Mødedato: 09.10.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Orientering om ordensregler i BIF med fokus på ansatte og borgeres sikkerhed i forvaltningen

INDSTILLING 

Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen om de gældende ordensregler til efterretning, herunder forbuddet mod skudsikre veste, og at forbuddet ikke længere vil være ophængt i centrene.

     

PROBLEMSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har siden 2011 haft ordensregler i forvaltningen for at sikre, at medarbejdere og borgere, der benytter Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, kan føle sig trygge og i sikkerhed. Af ordensreglerne fremgår, at det ikke er tilladt at bære skudsikre veste i forvaltningen.

LØSNING

I Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har der siden 2011 været et forbud mod, at personer bærer skudsikre veste, når de opholder sig på centrene og i forvaltningen. Forbuddet lyder: ”Skudsikker vest eller tilsvarende udstyr må ikke benyttes” og gælder, når en person opholder sig i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Forbuddet er indført af hensyn til sikkerheden for medarbejderne og de øvrige borgere, der færdes på centrene og i forvaltningen.

Forbuddet er hjemlet i den ulovbestemte retsgrundsætning om anstaltsforhold. Denne retsgrundsætning gør det muligt for offentlige myndigheder at fastsætte regler og træffe konkrete beslutninger over for borgere, der bruger en institution, i det omfang dette findes nødvendigt af hensyn til driften af institutionen, herunder opretholdelse af ro og orden på institutionen.

På baggrund af en udtalelse fra Ombudsmanden fra juli 2010 kan det desuden konkluderes, at forvaltningen kan fastsætte og iværksætte begrænsninger i borgernes adgang til besøg i offentlige rum, hvis det er nødvendigt af hensyn til de ansattes sikkerhed og tryghed, herunder hensynet til institutionens drift.

Der er således hjemmel i anstaltsforholdet til at fastsætte konkrete, individuelle adfærdsregulerende vilkår over for enkelte brugere. En sådan beslutning, og dens vilkår for den enkelte bruger, skal dog altid ske med udgangspunkt i det forvaltningsretlige proportionalitetsprincip, dvs. at der skal være et rimeligt forhold - proportionalitet - mellem mål og midler.

Samtidig er det vurderingen, at der er proportionalitet mellem mål og midler, i og med at den borger, der bærer en skudsikker vest, ikke nægtes adgang til at opholde sig i forvaltningen, men alene begrænses i sin adfærd ved ikke at måtte bære en skudsikker vest under opholdet.

Regeringen har i forbindelse med den stigende bandekriminalitet også fået udarbejdet 12 initiativer - kaldet ”Tryghed tilbage i gaderne”. Heraf fremgår, at et af initiativerne indeholder forslag om, at der kan stilles krav om, at personer, der ønsker at bære skudsikre veste i det offentlige rum, skal registrere sig hos politiet.

Forbuddet mod skudsikre veste vil fremgå af centrenes ordensreglementer. For at undgå at vække unødig utryghed i centrene hos borgerne, vil forbuddet ikke længere være ophængt i centrene. I stedet vil personer med skudsikker vest bliver kontaktet direkte og blive gjort opmærksom på, at det er forbudt at bære denne på centret, og få at vide, at de skal forlade centret, så længe de bærer skudsikker vest.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

VIDERE PROCES

Forvaltningen vil sende kommunens regler om forbud mod at bære skudsikre veste i høring hos politiet.

Som følge af den senere tids skyderier og konflikter i bandemiljøet, er forvaltningen herudover i gang med at undersøge og vurdere behovet og muligheder for at iværksætte initiativer, der kan øge sikkerheden for medarbejdere og borgere, der benytter Beskæftigelses- og Integrations- forvaltningen.

 

Bjarne Winge / Vibeke Østergaard

 

Beslutning

 

Indstillingen blev taget til efterretning.

Udvalget bad forvaltningen vende tilbage med en orientering vedrørende forvaltningens håndtering af de utryghedsproblemer, som medarbejderne oplever på jobcentre, herunder de juridiske rammer og handlemuligheder. 

Til top