Mødedato: 08.02.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Styrket indsats for unge med diagnose indenfor autismespektret eller tilsvarende støttebehov

Se alle bilag


Resumé

HF Inklusion er et tilbud for unge med diagnose indenfor autismespektret eller med lignende støttebehov, som gør det muligt for de unge at tage en fuld HF, og dermed blive berettiget til at påbegynde en mellemlang / videregående uddannelse. For at deltage i HF Inklusion skal en ung i dag være (for-)revalidend eller ressourceforløbsmodtagere efter beskæftigelseslovgivningen.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 23. november 2020,atforvaltningen skal arbejde videre med at omlægge tilbuddet, så flere unge kan få tilbuddet. Merudgiften estimeres at blive op til 5,7 mio. kr. årligt fra 2023. Der skal på den baggrund tages stilling til finansieringen af HF Inklusion+ fra 1. august 2021 ved en udvidelse af målgruppen for tilbuddet.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter, at finansiering af en styrket indsats for unge med diagnose indenfor autismespektret eller med tilsvarende støttebehov fremsættes som ønske til overførselssagen 2020 - 21.

Problemstilling

HF Inklusion tager 3 år, modsat en almindelig HF, der tager 2 år. Tilbuddet varetages af Københavns Voksenuddannelsescenter (KVUC). De første 2 år er tilrettelagt ift. målgruppen, mens de unge det sidste år indgår på ordinære vilkår i uddannelsen.

For at kunne deltage i tilbuddet i dag skal den unge være (for-)revalidend eller ressourceforløbsmodtagere jf. beskæftigelseslovgivningen. Det betyder, at der hvert år er unge, der ønsker at få tilbuddet, som ikke kan få det fordi de ikke opfylder betingelserne for (for-)revalidering eller ressourceforløb.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 23. november 2020, at der ift. den fremtidige tilrettelæggelse af HF Inklusion, skal arbejdes videre med en model, hvor tilbuddet kan ydes til såvel:

  • Unge, der kan tage HF-enkeltfag med mindst 23 timer om ugen i gennemsnit og hermed modtage SU

som

  • Unge, der opfylder betingelserne for at blive (for-)revalidender eller ressourceforløbsmodtagere, og hermed kan modtage ydelse fra jobcentret.

Den nye model benævnes HF Inklusion+.

Modellen betyder, at flere unge vil kunne få tilbuddet. Hvis flere unge skal have tilbuddet, vil udgifterne til tilbuddet stige. Børne- og Ungdomsforvaltningen, Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) vurderer, at omlægningen af modellen for HF Inklusion betyder at der vil være behov for at øge antallet af pladser fra de nuværende 36 pladser til 120 pladser fremover. Det estimeres umiddelbart at merudgiften vil blive 5,7 mio. kr. årligt, når fuldt ud implementeret fra 2023 og frem.

Løsning

Udvidelsen af målgruppen

Størstedelen af de unge, der ved omlægning og udvidelse af tilbuddet til HF Inklusion +, kan drage fordel af tilbuddet, må som udgangspunkt forventes at være stærkere end de unge, der i dag kan få tilbuddet. I dag skal de unge opfylde kravene til at blive (for-)revalidender, dvs. bl.a. have begrænsning i arbejdsevnen, eller ressourceforløbsmodtagere, dvs. bl.a. have komplekse problemer, der ikke kan løses gennem en almindelig beskæftigelsesrettet indsats.

De unge der fremover også vil kunne få tilbuddet, forventes på den baggrund at have diagnoser i autismespektret, der er mindre udtalte, end de unge, der kan få tilbuddet i dag. Det afspejles bl.a. i forbindelse med optaget på HF Inklusion i august 2020, hvor langt de fleste af de unge, som fik afslag på at starte på HF Inklusion, efterfølgende har søgt andre uddannelsesveje. Kun én er påbegyndt indsats via Jobcenter København (CKB). Flere af de øvrige unge er startet på andre tilbud på KVUC, herunder HF-enkeltfag på ordinære vilkår.

Det kan derfor ikke forventes, at en stor del af de unge, der i dag ikke bliver optaget på HF Inklusion, i stedet modtager et andet tilbud fra jobcentret. Det vurderes derfor ikke, at udvidelsen af HF Inklusion + automatisk giver besparelser på andre indsatser i jobcenteret.

Der må blandt en udvidet målgruppe dog også forventes at være unge, der på sigt vil opfylde kravene til (for-)revalidering eller ressourceforløb, men som ikke endnu har været gennem den nødvendige afklaring af arbejdsevne, herunder indhentning af lægefaglige vurderinger m.v. Dette er oftest nødvendigt som dokumentation for en eventuel begrænsning i arbejdsevnen (revalidering) eller en afklaring af et udviklingsperspektiv i forhold til personens arbejdsevne (ressourceforløb). Disse unge kan altså i praksis have samme eller større behov for tilbuddet, som de unge, der er afklaret mht. berettigelse til (for-)revalidering eller ressourceforløb.

