Mødedato: 13.06.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Indstilling vedrørende aktiviteter i forbindelse med sanktionering af aktivitetsparate borgere

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens nuværende praksis for håndtering af Ankestyrelsens principafgørelse som beskrevet i indstillingen.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen fremadrettet – på baggrund af en konkret risikovurdering – vurderer, om der skal sendes en eller to medarbejdere ud på opsøgende besøg.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) blev den 25. januar 2016 orienteret om forvaltningens ændrede praksis i forhold til Ankestyrelsens principafgørelse om sanktionering af aktivitetsparate borgere.  

Principafgørelsen indebærer, at kommunen – hvis borgeren ikke reagerer på kommunens skriftlige partshøring – skal opsøge aktivitetsparate borgere på deres bopæl for at forsøge at opnå personlig kontakt, inden der træffes afgørelse om en eventuel sanktion.

BIU ønskede i den forbindelse uddybning af følgende problemstillinger:

  1. Hvad gør forvaltningen i tilfælde, hvor borgeren ikke har en bopæl, men kun en postboks (hjemløse)?
  2. Hvilke sikkerhedsmæssige problemstillinger ligger der i at opsøge borgerne på deres bopæl?
  3. Har TR/sikkerhedsrepræsentanter været involveret i processen, og kan man eventuelt bruge vagter til at løse opgaven? 

Forvaltningen har fremsendt et orienteringsnotat til BIU den 3. marts 2016, der vedrører disse problematikker.

Den 11. april 2016 blev sagen drøftet i BIU, og sendt tilbage til forvaltningen med henblik på, at forvaltningen skulle afdække sikkerhedsaspekterne yderligere. Indstillingen er blevet opdateret i overensstemmelse hermed. BIU bad også om at tale med en medarbejder med praktisk erfaring med at opsøge sanktionstruede borgere.

Løsning

På BIU-mødet den 13. juni 2016 vil centerchef for Ydelsesservice, Dorthe Vang Christensen, og en opsøgende medarbejder fra Ydelsesservice præsentere den konkrete praksis, når borgerne bliver opsøgt på bopælsadressen.

Forvaltningen foreslår følgende til håndtering af Ankestyrelsens principafgørelse:

  • Ankestyrelsen lægger vægt på, at forvaltningen har udtømt alle realistiske muligheder for, at borgeren kan komme med et partsindlæg. Derfor opsøger forvaltningen borgeren på bopælsadressen.    
  • Hvis borgeren er hjemløs, forsøger forvaltningen at få kontakt til borgeren via digital post, telefon eller e-mail. Hvis dette ikke lykkes, vil forvaltningen inddrage Socialforvaltningens hjemløseenhed, herberg eller natcafé for at få kontakt til borgeren der.    

  • Hvis borgeren er uden bopælsadresse/registreret med postboks, forsøger forvaltningen at få kontakt til borgeren via digital post, telefon eller e-mail. Hvis der ikke opnås kontakt, gør forvaltningen ikke yderligere. Jf. bilag 1 vurderer forvaltningen på baggrund af medhold fra Ankestyrelsen, at lovkravet om udtømmelse af alle rimelige muligheder for personlig kontakt er opfyldt.        

  • Som det fremgik af indstillingen den 11. april 2016, sender Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen pt. to medarbejdere ud til borgerens bopæl – henholdsvis en kontorfunktionær og en seniorjobber.    

     

  • Målet med besøget er at få borgeren til at kontakte forvaltningen. De opsøgende medarbejdere meddeler ikke afgørelser, og de går ikke ind i borgerens hjem. Hvis borgeren ikke er på adressen, hvilket er tilfældet i mere end 9 ud af 10 besøg, anføres dato og tidspunkt for besøget i borgerens journal, og der lægges et visitkort.

     

  • I forbindelse med oprettelsen af den opsøgende funktion har forvaltningen med tæt involvering af sikkerhedsrepræsentanten udarbejdet sikkerhedsregler for den udgående funktion, som følger Arbejdstilsynets retningslinjer.    

     

  • Sikkerhedsreglerne for det opsøgende arbejde er udarbejdet med afsæt i de sikkerhedsregler/procedurer, som anvendes i forbindelse med opsøgende funktioner i andre enheder i forvaltningen (Center for Kompetence og Beskæftigelse) og i Socialforvaltningen (Borgercenter Voksne Valby og Borgercenter Voksne Amager).    
  • I Socialforvaltningen arbejder man med risikovurderinger i det opsøgende arbejde. Det betyder, at man i store dele af Socialforvaltningen sikkerhedsvurderer de enkelte situationer og besøg ud fra et trafiklyssystem, hvor niveauet af risiko bliver inddelt i kategorierne: Grøn, gul og rød. Som hovedregel betyder grønt lys, at den opsøgende kontakt kan varetages af en medarbejder, fordi borgerens adfærd er acceptabel. Gult lys indebærer skærpet opmærksomhed, fordi borgeren vurderes som truende og en konkret vurdering af, hvor mange opsøgende medarbejdere, der skal varetage kontakten. Rødt lys betyder, at borgerens adfærd er normbrydende, eksempelvis fordi der er dokumentation for aggressiv adfærd.    

     

  • Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen arbejder ligeledes med risikovurderinger, dog ikke ud fra et trafiklyssystem. Forvaltningens risikovurdering indebærer en screening af borgeren, inden borgeren opsøges. Forvaltningen tager ikke ud til borgere, der er risikomarkerede.        
  • Forvaltningen anbefaler, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen fremadrettet – på baggrund af en konkret risikovurdering – vurderer, om der skal sendes en eller to medarbejdere ud på opsøgende besøg.

Økonomi

Merudgiften i 2016 udgør 0,5 mio. kr. til aflønning af kontorfunktionæren og seniorjobberen. Udgiften afholdes inden for den eksisterende ramme.

I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2017 vil forvaltningen lægge op til, at der for årene 2017-2019 søges om 0,5 mio. kr. pr. år til finansiering af den opsøgende indsats.

Videre proces

Hvis BIU godkender håndteringen af Ankestyrelsens principafgørelse, vil forvaltningen opsøge de sanktionstruede borgere som beskrevet ovenfor.

Der fremlægges et budgetnotat til budgetforhandlingerne for 2017.

 
Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning med bemærkningen om, at udvalget ønskede at modtage en skriftlig orientering om brugen af overfaldsalarmer i Socialforvaltningen.
Til top