Mødedato: 10.12.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Mulighed for mere danskundervisning

Kommunen kan vælge at tilbyde mere undervisning til københavnere, der har opbrugt deres ret til danskuddannelse

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at kommunen også i 2013 tilbyder mere danskundervisning til borgere, der ikke har færdiggjort en påbegyndt danskuddannelse, men har opbrugt deres ret til undervisning.

Problemstilling

Udenlandske statsborgere, der flytter til Danmark som voksne, har som udgangspunkt højst 3 år til at tage en danskuddannelse. Kommunen kan dog i følge danskuddannelsesloven beslutte, at personer, der ikke har gennemført uddannelsen, kan få mere undervisning.

Den mulighed har Københavns Kommune anvendt i en årrække. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager stilling til sagen en gang om året, og har senest taget stilling i forbindelse med inklusionsaftalen for 2012, hvor et af elementerne var, at der også skulle gives tilbud om ekstra undervisning i 2012.

Løsning

Forvaltningen foreslår, at kommunen forsætter med at give herboende udlændinge mulighed for at fortsætte i en påbegyndt danskuddannelse. Begrundelsen er, at målgruppen for den ekstra service er personer, der har valgt at blive i Danmark i længere tid, og at det vil fremme deres muligheder for beskæftigelse og inklusion i København, at de lærer dansk.Forvaltningen anbefaler fortsat, at tilbuddet kun gives for et år ad gangen af hensyn til økonomien. 

Hvem benytter sig af tilbuddet
Omkring 1/10 af midlerne til danskuddannelse i 2011 gik til personer, der  var ude af 3-årsperioden. Gruppen omfatter 849 personer. Forvaltningen skønner, at højst 1/3 af gruppen ville kunne få ret til mere undervisning, hvis forvaltningen ikke havde givet 'frit lejde' for alle. Dette skøn bygger på, at den undervisning, som man har ret til, skal ligge i umiddelbar forlængelse af 3-årsperioden. 2/3 af de 849 personer fik undervisning efter 4. år.

Omkring 1/2 af dem, der fik danskuddannelse efter 3-årsperioden, fik undervisning på Danskuddannelse 3, der er for personer med minimum 12 års skolegang, og som må forventes at gennemføre uddannelsen hurtigt. Det er således ikke kun personer med kort eller ingen uddannelse, der kan have problemer med at gennemføre en danskuddannelse inden for 3 år.

Hvor er de nu
I november 2012 bor flertallet af de personer, der fik ekstra danskuddannelse i 2011, fortsat i Københavns Kommune. Der er 769, der bor her endnu. Mere end halvdelen af disse er gift (472). Knapt halvdelen har børn (369 personer).  Mere end halvdelen har job, dvs. de betalte arbejdsmarkedsbidrag i juli.

Regler om ret til danskuddannelse og mulighederne for forlængelse
De op til 3 års ret til danskuddannelse tæller fra den første undervisningsdag. Hvis man ikke har gennemført uddannelsen inden for de 3 år, så kan man i nogle tilfælde få ret til ekstra danskuddannelse, hvis man er forhindret i at deltage i en periode. For eksempel kan arbejde, sygdom og barsel i nogle tilfælde givet ret til mere undervisning.

Uanset om en person har ret til mere undervisning, så har kommunen i alle tilfælde lov til at tilbyde ekstra danskuddannelse til personer, der ikke har gennemført uddannelsen. Det er denne mulighed, som vi benytter os af i København.


Økonomi

Staten refunderer kommunernes samlede udgifter til danskuddannelse. Det gælder også undervisning efter 3-årsperioden. Refusionen gives dels som et direkte tilskud på 50 % af udgiften, dels via bloktilskud.

Det direkte tilskud tilfalder Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Det betyder i praksis, at en merudgift til danskuddannelse belaster udvalgets budget med det halve beløb.

I 2011 udgjorde betalingen til den ekstra undervisning 16,6 mio. kr (brutto). Fraregnet det direkte tilskud var udgiften 8,3 mio. kr (netto).

Nettoudgiften skønnes til 10 mio. kr. i 2013, da søgningen til undervisning efter 3-årsperioden er stigende.

Udgifterne til undervisning efter 3-årsperioden forventes at kunne holdes inden for rammen til danskuddannelse, som følge af takstnedsættelsen i 2013.

Hvis tilbuddet ikke videreføres i 2013, vil nettobesparelsen blive 7-9 mio. kr., da nogle borgere vil have ret til at få mere danskuddannelse.

Videre proces

Ved Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse vil indstillingen få virkning fra 1. januar 2013.


             Morten Binder                       /                            Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top