Mødedato: 11.11.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Igangsættelse af arbejdet med udbud af styrket indsats for ledige med rocker- eller banderelation

Resumé

Med Budget19 blev der bevilget 12,6 mio. kr. årligt til en fortsættelse af den styrkede aktiveringsindsats for ledige med rocker- eller banderelation i 2019 og 2020.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til udbud af styrket indsats til ledige med rocker- eller banderelation, idet den aktuelle kontrakt med leverandør til indsatsen udløber den 30. juni 2020.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil desuden få en mundtlig præsentation af status på den styrkede aktiveringsindsats overfor målgruppen v. Specialenheden i Arbejdsmarkedscenteret (AMC), der siden 1. april 2019 har håndteret indsatsen for alle målgruppen på tværs af jobcentrene.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at arbejdet med udbud af styrket indsats for ledige med rocker- eller banderelation igangsættes.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede på mødet den 26. august 2019 at igangsætte arbejdet med genudbud af indsatsen for aktivitetsparate unge. Udvalget blev samtidig orienteret om, at indgåelse af aftaler vedrørende unge med rocker- eller banderelationer håndteres via et selvstændigt udbud.

Jobcenter København har i dag en særindsatsaftale med den eksterne leverandør Tiponi om levering af aktiveringstilbud til ledige med rocker- eller banderelation. Aftalen udløber den 30. juni 2020 og er udbudspligtig.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til, om der skal igangsættes et udbud af styrket indsats til ledige med rocker- eller banderelation, så en ny rammeaftale kan træde i kraft den 1. juli 2020.

Løsning

Den styrkede aktiveringsindsats for ledige med rocker- eller banderelationer er forankret i Specialenheden i Arbejdsmarkedscenteret. Der er aktuelt ca. 70-80 borgere løbende tilknyttet Specialenheden. Specialenhedens indsats skal sikre et stærkt fokus på en konsekvent, rådighedsafprøvende og jobrettet tilgang til målgruppen, herunder at sikre:

  • at borgerne i målgruppen reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet (mindre tid til kriminalitet) via tæt opfølgning og maksimal aktivering i forhold til de gældende regler i LAB-loven

  • at der sker en hurtig og konsekvent opfølgning ved manglende rådighed og fremmøde med sanktionering og evt. på sigt afmelding af ydelse efter gældende lovgivning (ingen offentlig forsørgelse til at begå kriminalitet)

  • at målgruppen hurtigt kommer i uddannelse eller job (støttes i at forlade kriminalitet)

Borgere i målgruppen for den styrkede aktiveringsindsats modtager som udgangspunkt særligt tilrettelagte beskæftigelses- eller uddannelsesrettede forløb i op til 37 timer/ugen. Disse forløb varetages af eksterne leverandører.

Udbud af beskæftigelsesindsats­
Systematisk køb af beskæftigelsesindsats indenfor en periode på 48 måneder, der har en værdi over udbudsgrænsen (ca. 6 mio. kr.), skal udbydes jf. udbudsloven.

Forvaltningen vurderer, at det vil være følgende typer af beskæftigelsesindsatser, der vil være i fokus i et kommende udbud:

  • Timeintensive beskæftigelsesrettede forløb med vejledning- og opkvalificering, kombineret med brug af mentorer og virksomhedsplaceringer.

  • Intensive virksomhedsrettede forløb, der kan indeholde korte afklarende forløb hos en leverandør af maksimalt 2-4 uger med fokus på bl.a. afklaring af muligheder og barrierer ift. job og uddannelse.

Det bemærkes, at den styrkede indsats skal tage højde for, at målgruppen er meget varieret og dels omfatter job/uddannelsesparate borgere, dels aktivitetsparate borgere med forskellige udfordringer, fx psykiske og kognitive problemer. Indsatsen for aktivitetsparate opjusteres gradvist efterhånden som borgerne bliver i stand til at deltage i yderligere aktivering (”trappemodel”).

Det bemærkes desuden, at en del af målgruppen også henvises til den kommunale nytteindsats, hvor de bl.a. laver forskellige vedligeholdelsesopgaver af kommunens grønne arealer. Denne indstilling om udbud vedrører dog ikke tilbuddet om nytteindsats til målgruppen.

Beskrivelsen af ovenstående indsatser, der forventes at være i fokus i et kommende udbud, er baseret på de hidtidige erfaringer med den styrkede indsats og målgruppen i indeværende år. Dette kan blive ændret/præciseret i forbindelse med den kommende udbudsproces i takt med, at der kommer yderligere erfaringer med målgruppen. Forvaltningens endelige forslag til tilbudstyper vil fremgå af indstilling om gennemførelse af udbuddet, der fremlægges for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget primo 2020.

Forvaltningen vurderer, at det i forhold til ledige med rocker- og banderelationer vil være mest hensigtsmæssigt, at indsatsen udbydes frem for at blive varetaget af kommunen. Der er følgende årsager til, at indsatsen for denne gruppe anbefales udlagt til ekstern leverandør:

  • Behov for særlig viden og kompetencer ift. håndtering af ledige med rocker- og banderelationer, herunder metoder og redskaber i indsatsen.

  • Behov for særlig indsigt i de kriminelle miljøer i København for at sikre, at sikkerhedsmæssige hensyn for den enkelte borger, andre borgere og medarbejdere kan tilgodeses.

  • Behovet for en høj faglighed i en indsats for en mindre gruppe af ledige betyder ofte, at det ikke er økonomisk hensigtsmæssigt for kommunen selv at varetage opgaven, ligesom det vil tage tid at opbygge den nødvendige kompetence i kommunen til selv at levere indsatsen, hvis det besluttes. En ekstern leverandør kan derimod typisk løse opgaven bedre og billigere, ved at levere et specialiseret tilbud for den givne udsatte målgruppe, evt. til flere kommuner på én gang.

Det vurderes således, at en ekstern varetagelse af indsatsen for gruppen af ledige med rocker- eller banderelationer giver mulighed for en høj faglighed og dermed en bedre indsats, til en lavere pris, alt andet lige. Det har desuden den fordel, at leverandørens lokaler vil kunne anvendes af Specialenheden til samtaler med borgere, når det vurderes hensigtsmæssigt.

Derudover vurderer forvaltningen, at der er ca. 50-100 borgere med udadreagerende adfærd og/eller kriminalitetstruede borgere, der ikke er tilknyttet Specialenheden, men også kan være i målgruppen for en indsats hos leverandørerne under denne rammeaftale.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv. Udgiften til selve udbuddet afholdes indenfor forvaltningens ramme.

Der er aktuelt kun er afsat midler til den styrkede aktiveringsindsats til ledige med rocker- eller banderelation til og med 2020. Et eventuelt udbud vil derfor blive gennemført med forbehold for, at der i forbindelse med kommende budgetforhandlinger træffes beslutning om forlængelse af indsatsen.

Købet på de eksisterende særindsats- og rammeaftaler for målgruppen forventes at blive på ca. 9 mio. kr. i 2019.

Videre proces

Hvis indstillingen tiltrædes, vil forvaltningen igangsætte arbejdet med udformning af udbuddet.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil primo 2020 blive forelagt indstilling om gennemførelse af udbuddet.

Et evt. udbud skal være afsluttet, så de nye rammeaftaler træder i kraft den 1. juli 2020.

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Der blev begæret afstemning om indstillingen:

For stemte 8 (A, B, C, F, V og Å)

Imod: Ingen

Undlod: 3 (Ø)

Dermed blev indstillingen godkendt.

 

Til top