Mødedato: 09.01.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Implementering af nye erhvervsfremmetilbud til små og mellemstore virksomheder

Se alle bilag

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til implementering af nye erhvervsfremmetilbud til små og mellemstore virksomheder jf. budgetaftale 2017.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender implementering af nye erhvervsfremmetilbud for små og mellemstore virksomheder.

Problemstilling

For at understøtte små og mellemstore virksomheders evne til at overleve og vækste blev der med budget 2017 afsat 1 mio. kr. i drift i 2017-2020 til nye erhvervsfremmetilbud til små og mellemstore virksomheder (SMV'ere). I dag starter flere virksomheder op i København end i resten af landet. Men desværre er overlevelsesraten lavere i København. Således overlever 56 pct. af nystartede virksomheder efter 5 år i København, mens landsgennemsnittet er 61 pct..  Der er derfor behov for at udvikle nye erhvervsfremmetilbud målrettet københavnske SMV’ere.

Også IRIS Groups rapport fra 2014 ”Kortlægning af erhvervsfremmesystemet i Copenhagen” konkluderer, at der i København er behov for at styrke erhvervsservicen for SMV'ere. På trods af at der findes ca. 120 erhvervsfremmetilbud i Region Hovedstaden og Region Sjælland, er der for få tilbud til etablerede SMV’ere. De små og mellemstore virksomheder, som udgør en væsentlig del af regionens erhvervsstruktur, er præget af en række udfordringer inden for bl.a. digitalisering, generationsskifte, produktivitet, håndtering af international konkurrence, teknologiudvikling mv.

Hertil kommer, at virksomhederne i Region Hovedstaden i mindre grad end i resten af landet anvender de eksisterende lokale erhvervsfremmetilbud. I Region Hovedstaden bruger ca. 4 pct. af alle virksomheder den lokale erhvervsservice, imens denne andel er 7-11 pct. i de øvrige regioner.

Løsning

Sammen med Væksthus Hovedstaden og Væksthus Sjælland vil Københavns Erhvervshus udbyde workshops til SMV’ere, som er målrettet deres behov for råd og vejledning. Konceptet med målrettede workshops har hidtil været en stor succes i forhold til iværksættere, hvor Væksthus Hovedstaden og Københavns Erhvervshus i regi af Hovedstadens Iværksætterprogram (HIP) tilbyder tematiserede workshops til iværksættere.

Overordnet peger rapporten fra IRIS Group på behov for følgende overordnede workshoptemaer målrettet SMV’er:

  • Internationalisering

  • Digitalisering

  • Generationsskifte

  • Rekruttering af medarbejdere

  • Finansiering

  • Produkt- og serviceudvikling

  • Ny teknologi

De overordnede temaer vil blive suppleret af mere specialiserede workshops for SMV’ere, som har særlige branchespecifikke udfordringer. For alle workshops gælder, at de gennemføres ved brug af interne og eksterne eksperter inden for området.

Det er i region Hovedstaden og region Sjælland en særlig udfordring for SMV’erne at danne sig et overblik over de mange (ofte specialiserede) erhvervsfremmetilbud, der er til rådighed. Derfor vil Københavns Erhvervshus, som en del af indsatsen, guide SMV’ere til lige præcis de specialiserede erhvervsfremmetilbud, som virksomheden har brug for.

Mål for indsatsen

Københavns Erhvervshus forventer at gennemføre minimum 12 workshops i 2017 med mindst 180 deltagende SMV’ere. I de efterfølgende år stiger målsætningen til 24 årlige workshops med en tilsvarende fordobling af den årlige deltagelse til minimum 360. Derudover vil Københavns Erhvervshus guide de SMV’ere, som Erhvervshuset er i kontakt med, til de øvrige relevante erhvervsfremmetilbud.

Afklaring af behov og efterspørgsel

Københavns Erhvervshus vil løbende sikre, at de udbudte workshops er afstemt virksomhedernes aktuelle efterspørgsel ved: 

  • Dialog med erhvervs- og brancheorganisationer om behovet

  • Opslag på Erhvervshusets hjemmeside med opfordring til SMV’ere om at melde ønsker til temaer ind

  • Erhvervshuset kontakter direkte SMV’ere og spørger til deres behov for råd og vejledning.

Markedsføring af tilbuddene

Regionens SMV’ere har, ifølge IRIS Groups rapport, kun et beskedent kendskab til den lokale erhvervsservice, hvilket i sig selv er problematisk, da erhvervsfremmetilbuddene således reelt ikke står til rådighed for virksomhederne. For at imødegå denne problematik vil Københavns Erhvervshus gennemføre følgende markedsføring for at sikre, at dette erhvervsfremmetilbud finder vej til SMV’erne:

  • Uddeling af flyer om de målrettede workshops, som væksthusene deler ud til de virksomheder, de er i kontakt med

  • Markedsføring til medlemmer af relevante erhvervs- og brancheorganisationer via deres hjemmesider og flyers

  • Erhvervshuset uddeler flyers og orienterer om erhvervsfremmetilbuddet på erhvervsmesser og i forbindelse med opsøgende besøg på virksomhederne

  • Information på Københavns Erhvershus’ hjemmeside om indsatsen.

Indsatsen supplerer den generelle service overfor virksomheder (herunder også SMV'ere), som ydes af Københavns Erhvervshus. Desuden tilbyder International House hjælp til virksomheder, der ønsker at rekruttere international arbejdskraft.  Endelig er der med Budget 2017 afsat 1,3 mio. kr. årligt i 2017 og 2018 til en akademikerindsats målrettet det nye arbejdsmarked, hvori man bl.a. forsøger at matche flere ledige akademikere til ansættelse i SMV'ere.  

Økonomi

Der er afsat 1 mio. kr. årligt i 2017–2020 til at gennemføre erhvervsfremmeindsatsen for SMV’ere. Midlerne anvendes til afholdelse af workshops og guidning til øvrige specialiserede erhvervsfremmetilbud i regionen.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen implementere erhvervsfremmeindsatsen således, at de første workshops forventes afholdt i januar 2017.

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning med bemærkningen om, at forvaltningen inden for en måned skal vende tilbage til udvalget med en endnu skarpere indstilling om formål, effektmål og orientering om kommunikation.

Til top