Mødedato: 10.12.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Temadrøftelse om Et arbejdsmarked for alle

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har udtrykt ønske om at blive inddraget tidligere i forhold til tilrettelæggelsen af det kommende års budgetproces. Derfor har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skemalagt to brede drøftelser om hhv. Fremtidens aktive arbejdsmarkedspolitik og Et arbejdsmarked for alle. 

Tidligere beslutninger

 

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter temaet med titlen: Et arbejdsmarked for alle.
2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter, hvilke eventuelle fokusområder forvaltningen skal arbejde videre med med henblik på yderligere temadrøftelser primo 2013.

Problemstilling

Første temadrøftelse af Fremtidens Aktive Arbejdsmarked fandt sted på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 26. november 2012. 

Afsættet for den anden temadrøftelse af Et arbejdsmarked for alle er, at ca. 26.000 københavnere pt. befinder sig uden for arbejdsmarkedet. Det drejer sig om en bred kreds af borgere, som har svært ved at opnå eller fastholde en stabil tilknytning til arbejdsmarkedet. Det kan f.eks. være på grund af lange perioder med ledighed eller sygdom, nedsat arbejdsevne samt fysiske eller psykiske handicap.

Personkredsen har forskellige typer af udfordringer. 

Kontanthjælpsmodtagere i matchkategori 2 og 3 har ofte en samtidighed af problemstillinger med en overvægt af helbredsmæssige udfordringer, herunder psykiske lidelser. Udfordringen forstærkes af, at ca. 60 pct. af borgerne har modtaget kontanthjælp i mere end 2 år. 

Det er en vedvarende udfordring for Københavns Kommune (og resten af landet) at skabe progression frem mod ordinær beskæftigelse og selvforsørgelse for målgruppen. Viden om den aktive beskæftigelsesindsats indvirken på gruppen er lille, selvom indsatsen er stor. Det hænger sammen med, at effekt traditionelt måles ved overgang til selvforsørgelse, hvilket ofte ikke er en forventet effekt af en given indsats.

I Københavns Kommune er de hyppigst anvendte aktiveringsredskaber for match 2 borgere en bred vifte af vejledningstilbud og herefter virksomhedspraktik. Aktiveringsredskaberne privat løntilskud og offentligt løntilskud har den bedste effekt - målt ved overgangen til selvforsørgelse - for målgruppen, men er ofte vanskelige at anvende i forhold til målgruppen, både på grund af manglende parathed blandt borgerne og reservationer hos arbejdsgiverne.
  

For borgere med en væsentligt begrænset arbejdsevne, og som er visiteret til et fleksjob, er udfordringerne nogle helt andre. Her er den primære udfordring manglen på fleksjob og det forhold, at hovedparten af de borgere som venter på et fleksjob, har ventet i mere end et år. Arbejdet med at finde fleksjob er aktuelt også præget af den økonomiske krise, og i øjeblikket er det en udfordring blot at holde antallet af borgere ansat i fleksjob status quo (og ikke faldende).

For borgere på sygedagpenge er udfordringen at fastholde tilknytningen til arbejdspladsen samt at forebygge et langvarigt sygdomsforløb. I Københavns Kommune er antallet af langvarige sygedagpengeforløb - forløb på mere end et år - nedbragt væsentligt fra 2009-2010 men aktuelt er der en tendens til en fornyet stigning.

 

Med reformen af førtidspension og fleksjob får kommunerne nye redskaber i indsatsen for borgere med nedsat arbejdsevne, som bl.a. fra Folketingets side sigter på at nedbringe tilgangen til førtidspension. Det foreslås, at drøftelsen heraf sker i forbindelse med dagsordenpunktet vedr. fællesindstilling om implementering af reform af førtidspension og fleksjob. 

Denne temadrøftelse i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget sigter på at udvalget drøfter hvilke af de nedenstående fokusområder, som eventuelt kan blive uddybet i specifikke temadrøftelser primo 2013. 

 

Løsning

Med afsæt i de skitserede udfordringer kan Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen pege på følgende relevante fokusområder:

  • Hvordan får vi flere fleksjobs i offentlige og private virksomheder, herunder i Københavns Kommune som arbejdsplads?
  • Hvordan får vi flere løntilskudsforløb for kontanthjælpsmodtagere i matchkategori 2 tættest på arbejdsmarkedet?
  • Hvordan sikrer vi et vedvarende fokus på progression frem mod jobparathed, også hos de borgere, der er længst fra arbejdsmarkedet - herunder i lyset af færre indsatsmidler set i forhold til tidligere?
  • Hvordan forebygger vi bedst de meget langvarige kontanthjælpsforløb?
  • Hvordan forebygger vi bedst de længerevarende sygedagpengeforløb, herunder de forløb, der ender med at "falde for" den generelle varighedsbegrænsning?

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har inviteret to oplægsholdere

  • Niels Gansted, Jobcenterchef i Københavns Kommune, om muligheder og udfordringer i indsatsen for kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 2, herunder Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens nye værktøj til progressionsmåling  
  • Mette Rønnau, direktør, Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats, om muligheder og udfordringer i samarbejdet mellem jobcentre og virksomheder om et arbejdsmarked for alle.

Videre proces

I foråret 2013 vil der blive afholdt et antal mere specifikke temadrøftelser, hvor der kan gås i dybden med et eller flere af de nævnte temaer. Udvælgelse af temaer for disse vil ske på baggrund af temadrøftelserne af hhv. Fremtidens aktive arbejdsmarked og Et arbejdsmarked for alle.

Drøftelserne skal samlet set danne rammen for de kommende budgetforhandlinger og aftaler på beskæftigelsesområdet, herunder udpege mulige målgrupper og indsatser der skal fremmes i den fremtidige indsats.

Morten Binder                Thomas Thellersen Børner

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.
Til top