Mødedato: 09.01.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udmøntning af medlemsforslag vedrørende misbrug af virksomhedspraktik og løntilskud

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forvaltningens redegørelse vedrørende udarbejdelse af en liste over virk-somheder og samarbejdspartnere, der misbruger ordningen vedrørende virksomhedspraktik og løntilskud, til efterretning.

  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen, i forbindelse med afrapporteringen af resultatet af til-synet med virksomhedspraktik og løntilskud i juni 2017, udarbejder en liste til udvalget over de virksomheder, som evt. har misbrugt ordningen.

Problemstilling

På udvalgsmødet den 26. september 2016 besluttede udvalget, at Beskæftigelses- og Inte-grationsforvaltningen ”skal udarbejde en liste over de virksomheder og samarbejdspartnere, der har misbrugt ordningerne virksomhedspraktik og løntilskud” og samtidig bad udvalget om, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen opstiller kriterier for udarbejdelse af en sådan liste.

 

Løsning

Denne indstilling redegør for, hvordan Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil kunne udar-bejde en liste over virksomheder, der har misbrugt ordningerne virksomhedspraktik og løntilskud, herunder hvilke juridiske kriterier en sådan liste vil skulle leve op til.

Forvaltningen vurderer, at der juridisk ikke vil være noget til hinder for, at forvaltningen fremover udarbejder en liste over virksomheder og samarbejdspartnere, der har misbrugt ordningen vedrørende virksomhedspraktik og løntilskud. En sådan liste kan dog ikke offentliggøres, medmindre det sker i anonymiseret form.

Nedenfor er nærmere redegjort for de kriterier, som kan opstilles for udarbejdelsen af en sådan liste.

Det juridiske grundlag for oprettelse af en liste
Det fremgår af persondatalovens § 5 om god databehandlingsskik, at indsamling og behandling af oplysninger skal ske til udtrykkeligt angivne og saglige formål. Desuden må der ikke indhentes flere oplysninger end dem, der må anses for relevante og tilstrækkelige til at opfylde det fastsatte formål. Det skal sikres, at oplysningerne er ajourførte, og at der føres kontrol med, at oplysningerne ikke er urigtige eller vildledende. Endelig må oplysningerne kun opbevares så længe, som det er nødvendigt af hensyn til formålet med indsamlingen af oplysningerne.

Persondataloven gælder for elektronisk behandling af personoplysninger. Ombudsmanden har imidlertid udtalt, at selv om persondataloven ikke finder anvendelse på oplysninger om en virksomhed, så er principperne i lovens § 5 af en så almen karakter, at de i et vist omfang også finder anvendelse uden for persondatalovens anvendelsesområde, fx i forhold til oplysninger om virksomheder.

Det er forvaltningens vurdering, at listen vil tjene et sagligt formål, da den vil kunne bidrage til, at der både i forvaltningen og i jobcentrene kan foretages en skærpet kontrol med, at ansøgninger, der kommer fra virksomheder, der er nævnt på listen, efterlever lovgivningen. Listen vil derfor være et nyttigt værktøj for forvaltningen i bestræbelsen på at hindre virksomheder, der bevidst søger at misbruge støtteordningerne, at opnå en støtte, som de ikke er berettiget til.

Listen vil omfatte virksomheder, der på forvaltningens foranledning enten allerede er dømt i retten for misbrug af støtteordningerne, eller som forvaltningen har anmeldt til politiet, fordi der foreligger en begrundet mistanke om misbrug af ordningerne. Desuden vil forvaltningen kunne medtage de virksomheder, hvor forvaltningen i forbindelse med sit tilsyn har noteret sig, at der skal udvises ekstra opmærksomhed med godkendelse af virksomhedens ansøgninger. Derimod skal virksomheder, der ikke har forstået eller fejlfortolket reglerne, og dette alene skyldes undskyldelige fejl, ikke medtages på listen.

Med henblik på at efterleve principperne i persondataloven § 5 skal forvaltningen fastlægge arbejdsgange, der sikrer en ajourføring af listen herunder sikre, at virksomheder bliver slettet af listen, når det vurderes, at oplysningen ikke længere er relevant.

