Mødedato: 14.09.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Evaluering af indsatsen under Corona nedlukningen

Se alle bilag

Resume

Det er besluttet at igangsætte en evaluering af kommunens indsats under corona-pandemien i foråret 2020, og økonomiforvaltningen har bedt de øvrige forvaltninger om bidrag. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har derudover udtrykt ønske om at drøfte erfaringerne fra nedlukningen. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal derfor med denne indstilling tage evalueringsbidraget til ØKF til efterretning og på baggrund af evalueringen drøfte erfaringerne.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens evaluering af indsatsen under Corona-nedlukningen til efterretning, jf. bilag 1.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter erfaringer fra nedlukningen.

Problem

Der er igangsat en større evaluering af kommunens arbejde under Corona-nedlukningen. Formålet med evalueringen er at opsamle erfaringer fra de enkelte forvaltninger under krisen for på den baggrund at tilpasse kommunens generelle kriseberedskab. Alle forvaltningerne skal bidrage med input til den samlede evaluering, som efterfølgende behandles af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

På møde i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget d. 15. juni 2020 udtrykte udvalget ønske om at drøfte erfaringer fra indsatsen under nedlukningen.  

Løsning

Forvaltningen har udarbejdet et evalueringsbidrag til kommunens samlede evaluering af indsatsen under corona-pandemien, som blev sendt til BR sekretariatet d 24. august, jf. bilag 1. Nedenfor følger udvalgte pointer, som udvalgets drøftelse kan tage udgangspunkt i.

Beskæftigelsesindsatsen

For beskæftigelsesindsatsen har der været det særligt gældende, at den har været lukket helt ned for derefter gradvist at blive åbnet op i flere etaper. Både nedlukningen og genåbningen er sket gennem lovbekendtgørelser fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). Det har således ikke været lovligt for forvaltningen at opretholde fortsat drift under nedlukningen, og der var klare regler for, hvilken indsats, der måttes gives til borgerne.

Forvaltningen har undervejs haft stort fokus på at opretholde en fortsat god kontakt med borgerne og virksomhederne og på at give borgerne den rette indsats, lige så snart det blev lovmæssigt muligt. Af bilag 2 fremgår en tidslinje, der viser udviklingen i de lovgivningsmæssige rammer, som forvaltningen var underlagt. Det havde været ønskeligt, hvis forvaltningen også i starten af nedlukningen havde haft mulighed for at have kontakt med alle borgere. 

Under nedlukningen oplevede forvaltningen flere nye arbejdsformer og indsatser, som BIF ikke har anvendt tidligere. Fx har omstillingen til en mere digital indsats over for både borgere og virksomheder betydet, at forvaltningen nu arbejder på nye digitale tilbud, der kan supplere den normale drift, som fx webinarer til virksomhederne og digitale elementer i aktiveringsforløb. Endvidere blev der udviklet flere nye digitale kompetenceudviklingsforløb, som medarbejderne kunne deltage i.

Forvaltningen har derudover fået gode erfaringer med at holde telefoniske og digitale samtaler med borgerne. Forvaltningen oplever, at en blanding af fysiske og telefoniske/digitale samtaler kan være en fordel særligt i nogle situationer. De telefoniske/digitale samtaler kan dog ikke stå alene, og der vil også være behov for fysiske samtaler.

Det er som følge af corona muligt at holde telefoniske og digitale samtaler frem til 1. oktober 2020.   

Orientering af BIU

Det har været en vigtig prioritet for forvaltningen at holde BIU informeret under hele nedlukningen, og forvaltningen har således løbende informeret udvalget. BIU modtog fra nedlukningen d. 12. marts hver uge en skriftlig status, der blandt andet indeholdt overblik over udviklingen i ledigheden, udvikling i antal ansøgninger om ydelser, hjælpepakker og henvendelser til jobcentrene. Derudover indeholdt statussen lovmæssige ændringer, nye initiativer, dialog med styrelser og KL mm.

Foruden den skriftlige ugentlige orientering fik udvalget jævnligt en mundtlig orientering af adm. dir Tanja Franck over Teams, hvor udvalget havde mulighed for at stille spørgsmål til indsatsen samt udtrykke ønsker til særlig information fra forvaltningen.

Videre proces

Forvaltningens bidrag til den samlede evaluering havde frist d. 24. august til BR-sekretariatet. Økonomiforvaltingen udarbejder på baggrund af de indkomne bidrag en samlet indstilling til behandling i Økonomiudvalget d. 29. september og Borgerrepræsentationen d. 8. oktober 2020. 

Efter at evalueringen er godkendt af Borgerrepræsentationen, igangsætter Økonomiforvaltningen et arbejde med at revidere kommunens beredskabsplan, Plan for fortsat drift.  Efter godkendelse af den reviderede Plan for fortsat drift, skal forvaltningernes delplaner til kriseberedskabsplanen revideres.

Parallelt med København Kommunes egen evaluering, pågår også en evaluering i Hovedstadens Beredskab på tværs af ejerkommunerne.

 

Tanja Franck / Sofie Munk

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning

Indstillingens 2. at-punkt blev drøftet.

 

Ø fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten ønsker at give sagsbehandlerne mulighed for at afholde de manglende cirka 36.000 samtaler, som Jobcentret har udskudt grundet Corona, enten digitalt eller telefonisk.

Enhedslisten ønsker ligeledes, at man på baggrund af de erfaringer sagsbehandlerne har gjort under nedlukningen, får større mulighed for selv at foretage en faglig vurdering om, hvorvidt samtalen med borgeren kan afholdes telefonisk eller digitalt, fremfor at borgeren bliver indkaldt fysisk.”

Til top