Mødedato: 13.06.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Jobreform fase I: Forvaltningens udmøntning og administration af samlivsreglerne i forhold til kontanthjælpsloftet

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forvaltningens indstilling om udmøntning og administration af samlivsreglerne i forhold til kontanthjælpsloftet til efterretning.

Problemstilling

Folketinget vedtog den 17. marts 2016 lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik mv., der udmønter Jobreform fase I (kontanthjælpsloft, 225 timers krav og fra 5 ugers ferie til 4 uger).
 
Kontanthjælpsloftet er et loft over, hvor meget borgerne samlet kan modtage i kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse, herunder aktivi­tets-, barsels-, og bidragstillæg samt særlig støtte og boligstøtte. Kontant­hjælpsloftet virker på den måde, at hvis borgernes samlede ydelser overstiger deres kontanthjælpsloft, reduceres de først i særlig støtte og dernæst bolig-støtte. Borgernes forsørgelsesydelse (dvs. kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse) og de børnerelaterede ydelser reduceres ikke.
 
Borgere, der ikke modtager særlig støtte og/eller boligstøtte, vil derfor ikke blive reduceret som følge af kontanthjælpsloftet. Derudover er der en gruppe af borgere, hvis særlige støtte og boligstøtte undtages fra kontanthjælpsloftet. Det gælder, hvis borgeren eller en person, borgeren bor sammen med:
  • Får boligstøtte efter reglerne for stærkt bevægelseshæmmede    
  • Får boligstøtte efter reglerne for personer, der modtager døgnhjælp efter serviceloven    
  • Er visiteret til og anvist en almen ældrebolig eller lignende boligtype på grund af en fysisk eller psykisk funktionsevnenedsættelse.    

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen estimerer på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriet, at ca. 3.500 fuldtidspersoner i Københavns Kommune vil få reduceret deres boligstøtte og/eller særlig støtte som følge af kontanthjælpsloftet.

Løsning

De nye regler indebærer, at kommunerne forud for indplacering af borgere på kontanthjælpsloftet skal træffe afgørelse om, hvorvidt en ugift person, der modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse, kan anses for samlevende eller enlig.

Samlivsvurderingen får betydning for borgerens kontanthjælpsloft. F.eks. vil kontanthjælpsloftet for en enlig kontanthjælpsmodtager fyldt 30 år med to børn være 15.554 kr. og for en kontanthjælpsmodtager fyldt 30 år med to børn, der bliver vurderet som samlevende, være 14.575 kr.

Kommunerne skal derfor gennemgå alle nuværende sager med ugifte ydelsesmodtagere for at træffe afgørelse om deres samlivsstatus jf. lov om aktiv socialpolitik § 25 b, stk. 8. Denne gennemgang skal være afsluttet den 2. september 2016.

Dog skal kommunerne ikke jf. lov om aktiv socialpolitik § 25 b, stk. 9 foretage en samlivsvurdering i de sager,     

  • hvor Udbetaling Danmark allerede har truffet afgørelse om en persons ret til børnetilskud, da denne person skal anses som enlig
  • hvor kommunen allerede i forbindelse med indplacering på sats har truffet afgørelse om, hvorvidt personer i kontanthjælpssystemet kan anses for enlige (forsørgere) eller samlevende (forsørgere).

Herudover skal kommunerne løbende vurdere nye ansøgeres samlivsstatus.

Endelig skal kommunerne i forbindelse med den pligtmæssige løbende opfølgning i sagerne genvurdere samlivsstatussen, hvis der foreligger oplysninger, der indikerer, at der kan være sket en ændring af denne status.
 
Afgørelsen om samliv skal træffes på baggrund af principperne for vurdering af samliv i lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag.

Boks 1: Om de lovgivningsmæssige rammer for administration af samlivsreglerne efter Jobreform fase I

 
 

Kommunerne skal anlægge samme vurdering af samlivsforhold efter Jobreform fase I, som det kræves i forbindelse med afgørelser om børnetilskud, og skal derfor følge Ankestyrelsens udtalelser og principafgørelser på området.

Boks 2: Om Ankestyrelsens praksis ved samlivsvurderinger

 

Vurdering af samliv ved nyansøgning samt opfølgning
På baggrund af ovenstående praksis vil forvaltningen dermed inddrage følgende oplysninger ved afgørelsen af, om der foreligger samliv:
  • Oplysninger fra folkeregistret, herunder oplysninger om fælles børn samt tilmeldte på adressen
  • Oplysninger om formue, der viser fælles ejerskab, f.eks. via skatteoplysninger
  • Oplysninger fra borgeren selv om eventuelt samliv
  • Udbetaling Danmarks eventuelle samlivsvurdering
  • Oplysninger fra journalerne i Jobcentret og Ydelsesservice, der kan indikere fælles samliv
  • Oplysninger fra kontrolsager, f.eks. bopælssager håndteret i kontrolgruppen i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Revisionens bemærkninger
Forvaltningen har været i dialog med Deloitte om samlivsvurderingen og sagsopfølgningen efter de nye regler. Deloitte vurderer, at ovenstående forhold vil være relevante og hensigtsmæssige at inddrage ved vurderingen af borgerens samlivsforhold.
 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
 

Videre proces

Ydelsesservice vil gennemgå og afgøre om borgerne er samlevende i forhold til at kunne indplacere dem på et kontanthjælpsloft. Ydelsesservice skal manuelt gennemgå ca. 13.000 sager. Denne gennemgang skal være afsluttet den 2. september 2016.

Alle ugifte kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere samt integrationsydelsesmodtagere, som er vurderet i forhold til samliv, vil i september 2016 modtage en afgørelse om samliv fra Ydelsesservice, som bruges til at indplacere borgeren på et kontanthjælpsloft. Derudover vil borgerne modtage en afgørelse fra Udbetaling Danmark om, hvorvidt de skal have reduceret eventuel boligstøtte og/eller særlig støtte.

Borgere, der ikke oplever en nedsættelse i deres særlig støtte eller boligstøtte pga. kontanthjælpsloftet, vil også modtage en meddelelse om dette fra Udbetaling Danmark.

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Punktet blev behandlet sammen dagsordenspunkt 9 om ”Jobreform fase I: Forvaltningens udmøntning og administration af det skærpede rådighedskrav på 225 timer om året”.

 

Indstillingen blev taget til efterretning.

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning til indstillingen:

”Til udsatte borgere, der omfattes af 225 timers reglen forslår LA, at forvaltningen tager højde for Lejerbos forslag i Mølleparken eller lignende tiltag fra de private aktører.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning til indstillingen:

”Enhedslisten stiller et forslag om at sikre reelle jobtilbud til borgere, der rammes af 225 timers reglen i en kombination af et samarbejde mellem kommunen og private virksomheder og etableringen af kommunale stillinger med dette timetal. Denne garanti skal selvfølgelig kombineres med en intensiveret indsats for at hjælpe de jobparate kontanthjælpsmodtagere i fuldtidsarbejde.”

 

Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”S, SF og Ø er meget bekymrede over kontanthjælpsloftets konsekvenser for samlevende borgere, og især de konsekvenser det kan få for børn i familier der er ramt af kontanthjælpsloftet.”

Til top