Mødedato: 10.12.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Fremadrettet håndtering af Første Job i Danmark

Se alle bilag

Jævnfør Inklusionsaftale 2013 forelægges BIU et forslag til den fremadrettede håndtering af Første Job i Danmark.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at

 

1.                  Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens forslag til den fremadrettede håndtering af Første Job i Danmark.

Problemstilling

Første Job i Danmark tilbyder jobsøgningskurser på CAB for uddannede indvandrere. I 2011 gennemførte 215 personer forløbet, hvoraf 85 % af de kursister, som fulgte et dansksproget kursusforløb var kommet i ordinær beskæftigelse, løntilskud eller uddannelse 6 måneder efter gennemført kursusforløb. Det forventes, at effekterne for 2012 vil være mindst lige så gode. 

Målgruppe
Målgruppen for initiativet er indvandrere med en uddannelse, der enten er dækket af Integrationsloven eller af Beskæftigelseslovens § 2 stk. 10. Herunder kan nævnes familieforsørgede, selvforsørgende og ægtefæller til arbejdstagere samt for eksempel kvinder, der har været på barsel i deres integrationsperiode, og derfor ikke har kunnet få fuldt udbytte af tilbuddene i denne periode.

Den nuværende bevilling til initiativet udløber ved udgangen af 2012. I Inklusionsaftale 2013 står: ”Såfremt der ikke findes penge til Første Job i Danmark i de centrale budgetforhandlinger, vil BIU få forelagt et forslag til den fremadrettede håndtering af dette initiativ.” Første Job i Danmark blev ikke bevilget midler i Budget 13. Nedenfor følger forvaltningens forslag til håndtering af initiativet i 2013.

Løsning

Det foreslås, at Første Job i Danmark afvikler sine kursusforløb i forbindelse med det nye internationale hus, som er blevet vedtaget med budgetaftalen for 2013. Huset samler en række kommunale, statslige og private aktører, som alle servicerer gruppen af nytilkomne borgere i København, blandt andet i forhold til at hjælpe dem ind på det danske arbejdsmarked. Hele afdelingen for Integration og Sprog under Jobcenter Musvågevej (JKM) flytter ind i det internationale hus i starten af 2013.

Der er allerede i dag et veludbygget samarbejde mellem Første Job i Danmark og afdelingen for Integration og Sprog. Begge enheder arbejder med at hjælpe uddannede indvandrere ind på arbejdsmarkedet gennem en beskæftigelsesrettet indsats. Konkrete samarbejdsflader er for eksempel den opsøgende indsats for målgruppen, virksomhedskontakt og henvisning af borgere fra Integration og Sprog til tilbud under Første Job i Danmark.

Økonomi

Det vurderes at Første Job i Danmark kan gennemføres for 1,5 mio kr. i 2013.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har på udvalgsmødet den 26. november 2012 besluttet at reservere 0,5 mio. kr. til formålet ved at halvere bevillingen til initiativet Diskriminationsvejledere i Inklusionsaftale 2013 - fra 1 mio. kr. til 0,5 mio. kr. Dette vil betyde, at der kun kan uddannes 50 og ikke 100 diskriminationsvejledere.

Den resterende 1 mio. kr. finansieres ved en nedjustering i budgettet til match 1 indsatsen i beskæftigelsescentrene. Denne reduktion er foretaget ved at nedjustere det forventede antal aktiveringsforløb med ca. 70 i beskæftigelsescentrene. Der er i 2013 budgetteret med ca. 12.000 aktiveringsforløb i beskæftigelsescentrene.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil Første Job i Danmark blive videreført og afvikle sine kurser i det internationale hus.

BILAG
1: Projektbeskrivelse for Første Job i Danmark

Beslutning

Der var afstemning om punktet

Liste For Imod Undlod
A X
B X
F X
O X
U2, Signe Goldmann X
V X
Ø X

Indstillingen blev dermed godkendt

O og V havde følgende protokolbemærkning:

Dansk Folkeparti og Venstre mener det er problematisk at kommunen skal bruge penge på ressourcestærke personer, som er kommet til Danmark på ordninger hvor de ikke skal ligge samfundet til last.
Til top