Offentliggørelse af listen
Justitsministeriet har i 2010 udgivet en betænkning om ”Offentlige myndigheders offentliggørelse af kontrolresultater, afgørelser m.v.”

Af denne betænkning fremgår det, at offentliggørelse af oplysninger, som der ikke kan gives aktindsigt i efter offentlighedsloven, og som ville være underlagt tavshedspligt efter forvaltningslovens § 27, kun kan offentliggøres af en myndighed - for eksempel på internettet ­- såfremt myndigheden har en klar hjemmel hertil i lovgivningen. En sådan lovhjemmel findes ikke i forhold til den liste, som udvalget ønsker, at forvaltningen skal udarbejde.

I betænkningen nævnes endvidere, at det følger af det almindelige forvaltningsretlige saglig-hedsprincip og god forvaltningsskik, at en myndighed - selv om der ikke foreligger tavshedspligt - ikke må offentliggøre oplysninger om en virksomhed, som må anses for belastende for virksomheden, medmindre myndigheden har hjemmel i lovgivningen hertil, eller har (anden) saglig grund. Det må derfor kræves, dels at offentliggørelsen er sagligt begrundet, dels at offent-liggørelsen er proportional med formålet med offentliggørelsen, og således ikke er unødvendig eller uforholdsmæssigt indgribende i forhold til de hensyn, der søges varetaget med offentliggørelsen. Ovenstående er baseret på udtalelser fra ombudsmanden.

Det er derfor forvaltningens vurdering, at listen over virksomheder og samarbejdspartnere, der misbruger ordningen vedrørende virksomhedspraktik og løntilskud ikke uden videre vil kunne offentliggøres, hverken i forbindelse med en aktindsigtsbegæring eller af egen drift, fx på kommunens hjemmeside.

Dette hænger sammen med, at oplysningerne på listen kan være undergivet tavshedspligt efter forvaltningslovens § 27 (fx fordi der er foretaget politianmeldelse af virksomheden) eller per-sondatalovens § 8 (såfremt der er tale om enkeltmandsejet virksomhed). Endvidere er det forvaltningens vurdering, at en offentliggørelse vil være i strid med det forvaltningsretlige saglighedsprincip og proportionalitetsprincippet. Der er ikke herved taget stilling til, om der kan gives aktindsigt i listen, da dette kræver en konkret vurdering af de til enhver tid indeholdte oplysninger på listen.

Hvis der skal ske en offentliggørelse af listen, så må dette derfor ske i anonymiseret form. Det kan i den forbindelse nævnes, at denne praksis anvender Økonomiforvaltningen i statusafrapporteringen til Økonomiudvalget vedr. indsatsen mod social dumping. De verserende og afsluttede sager omtales kun i anonymiseret form.

Økonomi

Denne sag har ikke nogen økonomiske konsekvenser for forvaltningen. Udarbejdelsen og ajour-føringen af listen vil dog give anledning til et mindre administrativt ressourcetræk.

 

Videre proces

På baggrund af medlemsforslaget foreslår forvaltningen, at der i forbindelse med afrapportering af resultatet af tilsynet med virksomhedspraktik og løntilskud i juni 2017 udarbejdes en liste til udval-get over de virksomheder, som evt. har misbrugt ordningen.

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

 

Beslutning

SF fremsatte følgende ændringsforslag til et 3.at-punkt:

”Forvaltningen udarbejder et brev til ministeren på vegne af udvalget om den manglende lovhjemmel til at udveksle oplysninger mellem kommuner om virksomheder, der gentagende gange misbruger ordninger som virksomhedspraktik og løntilskud.”

Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget:

For stemte: 8 (R, A, F, Ø)

Imod stemte: 2 (C og U)

Undlod: 1 (V)

 

Ændringsforslaget blev hermed godkendt.

 

Et samlet udvalg fremsatte følgende ændringsforslag til et 4.at-punkt:

”At BIF offentliggør listen over politianmeldte og dømte virksomheder i anonymiseret form ligesom ØKF”.

 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning

 

Indstillingen blev herefter godkendt i sin helhed uden afstemning.

Til top