Mødedato: 13.12.2007, kl. 14:15

Udmøntning af Integrationspuljen 2008: Summer Camps (Fællesindstilling)

Udmøntning af Integrationspuljen 2008: Summer Camps (Fællesindstilling)

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 13. december 2007

 

 

7.      Udmøntning af Integrationspuljen 2008: Summer Camps (Fællesindstilling)               BIU 248/2007

Kultur- og Fritidsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal tage stilling til forslag til realisering af initiativet "Summer camps", som blev vedtaget i forbindelse med budget 2008.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.                  at Kultur- og Fritidsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der i perioden 2008 - 2010 afvikles Summer camps i Tingbjerg og på Ydre Nørrebro, som beskrevet i denne indstilling.

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2007

Indstillingen blev godkendt.

 

Problemstilling

I forbindelse med budget 2008 blev der afsat 3,5 mill. kr. årligt i 2008, 2009 og 2010 til initiativet "Summer camps". Her fremgår det, at der skal iværksættes sommerferieaktiviteter i områder, hvor der er heldagsskoler (dvs. Tingbjerg og Ydre Nørrebro). Målgruppen er børn og unge i de udsatte boligområder, som ikke er tilknyttet fritidsaktiviteter, og som mangler aktivitetstilbud i sommerferien.

Denne indstilling er forvaltningernes forslag til realisering af indsatsen.

 

Løsning

Initiativet forankres i Projektrådgivningen i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Organiseringen og afviklingen af Summer camps vil involvere en bred vifte af lokale, centrale og eksterne aktører – herunder kulturelle og idrætslige foreninger, hovedorganisationer, frivilliggrupper, kommunale institutioner/enheder, Task Force og andre, der ønsker at bidrage og deltage.

Formål

Der tilbydes en bred vifte af aktiviteter hen over sommerferien for børn og unge i Tingbjerg og på Ydre Nørrebro med det formål at introducere dem og deres forældre for foreningslivet og andre fritidsaktiviteter for herigennem at modvirke og forebygge rodløshed og i sidste instans uhensigtsmæssig adfærd i sommerperioden.

 

Målgruppe

Den primære målgruppe er børn og unge, som går i 3. - 9. klasse (ca. 9 - 15 år), og som bor i skoledistrikterne tilknyttet Klostervænget, Havremarken, Hillerødgade, Rådmandsgade/Heimdalsgade Overbygningsskole, Tingbjerg og Voldparkens Skole. Tilbuddet om sommerferieaktiviteter omfatter alle 3. – 9. klasseelever, som har bopæl i skoledistrikterne. Initiativet målrettes således også børn og unge, som bor i områderne, men går på andre (privat)skoler. Grundet beboersammensætningen i områderne vil initiativet især være målrettet etniske minoritetsbørn og -unge.

Målgruppen omfatter i alt ca. 1700 børn og unge fordelt med ca. 500 i Tingbjerg og ca.1200 på Ydre Nørrebro, som alle vil få tilsendt et sommerpas. Det er kun børn og unge med sommerpas, der kan melde sig til aktiviteterne.

Den sekundære målgruppe er unge fra 9. klasse og op til ca. 18 år, som søges inddraget i afviklingen af Summer camps som frivillige hjælpetrænere, ressourcepersoner og projekthjælpere. De unge tilbydes et "uddannelsesforløb", som skal klæde dem på til at blive aktive foreningsfolk, projektmagere eller aktivitetsarrangører.

Forvaltningen er i dialog med den amerikanske ambassade, som arrangerer en uges summer camp for etniske minoritetsunge på Gerlev Idrætshøjskole. Et evt. samarbejde kan bestå i, at de unge rollemodeller fra Tingbjerg og Ydre Nørrebro får mulighed for at deltage i ambassadens summer camp som led i deres "uddannelse".

Derudover involverer målgruppen alle de aktører, der skal bidrage med aktiviteter og ikke mindst børnenes forældre. Forældrene søges inddraget via opsøgende arbejde, skolekontakt og forældrearrangementer. Forældregruppen søges bl.a. inddraget som ressourcepersoner på Summer camps.

Da en del store børn og unge kan have forpligtelser over for mindre søskende, som kan stå i vejen for deltagelse i Summer camps, skal det afklares, om det også er muligt at tilbyde aktiviteter for 1. og 2. klasseeleverne og/eller aktiviteter for hele familien. 

Skolerne skal ikke nødvendigvis involveres i afviklingen af Summer camps, men det er håbet, at skolerne og idrætskoordinatorerne vil være med til at reklamere for tilbuddene, opfordre målgruppen til at deltage, og efterfølgende opfordre dem til et aktivt fritidsliv – herunder skabe kontakt til Projektrådgivningen eller idrætsGuiderne, som kan guide børnene og deres forældre videre.

