Mødedato: 12.06.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Demokratiindikator i survey om medborgerskab blandt unge københavnere

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender ét af 3 forslag (A, B eller C) til revideret demokratiindikator i survey om medborgerskab blandt unge københavnere.

2. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen supplerer demokratiindikatoren med valgdeltagelsesdata for unge i København i aldersgruppen 18-29 år uanset, hvilken af de 3 forslag til revideret demokratiindikator udvalget vælger.

3. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen gennemfører undersøgelsen igen i 2017.

Problemstilling

På mødet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 3. april 2017 behandlede udvalget forvaltningens indstilling om medborgerskabsundersøgelsen 2016, som er baseret på spørgsmål, som et enigt udvalg godkendte i forbindelse med udmøntningen af Integrationsaftalen 2015-16 den 26. januar 2015.

Udvalget tog resultaterne af "Survey om medborgerskab blandt unge københavnere 2016" til efterretning.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede samtidig, ”at forvaltningen skal fremlægge en mere sammenhængende og forenklet undersøgelse, hvor de generelle spørgsmål bevares, mens de spørgsmål i undersøgelsen, der vedrører demokrati, forenkles og gøres bedre.”

I denne indstilling præsenterer forvaltningen tre forslag til en revideret demokratiindikator, som kan indgå i medborgerskabsundersøgelsen 2017.

Løsning

Herunder fremgår de spørgsmål, som indgår i demokratiindikatoren i det nuværende spørgeskema for medborgerskabsundersøgelsen (den samlede spørgeramme fremgår af bilag 1):

Tabel 1. Nuværende spørgsmål i demokratiindikatoren*

Hvor godt eller dårligt synes du om disse forskellige måder at regere Danmark på:

1.

At landet har en stærk leder, der ikke behøver bekymre sig om Folketing og valg?

2.

At eksperter, og ikke regeringen, træffer beslutninger efter, hvad de mener, er bedst for landet?

3.

At militæret styrer landet?

4.

At man har et demokratisk politisk system?

Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn:

5.

Politikere, som ikke er religiøse, er uegnede til at bestride offentlige stillinger.

6.

Præster og andre religiøse ledere skal ikke påvirke hvordan folk stemmer ved valgene.

7.

Det ville være bedre for Danmark, hvis der var flere mennesker med en stærk religiøs tro i offentlige stillinger.

8.

Præster og andre religiøse ledere skal ikke påvirke regeringsbeslutninger i Danmark.

*Spørgsmålene stammer fra ”Tænketanken om udfordringer for integrationen i Danmark”. Spørgsmålene anvendes også i den Europæiske værdiundersøgelse (European Value Survey), og i Udlændinge - og Integrationsministeriets nationale medborgerskabsundersøgelse.

Forvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender ét af nedenstående tre forslag til revideret demokratiindikator i survey om medborgerskab blandt unge københavnere 2017.

Forslag A

At fjerne 7 af de eksisterende spørgsmål, således at kun spørgsmålet: ”Hvor godt eller dårligt synes du om, at man har et demokratisk politisk system?”(nr. 4), bevares.

Forslag B

At fjerne 7 af de eksisterende spørgsmål, således at kun spørgsmålet: ”Hvor godt eller dårligt synes du om, at man har et demokratisk politisk system?”(nr. 4), bevares, samt tilføje et nyt spørgsmål til forvaltningens medborgerskabsundersøgelse i 2017. Spørgsmålet kommer fra Udlændinge- og Integrationsministeriets medborgerskabsundersøgelse fra 2011.

"Hvis vi ser på din personlige opfattelse, hvor vigtigt er det så: At stemme til offentlige valg, hvis man har stemmeret (Meget vigtig, ret vigtigt, ikke særlig vigtigt, slet ikke vigtig, ved ikke)"

Forslag C

At fastholde de eksisterende spørgsmål i indikatoren.

Bemærkninger til løsningsmodellerne:

Både forslag A og B vil sikre kontinuitet i forhold til det nuværende integrationsbarometer, som afrapporterer på den tværgående Integrationspolitik 2015-18 for så vidt angår spørgsmål 4. Hvad angår de øvrige spørgsmål, som udgår, vil der ikke følges op på disse fremadrettet. Med forslag B tilføjes desuden et yderligere spørgsmål, som har fokus på i, hvor høj grad unge har en norm for at stemme. Spørgsmålet måler således de unges opbakning til demokratiet. 

Forslag C vil sikre kontinuitet i forhold til de tidligere medborgerskabsundersøgelser og Integrationsbarometeret.

Valgdeltagelsesdata i København

Forvaltningen forslår, at medborgerskabsundersøgelsen suppleres med statistik fra Københavns Universitet om valgdeltagelse fra kommunalvalget i 2009, 2013 og folketingsvalget 2015. Oplysningerne viser, at unge med ikke-vestlig baggrund stemmer betydeligt mindre end unge med dansk baggrund til både Kommunal- og Folketingsvalg. Oplysningerne er opdelt på alder, køn og herkomst (dansk baggrund, ikke-vestlig baggrund og vestlig baggrund). Forvaltningen foreslår, at valgdeltagelsesdata, som de fremgår af bilag 2, indgår i undersøgelsen i 2017, uanset hvilken af de tre ovenstående løsningsmodeller udvalget vælger.

Det er på nuværende tidspunkt ikke afklaret om Københavns Universitet gennemfører undersøgelsen igen ved kommunalvalget 2017. Såfremt dette sker, vil resultater herfra ligeledes indgå i medborgerskabsundersøgelsen.

Ny medborgerskabsundersøgelse i 2017

Forvaltningen indstiller, at medborgerskabsundersøgelsen gennemføres igen i 2017, da undersøgelsen bruges til at følge op på udvalgets mål i den Tværgående Integrationspolitik 2015-18.

Økonomi

Såfremt udvalget godkender, at forvaltningen gennemfører undersøgelsen igen i 2017, vil udgiften afholdes inden for forvaltningens egen ramme – dette uanset hvilken af ovenstående tre løsningsmodeller, som udvalget vælger. Undersøgelsen koster 0,340 mio. kr. årligt. Løsning B vil øge denne udgift med ca. 10.000 kr. Udgifter til at indhente ovenstående valgdeltagelsesdata fra Københavns Universitet afholdes inden for forvaltningens eksisterende ramme.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender en af forvaltningens løsningsmuligheder, vil forvaltningen udarbejde medborgerskabsundersøgelsen igen i efteråret 2017 med den nye demokratiindikator. Udvalget vil blive forelagt resultaterne af undersøgelsen primo 2018.

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

 

 

Beslutning

Der blev begæret afstemning om indstillingens 1. at-punkt (vedrørende forslag B):

For stemte: 8 (A, F, Ø og B)
Imod stemte: Ingen
Undlod: 3 (V, U og C)

Indstillingens øvrige at-punkter blev godkendt uden afstemning.
Til top