Mødedato: 08.03.2016, kl. 09:00
Mødested: Glostrup Park Hotel

Håndtering af medlemsforslag fra socialdemokraterne om modtagelse af flygtninge i København

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fremlægger forslag til håndtering af medlemsforslag om integration af flygtninge i København.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forslag til håndtering af medlemsforslag om integration af flygtninge i København.

Problemstilling

På Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 11. januar 2016 besluttede udvalget følgende medlemsforslag om integration af flygtninge i København:

”[…] at det pålægges Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, under inddragelse af andre relevante forvaltninger,

  1. At udarbejde forslag til politisk behandling til hvordan københavnerne kan medvirke til at løse integrationsopgaven af flygtninge i København. Det kan fx være i form af etablering af venskabsfamilier og koordination af dette.
  2. At udarbejde forslag til politisk behandling til hvordan civilsamfundsorganisationer kan medvirke til at løse integrationsopgaven af flygtninge i København. Det kan fx være i form af fritidstilbud.
  3. At udarbejde forslag til politisk behandling til hvordan erhvervslivet kan medvirke til at løse integrationsopgaven af flygtninge i København.”

Herudover blev det vedtaget at tilføje et yderligere at-punkt:

  1. "At udarbejde forslag til politisk behandling til hvordan fagforeningerne kan medvirke til at løse integrationsopgaven af flygtninge i København."

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fremlægger hermed forslag til håndtering af medlemsforslaget.

Løsning

Udover Socialdemokraternes medlemsforslag af 11. januar 2016 vedtog BR en indstilling om midlertidig indkvartering af flygtninge den 11. februar 2016. Her pålagde et flertal Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen frem mod forhandlingerne om overførselssagen at redegøre for øvrige merudgifter forbundet med modtagelsen af flygtninge i indeværende år.

Desuden fremgår det af budget 16, at parterne bag budgettet er enige om at styrke beskæftigelsesindsatsen for flygtninge ved at tilbyde mentorer, udvidet sundhedstjek, et frivilligt arbejde og en håndholdt virksomhedsrettet beskæftigelsesindsats. Der er afsat 1,8 mio. kr. i 2016, 1,7 mio. kr. i 2017 og 1,6 mio. kr. i 2018-2019 i drift til at styrke den ordinære beskæftigelsesindsats for flygtninge.

Parterne aftalte desuden i budget 16, at såfremt den ekstraordinære flygtningesituation får konsekvenser for Københavns ressourcer og økonomi, finansieres udgifterne til dette ud af puljen til uforudsete udgifter.

Situationen på nuværende tidspunkt er, at de første flygtninge forventes tidligst at ankomme den 1. maj 2016 og bliver i første omgang midlertidigt indkvarteret på Ottiliavej i Valby.

Håndtering af de politiske ønsker samt den kommunale lovpligtige indsats for flygtninge

Alle relevante forvaltninger arbejder på nuværende tidspunkt på at lave en fællesindstilling, der både håndterer den nuværende situation i 2016 samt situationen i 2017 og frem.

Forvaltningerne udarbejder desuden et fælles budgetnotat, der håndterer udgifterne forbundet hermed i overførelsessagen 2016, ligesom der frem mod budgetforhandlingerne vil blive udarbejdet budgetnotater for udgifter i 2017 og frem. Det dækker kommunens øgede udgifter til de lovpligtige indsatser samt andre understøttende tiltag. Det vil for eksempel være indsatser inden for bolig, beskæftigelse, børn og unge, social- og sundhed samt inddragelse af frivillige, foreninger, virksomheder og fagforeninger m.v.

Nedenstående redegør for, hvordan Socialdemokraternes medlemsforslag håndteres. Bemærk, at denne indstilling skal ses i sammenhæng med den kommende fællesindstilling samt de føromtalte budgetnotater.

Inddragelse af frivillige københavnere og civilsamfund

Forvaltningen har allerede været i dialog med en række relevante aktører, virksomheder og civilsamfundsorganisationer for at indsamle viden om best practices og for at sikre en bred inddragelse af byens stærke kræfter i integrationsopgaven. Forvaltningen er aktuelt i gang med at afsøge samarbejder med forskellige fonde og foreninger, herunder Tuborgfondet, Dansk Flygtningehjælp, Venligboerne m.fl.

