at de bliver i stand til at arbejde målrettet med sygefravær, herunder at gennemføre sygefraværssamtaler

Disse initiativer forventes at kunne understøtte arbejdet med at nedbringe sygefraværet i BIF.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

ØKONOMI

Intet

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Ingen

 

 

Morten Binder  

/Torben Brøgger

                                               


 

Til top