Udgiften ved udvidelse og omlægning til HF Inklusion +
Der er modtaget et foreløbigt tilbud fra KVUC på HF Inklusion+. Umiddelbart estimeres udgiften ved HF Inklusion+ på 120 pladser at komme til at udgøre ca. 8,8 mio. kr. årligt. Prisen kan ændre sig i de kommende forhandlinger med KVUC. Den nuværende udgift til HF Inklusion udgør 3,1 mio. kr.

Da støtten i HF Inklusion som nævnt er 2-årigt, og holdene starter i august, bliver finansieringsbehovet som vist i tabel 1.

Tabel 1 – Finansieringsbehovet ved styrket indsats for unge med diagnose i autismespektret eller unge med tilsvarende støttebehov

År

August – december 2021

2022

2023 og frem

Skønnet pladsbehov

78

99

120

Estimeret udgift

2,90 mio. kr.

7,30 mio. kr.

8,80 mio. kr.

Eksisterende budget

1,55 mio. kr.

3,10 mio. kr.

3,10 mio. kr.

Finansieringsbehov

1,35 mio. kr.

4,20 mio. kr.

5,70 mio. kr.

Den merudgift, som en udvidelse af målgruppen for HF Inklusion vil medføre, kan finansieres via tilførsel af midler til formålet eller reduktion af andre indsatser. Forvaltningen anbefaler, at der afsættes midler til merudgiften i forbindelse med overførselssagen 2020 – 2021 og derefter budget 2022.Vedlagte bilag 1 beskriver nærmere mulighederne mht. omprioritering eller tilførsel af midler til formålet.

Tilførsel af midler til formålet
Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ønsker at søge finansiering af en styrket indsats for unge med diagnose i autismespektret eller med tilsvarende støttebehov, kan et eller flere partier bestille budgetnotat og løfte budgetønsket i forhandlingerne.

Selve budgetønsket vil i givet fald være for 2021, og med en hensigtserklæring om finansiering fra budget 2022 og frem.

Forvaltningen indstiller denne løsning, idet forslaget ikke påvirker andre indsatser negativt, samtidig med at indsatsen for målgruppen kan styrkes jf. intentionen med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning den 23. november 2020 om, at forvaltningen skal arbejde videre med modellen for HF Inklusion +.

Ved uændret finansiering
Hvis der ikke findes finansiering til styrket indsats for målgruppen, omlægges indsatsen for målgruppen jf. den beskrevne model for HF Inklusion + indenfor den eksisterende økonomiske ramme med virkning fra optaget august 2021. Det betyder, at der fortsat vil være 36 pladser på tilbuddet, men at kriterierne for at få tilbuddet og indholdet er justeret, så det er muligt for andre end (for-)revalidender og ressourceforløbsborgere, at deltage. Det foreslås i dette tilfælde, at HF Inklusion + forbeholdes de unge, der ud fra en konkret individuel vurdering har størst behov for tilbuddet.  

Andre uddannelser ift. brug af modellen for HF Inklusion +
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutning den 23. november 2020 om HF Inklusion +omfatter også, at det skal undersøges, om modellen for HF Inklusion + kan anvendes på andre områder, fx HTX og/eller IT-uddannelser. Forvaltningen har på den baggrund været i dialog med uddannelsesinstitutioner herom.

Technical Education Copenhagen (TEC) har tilkendegivet interesse for et samarbejde. TEC tilbyder i dag bl.a. HTX samtdata- og kommunikationsuddannelsen (EUD).

Børne- og Ungdomsforvaltningen, Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) vurderer, at der blandt målgruppen er unge, der gerne vil tage IT-uddannelse på erhvervsuddannelsesinstitution.

Forvaltningen vil sammen med relevante parter afklare de nærmere muligheder ift. anvendelsen af modellen ift. HTX og/eller IT-uddannelser. Indstilling herom forventes forelagt efter sommeren 2021.

Økonomi

Den nuværende udgift til HF Inklusion udgør 3,1 mio. kr. (2020 p/l). Udvidelse fra 36 pladser til 120 pladser, i alt 84 pladser, estimeres at udgøre 5,7 mio. kr. Hvis indsatsen udvides til 120 pladser, forventes udgiften til HF Inklusion hermed at blive 8,8 mio. kr. fra 2023 og frem. Det bemærkes, at udgiften kan ændre sig pga. de igangværende forhandlingerne med KVUC om HF Inklusion + fra august 2021.

Videre proces

Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ønsker at udvide målgruppen for HF Inklusion, kan det fremsættes som ønske i regi af de kommende forhandlinger om overførselssagen 2020 – 2021 og budget 2022. Hvis budgetønsket ikke prioriteres, forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ny indstilling april 2021.

Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter en af løsningerne til finansiering beskrevet i bilag, under 1 a) - d), foretages der budgettilpasning jf. denne, og HF Inklusion omlægges med virkning fra august 2021 til HF Inklusion +.

Hvis der ikke afsættes yderligere midler til HF Inklusion, så omlægges HF Inklusion til HF Inklusion + indenfor den eksisterende ramme med virkning fra august 2021.

 

Jeppe Bøgh Andersen / Marianne Becker Andersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning med en bemærkning om, at udvalget vil skrive et brev til Børne- og Undervisningsministeren omkring kapaciteten og rammerne for statsligt finansieret undervisningstilbud til unge borgere med særligt støttebehov herunder med diagnose indenfor autismespektret.

Til top