Dette arbejde indgår i håndteringen af Socialdemokraternes medlemsforslag, og der foreslås derfor fem konkrete initiativer:

  1. En konference for civilsamfundets organisationer om god modtagelse og integration af flygtninge.
  2. En fælles digital indgang for alle, der ønsker at bidrage til modtagelsen og integrationen af flygtninge.
  3. Særlig indgang for henvendelser vedr. tilbud om privat indkvartering
  4. Kampagne målrettet københavnere vedr. muligheder for at hjælpe med modtagelse af flygtninge
  5. Etablering af den rette organisatoriske ramme, der skal sikre et ordentligt samarbejde med civilsamfundet

1. Konference for civilsamfundet

Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen har taget initiativ til en konference d. 16. marts 2016 for civilsamfundets organisationer om god modtagelse og integration af flygtninge. Formålet med konferencen er at give input til udvikling af nye indsatser og styrkelse af de eksisterende. Det kan samtidig åbne muligheder for nye samarbejder, som Københavns Kommune kan gå aktivt ind i eller understøtte på anden vis.

2. Fælles digital indgang på kk.dk

Herudover arbejder Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen på etablering af en fælles digital indgang på kk.dk, hvor københavnere kan orientere sig om muligheder for at bidrage til integrationen af flygtninge og kan guides videre til de relevante organisationer. Fx til muligheder for at blive venskabsfamilie eller for at donere legetøj mv.

Indholdet på hjemmesiden udarbejdes i et samarbejde mellem Københavns Kommune, civilsamfundsorganisationer og virksomheder.

3. Særlig indgang for henvendelser om privat indkvartering

Der er mulighed for, at den fælles digitale indgang senere kan udvides med en fase to, så henvendelser fra privatpersoner, som enten ønsker at være værtsfamilie for eller at udleje bolig til flygtninge, kan orientere sig om regler samt registrere sig. Denne mulighed afventer dog en afklaring af de administrative og juridiske rammer for kommunal anvisning af privat indkvartering til flygtninge.

4. Kampagne målrettet københavnerne

Det foreslås – i forlængelse af lanceringen af den fælles digitale indgang – at der igangsættes en kampagne målrettet københavnerne med fokus på, hvordan man som borger kan hjælpe med at byde de nye flygtninge velkomne, hvilke muligheder der er, hvor man skal henvende sig m.v.

5. Etablering af den rette organisatoriske ramme, der skal sikre et ordentligt samarbejde med civilsamfundet

Det foreslås, at der etableres den rette organisatoriske ramme, således at forvaltningen kan indgå samarbejdsaftaler med udvalgte organisationer i civilsamfundet med det formål at fremme integrationen af nyankomne flygtninge i København både i samfundet og på arbejdsmarkedet. Rammen skal eksempelvis facilitere det rette match mellem de nyankomne flygtninge og frivillige københavnere og civilsamfundets tilbud generelt. Tilbuddene kan fx være venskabsfamilier, karrierementorer, sociale mentorer m.fl. Det er en forudsætning for samarbejdet med de konkrete organisationer, at der den rette screening af frivillige i forhold til børneattester m.m.

Inddragelse af virksomheder og fagforeninger

I forbindelse med inddragelse af virksomheder og fagforeninger i opgaven med at sikre en god modtagelse af flygtninge i København foreslås to yderligere initiativer:

  • En fælles digital indgang på kk.dk for virksomheder, der ønsker at gøre plads til flygtninge          
  • En konference for virksomheder og fagforeninger om muligheder for hurtig beskæftigelse af flygtninge.           

6. Fælles digital indgang for virksomheder

I forbindelse med etableringen af den fælles digitale indgang for københavnere og civilsamfundet foreslås det, at der også laves en selvstændig indgang for virksomheder, som ønsker at tage imod flygtninge. Københavns Kommune vil på den måde kunne skabe en nem indgang for interesserede arbejdsgivere, således at der hurtigere reageres på konkrete henvendelser.

