Mødedato: 08.10.2012, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Orientering om akutpakken ift. udfaldstruede for dagpengeretten

Nedsættelsen af dagpengeperioden fra 4 til 2 år gør, at et stort antal langtidsledige er i risiko for at miste retten til arbejdsløshedsdagpenge i januar 2013 og i månederne derefter. Med akutpakken iværksættes indsatser for at hjælpe de ledige, der er i risiko for at miste dagpengene.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen til efterretning

Problemstilling

I Københavns Kommune skønnes der at være mindst 3.500, der er i risiko for at miste dagpengene den 1. januar 2013. Hvor mange, der rent faktisk mister dagpengene, er vanskeligt at estimere, men det skønnes, at der vil være tale om mindst 1.700 personer. Efter januar 2013 skønnes ca. 200 personer om måneden at miste retten til dagpenge. Tallene er beregnet på grundlag af kendskab til den hidtidige afgang fra ledighed i perioden umiddelbart op til dagpengeperiodens slutning. Situationen forværres dog af, at der er så mange, der på én gang mister retten til dagpenge.  

 

Tabel 1:  Oversigt over antal personer, der forventes at miste dagpengene per måned

Tidspunkt

Antal personer, der forventes at miste dagpengene pr. måned

2. halvår 2012 (gennemsnit)

35

Januar 2013

1.700 – 2.500

Feb. – Jun. 2013 (gennemsnit)

200

Kilde. Egne beregninger på grundlag af DREAM

Særligt ufaglærte, akademikere, og visse grupper af faglærte befinder sig i gruppen, som er i risiko for at miste dagpengeretten.

Løsning

Der er indgået en aftale mellem regeringen, arbejdsmarkedets parter, KL og A-kassernes Samvirke om en særlig indsats for ledige, som risikerer at opbruge deres ret til dagpenge (Akutpakken).

 

Akutpakken gælder fra 4. kvartal 2012 til og med 2. kvartal 2013. Akutpakken indeholder indsatser for de borgere, der er i risiko for at miste dagpengeretten frem til 1. juli 2013.

 

Akutpakken forpligter såvel a-kasser som jobcentre til at iværksætte en særlig indsats med følgende hovedindhold:

  • Der oprettes et jobberedskab i a-kasser og jobcentre. Jobberedskabet har til opgave at yde hurtig og effektivt støtte til, at de ledige kommer i job.

  • Alle ledige, der risikerer at opbruge deres dagpengeret frem til og med 2. kvartal 2013 får et brev fra deres a-kasse med en opfordring til at henvende sig i jobberedskabet.

  • Jobcentret tager senest en måned efter, at der er sendt et brev fra a-kassen, kontakt til ledige, der ikke selv har henvendt sig i jobberedskabet.

  • Ledige med behov for særlig hjælp får:

    • ret til et intensivt formidlingsforløb med en personlig jobformidler,
    • mulighed for vikarjob via jobrotationsordningen,
    • ret til et opkvalificeringsjob, samt
    • ret til hurtigt at få bevilget løntilskud eller virksomhedspraktik.

 

Akutpakken er en meget krævende implementeringsopgave for kommunerne, hvor der skal iværksættes en betydelig ekstra indsats med en meget kort tidsfrist og med en kompleks samarbejdsmodel mellem især a-kasser og jobcentre.

I Jobcenter København implementeres pakken som følger:

 

Organisering af indsatsen

Arbejdsmarkedscentret (AMC) har ansvaret for næsten alle berørte borgere, og derfor etableres jobberedskabet under AMC på Sundholmsvej og i Nyropsgade. Karrierecentret på Sundholmsvej kommer til at stå for beredskabet for alle akademikere. Beredskabet for alle øvrige målgrupper lokaliseres i Nyropsgade.
 

Et fåtal af borgere kan evt. være tilknyttet jobcentrene i Skelbækgade (unge) eller på Musvågevej (borgere i udvalgte boligområder), og i det tilfælde etableres jobberedskabet her ud fra hensynet til kontinuitet i borgerens forløb.


Borgernes forløb i jobberedskabet

Jobcenter København indkalder de første borgere 20. september 2012, samme dag hvor bekendtgørelsen træder i kraft. Borgeren modtager et brev fra jobberedskabet med en invitation til en samtale inden for en uge. Det er frivilligt for borgeren at deltage.

 

I samtalerne i jobberedskabet deltager den lediges a-kasse, hvis den ledige ønsker det. Der arbejdes på at tilrettelægge samtalerne på en måde, som letter a-kassernes belastning i den forbindelse, for eksempel ved, at samtalerne med ledige fra de største a-kasser finder sted i særlige tidsrum.

 

Ved samtalen aftales, om borgeren har behov for et intensivt jobsøgningsforløb, og hvad det skal indeholde.

 

Et intensivt jobsøgningsforløb fra jobberedskabet kan bestå af elementer fra hele tilbudsviften under beskæftigelsesloven (vejledning og opkvalificering, virksomhedspraktik og job med løntilskud). Dertil kommer tilbud om:

  • Fortrinsret til jobrotationspladser
  • Oprettelse af selvfundne praktikpladser/løntilskudsstillinger inden for 48 timer
  • Formidling til konkrete jobAfdæknings-, vejlednings- og opkvalificeringsforløb med væsentlige elementer af intensiv jobsøgning på Beskæftigelsescentrene og hos eksterne leverandører
  • Tilskud til opkvalificering ved ordinær ansættelse
  • Ansættelse i seniorjob

 

Det er endnu usikkert hvor mange ledige, der ønsker at benytte sig af akutpakkens tilbud. Det skønnes foreløbigt, at der kan være tale om mellem 50 og 65 pct. af de ledige, som er i risiko for at miste dagpengene i perioden frem til 1. juli 2013.

 
Virksomhedskampagne

For at kunne tilbyde flere ordinære job til borgere, der er omfattet af Akutpakken, tilrettelægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen sammen med beskæftigelsesregionen en virksomhedskampagne.

Økonomi

Jobcentrets aktiviteter i Akutpakken finansieres af Beskæftigelsesministeriet med 10,9 mio. kr. i 2012 og 3,9 mio. kr. i 2013.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil modtage en status om indsatsen under akutpakken den 10. december 2012.

I første kvartal 2013 vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget modtage en status for indsatsen ved udgangen af 2012 og en opgørelse over hvor mange, der rent faktisk mistede retten til dagpenge i januar 2013.


Morten Binder                Thomas Thellersen Børner

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Der var følgende protokolbemærkning:
Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, De Radikale, Dansk Folkeparti og U2 ønsker at forvaltningen gør de relevante ledige borgere fuldt opmærksomme på muligheden for at søge seniorjobs.
Til top