Mødedato: 12.12.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Høring om Københavns Kommunes handicappolitik 2023-26

Se alle bilag

Resumé

Borgerrepræsentationen skal i foråret 2023 vedtage en ny handicappolitik for Københavns Kommune. Socialforvaltningen har udarbejdet et udkast, som alle udvalg kan indgive et høringssvar til, inden det endelige udkast behandles.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forslaget til høringssvar til Københavns Kommunes Handicappolitik 2023-26.

Problemstilling

Københavns Kommunes eksisterende handicappolitik udløber ved udgangen af 2022, og Socialforvaltningen har i samarbejde med kommunes øvrige forvaltninger derfor udarbejdet et forslag til en ny handicappolitik for perioden 2023-2026.

Formålet med den nye handicappolitik er at bygge videre på kommunens tidligere handicappolitikker og fortsætte dialogen om, hvordan vi i Københavns Kommune kan blive ved med at arbejde for, at københavnere med handicap får de bedst mulige betingelser for at leve et godt liv.

Socialudvalget har behandlet det vedlagte udkast til en ny handicappolitik, som alle øvrige udvalg nu får i høring med henblik på at indarbejde udvalgenes bemærkninger i udkastet til den endelige politik.

Løsning

Socialforvaltningen har i samarbejde med alle øvrige forvaltninger og med inddragelse af relevante interesseorganisationer udarbejdet et udkast til handicappolitikken for 2023-26.

Den overordnede vision for handicappolitik i Københavns Kommune er at sikre, at borgere med handicap har mulighed for at leve et selvstændigt liv med høj livskvalitet. Denne vision udfoldes i seks målsætninger. De har hver en række særlige prioriteringer, hvor det er specificeret, hvilke forvaltninger der har ansvaret for at komme i mål. De seks målsætninger er:

  1. Mere tillid mellem borgere med handicap og kommunen
  2. Lettere adgang til hjælp
  3. Københavns Kommune vil arbejde med universelt design, så byen bliver mere tilgængelig for flere
  4. Børn og unge med handicap lærer og trives bedre i dagtilbud, fritidstilbud og skole
  5. Flere skal have adgang til beskæftigelse og uddannelse – Københavns Kommune vil føre an som det gode eksempel
  6. Hverdagsliv med livskvalitet

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil have ansvaret for flere særlige prioriteringer under flere af målsætningerne, men især målsætning 5 om at flere borgere med handicap kommer i beskæftigelse og uddannelse har relevans for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Målsætningerne vedrører primært kommunen som arbejdsplads og køber af ydelser hos leverandører. For at understøtte målet beskriver handicappolitikken følgende særlige prioriteringer og hvilke forvaltninger, der har ansvaret for at realisere prioriteringerne: 

  • Initiativer, der gør Københavns Kommune til en attraktiv og rummelig arbejdsplads, hvor der er plads til forskellighed, og hvor der tages skånehensyn (Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Økonomiforvaltningen og de øvrige forvaltninger inden for deres områder)
  • Brugen af kontrakter med sociale klausuler i kommunen med henblik på at skabe flere arbejdspladser til mennesker med handicap (Alle forvaltninger)
  • Kommunen opfylder måltal i forhold til særlige jobordninger med kommunen som arbejdsplads (fx fleksjob) (Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen)
  • ·Øge brugen af handicapkompenserende ordninger (Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen).

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har udarbejdet følgende udkast til et høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, som udvalget bedes drøfte:

”Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bakker op om, at der udarbejdes en ny handicappolitik, der sætter en fælles retning for handicapområdet i Københavns Kommune.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget finder det positivt, at målsætningen om, at flere skal have adgang til beskæftigelse og uddannelse, står centralt i politikken. Det er også positivt, at Københavns Kommune som arbejdsplads fremhæves som forgangseksempel, med vægt på både ordinære job med fleksible forhold og på fleksjob. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil dog anbefale, at henvisninger til måltal for andre særlige jobordninger (løntilskud, virksomhedspraktik, nytteindsats og småjob) udelades, da disse ordninger henvender sig til en langt bredere målgruppe end blot borgere med funktionsnedsættelser. Hvis punktet fastholdes, bør alle forvaltninger stå som ansvarlige, da Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen kan understøtte, men ikke sikre, at de enkelte forvaltninger når de besluttede måltal.

Derudover vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anbefale, at det understreges, at alle forvaltninger er ansvarlige for at gøre Københavns Kommune til en attraktiv og rummelig arbejdsplads, hvor der er plads til forskellighed, og hvor der tages skånehensyn, på arbejdspladser inden den enkelte forvaltnings område. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er ansvarlig for arbejdspladser indenfor forvaltningens eget område – i lighed med de øvrige forvaltninger. 

Udvalget bakker derudover op om, at handicappolitikken udformes sådan, at det er tydeligt, hvilke forvaltninger har ansvaret for hvilke målsætninger.

Fokus på samarbejde med virksomheder
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget opfordrer til, at der under de særlige prioriteringer i afsnit 5 om adgang til beskæftigelse og uddannelse tilføjes et særskilt punkt om, at flere borgere med handicap og funktionsnedsættelser skal i job, med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen som ansvarlig forvaltning.

Motivationen for tilføjelsen er at sikre fokus på at øge deltagelsen på alle dele af arbejdsmarkedet i samarbejde med de virksomheder, som i høj grad efterspørger arbejdskraft, ikke kun i Københavns Kommune som arbejdsplads.” 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. De midler, som beskrives i udkastet til handicappolitikken, er vedtaget i Budget 2023. Ved kommende budgetforhandlinger kan søges yderligere midler til nye initiativer på handicapområdet.

Politisk handlerum

Udvalget har følgende muligheder:

  • Udvalget kan godkende ordlyden i forvaltningens udkast til høringsforslag
  • Udvalget kan godkende ændringsforslag fremsat på udvalgsmødet
  • Udvalget kan undlade at bidrage med et høringssvar til socialforvaltningen.

Videre proces

Alle udvalg har udkastet til handicappolitik i høring i december 2022 og januar 2023. Herefter behandles handicappolitikken endeligt i Socialudvalget i marts 2023 og i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med henblik på endelig godkendelse i april/maj 2023.

Efter endelig godkendelse af Københavns Kommunes handicappolitik 2023-26 skal alle udvalg udarbejde indsatsplaner, hvori det beskrives, hvordan de enkelte forvaltninger skal arbejde for at opfylde målsætningerne i handicappolitikken.

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top