Over 50 virksomheder har allerede rettet henvendelse til Københavns Kommune med beskæftigelsesmuligheder til flygtninge. Disse henvendelser alene vurderes at kunne generere op imod 150 virksomhedsplaceringer. Henvendelserne vil blive koblet til den eksisterende indsats i Københavns Kommune, hvor nyankomne integrationsborgere inden for den første måned efter ankomsten til Københavns Kommune kommer i gang med et integrationsprogram. Den konkrete beskæftigelsesindsats, herunder samarbejdet med virksomhederne, bliver nærmere beskrevet i den føromtalte fællesindstilling samt de tilhørende budgetnotater.

7. Konference for virksomheder og fagforeninger om flygtninge
Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen arbejder aktuelt på en konkret strategi for, hvordan nyankomne flygtninge hurtigst muligt kommer ud på arbejdspladserne. Det skal blandt andet ske ved at gøre integrationsindsatsen mere jobrettet, styrke samarbejdet med virksomheder og fagforeninger og udvikle målrettede og branchefokuserede forløb, der anviser konkrete veje ind på arbejdsmarkedet. Udgangspunktet er, at der i indsatsen for alle nyankomne skal være fokus på job eller uddannelse fra dag ét.

Der foreslås i den forbindelse, at der afholdes en konference for virksomheder og fagforeninger, der kan give input til styrkelse af den virksomhedsrettede beskæftigelsesindsats samt åbne muligheder for udvikling af nye indsatser. Formålet med konferencen er at skabe en fælles forståelse af, hvordan kommunen, virksomheder og fagforeninger i fællesskab kan bidrage til at integrere flygtningene på arbejdsmarkedet. Desuden er målet, at konferencen ligeledes resulterer i konkrete jobåbninger og virksomhedsplaceringer, forvaltningen efterfølgende kan besætte. Det overvejes desuden at følge denne konference op med en event, hvor virksomheder og flygtninge møder hinanden og bliver matchet.

Dansk Industri har vist interesse for at ville samarbejde med Københavns Kommune om en sådan konference.

Økonomi

I tabel 1 nedenfor ses estimater for de forventede udgifter til udmøntning af medlemsforslaget. Det understreges, at der er tale om foreløbige estimater.

Udmøntningen af medlemsforslaget vil skulle finansieres i forbindelse med overførselssagen for 2016, ligesom der vil skulle findes finansiering i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2017, hvis det ønskes at fortsætte de indsatser, der udmønter medlemsforslaget.

I forbindelse med overførselssagen vil der således blive udarbejdet konkrete budgetforslag på de enkelte delforslag.

Tabel 1: Estimerede udgifter til delforslag, mio. kr.*

Ud-valg

Forslag

2016

2017

2018

2019

I alt

BIU

Projektledelse og administration af fælles indgang (digital), koordinere samarbejde med civilsamfundet og virksomheder m.v. (3 årsværk)

1

1,7

1,7

1,7

6,1

BIU

Konferencer

0,20

0,2

0,2

0,2

0,8

BIU

Kampagne målrettet københavnere

0,20

-

-

-

0,2

BIU

Ramme for styrket samarbejde med civilsamfundsorganisationer mhp. match mellem frivillige og flygtninge

1,60

2,0

2,0

2,0

7,6

 

Udgifter i alt  

3,0

3,9

3,9

3,9

14,7

* Udgiften er baseret på det forventede antal flygtninge i 2016 og 2017.

Tuborgfondet har tilkendegivet, at de gerne vil bidrage til udviklingen af det gode samarbejde mellem kommune og civilsamfund. Det konkrete omfang af medfinansiering samt rammerne for samarbejdet er endnu ikke endeligt afklaret.

Videre proces

De relevante forvaltninger, herunder Kultur- og fritidsforvaltningen, vil blive inddraget i den konkrete udmøntning af indsatserne såfremt disse fremmes ved overførelsesforhandlinger og budgetforhandlingerne.

Birgitte Hansen     /     Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

SF, Socialdemokraterne og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning til dagsordenspunkterne 5, 6 og 7:

"SF, S og Ø er stærkt bekymret over at vi, på trods af gentagende efterlysninger på udvalgsmøderne, endnu ikke har fået en indstilling eller en orientering om, hvordan forvaltningen vil håndtere integrationsprogrammet og danskundervisning for de 350 flygtninge, som vi skal modtage i Kbh."

Til top