Mødedato: 12.06.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status bekæmpelse af højreradikalisering

Orientering om status på forvaltningens arbejde med bekæmpelse af politisk radikalisering, herunder højreradikalisering.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status af forvaltningens arbejde med forebyggelse af politisk radikalisering, herunder højreradikalisering, til efterretning.

Problemstilling

Det fremgik af PET’s trusselsvurdering fra april 2016, at der i Danmark ses en øget bekymring om tendenser til mobilisering af politisk ekstremistiske miljøer. På den baggrund besluttede Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 24. oktober 2016 at styrke forvaltningens indsats mod højreradikalisering med følgende initiativer i 2016 og 2017:

• Styrkelse af viden i Københavns Kommunes koordineringsenhed for forebyggelse af radikalisering om seneste tendenser til højreradikalisering 

• Udarbejdelse af en pjece til frontpersonale og pårørende om bekymringstegn på alle former for radikalisering, herunder højreradikalisering.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bad på mødet den 24. oktober 2016 endvidere om at blive præsenteret for resultaterne af forvaltningens påbegyndte arbejde med de nye indsatser i første halvår af 2017.

PET vurderer fortsat i den seneste trusselsvurdering fra februar 2017, at der i højre- såvel som venstreekstremistiske miljøer i Europa og Danmark, fortsat er vilje til voldsanvendelse. I Danmarks nabolande er der sket en stigning i antallet af trusler, vold og brandstiftelse, som højreekstremister menes at stå bag.  I Sverige og Tyskland er der de senere år set et højt antal brandattentater mod flygtningecentre. Ifølge Europols seneste rapport fra 2016, er der i Tyskland i 2015 registreret over 800 attentater, begået af indvandrekritiske højreekstremister, mod 198 i 2014. Ifølge svensk politi har der i Sverige i 2016 fundet mindst 53 overlagte brandattentater sted mod flygtningecentre. PET vurderer, at udviklingen øger den nationale trussel mod asylcentre, flygtninge, religiøse mindretal og migranter samt berørte myndigheder fra danske højreekstremister.

Løsning

    Status på afviklede initiativer i 2016 og første halvdel af 2017          

  • Forvaltningen har siden efteråret 2016 afholdt vidensoplæg om radikalisering, bl.a. med fokus på højreekstremisme, for omkring 120 frontmedarbejdere, herunder SSP-personale, lokalbetjente, socialrådgivere og skolelærere med ungekontakt. Desuden har forvaltningen i efteråret 2016 afholdt et todagsseminar for forvaltningens mentorkorps med fokus på at styrke deres evne til at håndtere politisk radikaliserede unge.

     

  • Københavns Medborgerforum afholdt i maj 2017 et temamøde om højreradikalisering under forvaltningens lokalt opsøgende indsats. Der har været holdt oplæg om erfaringer med exit-program for højreekstremister i Sverige ved organisationen Fryshuset, og oplæg om aktuelle højreekstremistiske miljøer i Danmark ved Chris Holmsted, RUC.

     

  • Seks deltagere i kommunens koordineringsenhed, herunder VINK, Enheden for Kriminalpræventive Indsatser og Jobcenter København, Københavns Politi, Kriminalforsorgen og enhedens social- og børnefaglige konsulent, har desuden gennemgået et opkvalificeringskursus i højreekstremisme, og/eller modtaget vidensoplæg ved Jakob Witt, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) om udviklingen i højreekstremisme.

     

  • Tre deltagere i kommunens koordineringsenhed og medarbejdere i VINK har deltaget i en workshop, hvor Østjyllands Politi fortalte om håndtering af konkrete sager om højreradikalisering i Aarhus.

 

     Initiativer i anden halvdel af 2017

Københavns Kommunes koordineringsenhed modtager løbende bekymringshenvendelser om radikalisering af borgere. Fra 2014 og indtil oktober 2016 modtog koordineringsenheden tre henvendelser om højreradikalisering og en henvendelse om venstreradikalisering, hvoraf to blev vurderet begrundede. Siden oktober 2016 har koordineringsenheden modtaget en bekymringshenvendelse om højreradikalisering og en om venstreradikalisering. På baggrund af henvendelserne blev der oprettet et forældre-coachforløb vedrørende højreradikalisering, mens en sag om venstreradikalisering overgik til politimæssig efterforskning.

Forvaltningen vurderer, at de få modtagne sager vedrørende politisk radikalisering dels kan skyldes udfordringens begrænsede omfang, dels at der fortsat kan være et behov for at skærpe frontpersonalets og civilsamfundets opmærksomhed på politisk radikaliserede miljøer, som forudsætning for, at de henvender sig til myndighederne med konkrete bekymringer. I anden halvdel af 2017 vil forvaltningen derfor fokusere på følgende initiativer:

  • En flyer om, hvor borgere og professionelle kan henvende sig med bekymring for alle former for radikalisering, herunder højreradikalisering, er under udarbejdelse. Flyeren er klar i juni 2017 og vil blive uddelt i forbindelse med forvaltningens oplæg om radikalisering, herunder politisk radikalisering, for pårørende og frontpersonale.

  • Forvaltningen vil yderlige opkvalificere enkelte mentorer og forældre-coaches i håndtering af højreradikalisering.

  • Forvaltningen er i dialog med Det Nationale Center for Forebyggelse af Ekstremisme om opkvalificeringskurser for mentorer og forældre-coaches i håndtering af højreradikalisering.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges en status på forvaltningens videre arbejde med forebyggelse af politisk radikalisering, herunder højreradikalisering, samtidig med, at udvalget forelægges status på VINK's handleplan i april 2018.

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top