Mødedato: 12.10.2006, kl. 14:55

Høring vedrørende udkast til Bibliotekspolitisk Redegørelse

Se alle bilag

Høring vedrørende udkast til Bibliotekspolitisk Redegørelse

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 12. oktober 2006

 

 

7.      Høring vedrørende udkast til Bibliotekspolitisk Redegørelse

      BIU 194/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,  

at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte forslag til høringssvar vedrørende udkast til Bibliotekspolitisk Redegørelse 2006-2009

 

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget har på sit møde den 17. august 2006 vedtaget at sende udkast til Bibliotekspolitisk Redegørelse 2006-2009 i høring hos bibliotekernes brugerråd, samarbejdspartnere, kvarterløftsområder, kulturinstitutioner, foreninger, råd og udvalg m.fl. (KFU 341/2006). Udkast til Bibliotekspolitisk Redegørelse ("Den kloge by"). Bibliotekspolitik i København 2006) er skrevet på baggrund af de store udfordringer, bibliotekerne står overfor i dag.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen finder det positivt, at biblioteksvæsenet i København har udpeget gruppen af "nye danskere" som særligt fokusområde i de kommende år og indstiller at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i sit høringssvar lægger vægt på at afsnittet  om "nye danskere" er i overensstemmelse med Københavns Kommunes Integrationspolitik.

 


SAGSBESKRIVELSE

Udkast til Bibliotekspolitisk Redegørelse er udarbejdet af Kultur- og Fritidsforvaltningen. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på sit møde den 17. august 2006 at sende Kultur- og Fritidsforvaltningens udkast i høring med høringsfrist den 1. november 2006. Det endelige forslag til Bibliotekspolitisk Redegørelse forventes behandlet i Kultur- og Fritidsudvalget den 7. december 2006. Udkastet beskriver bibliotekernes udfordringer og strategiske tiltag de næste år og anviser en strategi for udviklingen af bibliotekerne i Københavns Kommune. Redegørelsen  anbefaler samtidig en række hovedprioriteter, hvor der skal iværksættes særlige tiltag.

Den seneste Bibliotekspolitiske Redegørelse blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 25. januar 2001 (BR 19/01).

Bibliotekerne står i dag over for store udfordringer: ændret brug af bibliotekerne, nye vidensformer, den digitale udvikling og nedslidning af de fysiske biblioteker. Redegørelsen giver en række bud på, hvordan bibliotekerne kan modsvare udfordringerne, så bibliotekerne fortsat er attraktive tilbud til byens borgere og indgår som et aktiv i byens udvikling. Der foreslås strategiske tiltag og valg af hovedprioriteter for bibliotekernes arbejde, bl.a. skal der satses på en målrettet indsats på 4 målgrupper: Børn, unge, s tuderende og nye danskere.

Særlig afsnittet "nye danskere" har interesse for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som har følgende bemærkninger:

Mange af de borgere, som gennemgår individuelle læringsforløb uden om det formaliserede uddannelsesforløb, har anden etnisk baggrund end dansk. Det er derfor vigtigt, at tilrettelæggelsen af bibliotekernes markedsføring sker i samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning, som er central for uddannelsesvejledningen til unge op til 19 år.

Herudover mener Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at redegørelsen specifikt bør nævne skolernes lektiecafeer, som en del af den målgruppe, der skal inddrages i udviklingen af sprogstimulering af tosprogede børn.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

1.      Udkast til høringssvar

2.      Høringsskrivelse fra Kultur- og Fritidsforvaltningen af  21. august 2006.

 

 

 

Morten Binder

                                /Torben Brøgger

                                               

 


 

Til top