Aktiviteter

Der afholdes Summer camps i henholdsvis Tingbjerg og på Ydre Nørrebro, hvor større idrætsfaciliteter evt. vil kunne fungere som hovedbase for aktiviteterne. Aktiviteterne vil, så vidt det er muligt, foregå i lokalområderne, men det kan være både nødvendigt og formålstjenstligt at transportere børnene og de unge til aktiviteter i andre bydele eller udenfor byen. Endvidere vil der givetvis blive arrangeret fællesaktiviteter, hvor både børn og unge fra Tingbjerg og Ydre Nørrebro vil kunne tilmelde sig.

Målet er, at der i juli 2008 og frem til midten af august afholdes mindst 14 aktivitetsforløb (af 2-5 dages varighed) i hvert område:

·        Mindst 6 aktivitetsforløb målrettet de 9-12årige – heraf skal mindst 2 aktivitetsforløb kun være for piger.

·        Mindst 6 aktivitetsforløb målrettet de 13-15årige – heraf skal mindst 2 aktivitetsforløb kun være for piger.

·        Mindst 2 åbne aktivitetsforløb, hvor forhåndstilmelding ikke er nødvendig.

Derudover skal det afklares, om det også er muligt at tilbyde aktiviteter for 1. og 2. klasseeleverne og/eller hele familien.

For at sikre, at der er reelle tilbud til målgruppen efter sommerferien, vil aktiviteterne i videst muligt omfang blive arrangeret af foreninger (kulturforeninger såvel som idrætsforeninger). Da mange foreninger holder lukket i sommerferien, vil foreningsaktiviteterne blive suppleret med aktiviteter arrangeret af fx kulturhuse, biblioteker, pigeklubber, ungdomsskoler, museer, teatergrupper, opsøgende teams, SSP, street-organisationer mm. Eksisterende sommerferieaktiviteter i lokalområderne kan, hvis der er interesse herfor, indgå i Summer camps.

Aktivitetsviften skal være så bred og alsidig som mulig, og må udover de mere almindelige idrætstilbud gerne omfatte eksempelvis friluftsliv (kano, klatring, spejderlejr), billedkunst, tegnefilmsværksted, fægtning, madskole, orienteringsløb i byrummet, ridning, leg-med-matematik, teater, motorsport, BMX, skateboard, musik, syning, E-sport mm.

 

Økonomi

Der afsættes 3,5 mio. kr. årligt i tre år til initiativet. Der er tale om et ambitiøst projekt, der involverer mange børn og unge, og som aktivitetsudbyderne ikke kan have ansvaret for alene. For at sikre stabile og trygge rammer om Summer camps er det derfor et helt centralt element, at der afsættes ressourcer til ekstra voksenopbakning til alle aktivitetsforløb. Projektet skal videreudvikles i samarbejde med relevante interessenter, og nedenstående budget er derfor kun retningsgivende:

Projektkoordinator og studentermedhjælp (Projektrådgivningen)                        500.000 kr.

Aktivitets- og materialetilskud til deltagende foreninger m.fl.     1.100.000 kr.

Pulje til opstart af nye aktiviteter i lokalområderne                          400.000 kr.

Leje af lokaler, transport, informationsmateriale, merchandise mm.                   400.000 kr.

Lokale aktivitetsmedarbejdere (herunder rekruttering og opfølgning)  300.000 kr.

Ressourcepersoner til afvikling af Summer camps                           400.000 kr.

Udrykningshold (i tilfælde af uro, konflikter mm.)                           100.000 kr.

Uddannelsesforløb for rollemodeller*                                                                     300.000 kr.

* 20-30 unge tilbydes et praktisk orienteret uddannelsesforløb med fokus på frivillighed, projekter, pædagogik, lokalt engagement og foreningsliv. Udgifterne dækker bl.a. undervisere, oplægsholdere, studiebesøg (idrætsforeninger, kulturelle foreninger, streetprojekter, humanitære organisationer, frivilliggrupper mm.) og evt. tilskud til deltagelse i den amerikanske ambassades Summer Camp.

 

Endvidere skal det afdækkes, i hvilket omfang samarbejdspartnere og sponsorer kan bidrage.

 

Videre proces

Projektet videreudvikles med inddragelse af relevante interessenter, og afvikles første gang i sommerferien 2008. Der udarbejdes årlige evalueringer, og der redegøres for projektet i Projektrådgivningens årsrapport og i Statusrapport for integrationsindsatsen i Københavns Kommune.

 

Bilag

1.      Høringssvar fra Integrationsrådet. (Eftersendes)

 

         Carsten Haurum                             / Morten Binder

 

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2007


 

Til top