Mødedato: 08.02.2007, kl. 14:15

Tilbagebetaling af statsrefusion for sygedagpengeudgifter i 2006

Tilbagebetaling af statsrefusion for sygedagpengeudgifter i 2006

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 8. februar 2007

 

 

10.      Tilbagebetaling af statsrefusion for sygedagpengeudgifter i 2006

                      BIU 28/2007

Som følge af manglende opfølgning på sygedagpengesager i 2006 skal en del af den hjemtagne statsrefusion tilbagebetales.

 

Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

 

1.      at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager nedenstående orienteringen om afregning af et refusionstab for 2006 på sygedagpengeområdet til efterretning.

2.      at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender at nærværende orienteringen oversendes til Økonomiforvaltningen med henblik på orientering af Økonomiudvalget og til Revisionsdirektoratet med henblik på orientering af Revisionsudvalget.

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 8. februar 2007

Indstillingens 1. at blev taget til efterretning og 2. at blev godkendt.

Carl Christian Ebbesen (O) og Heidi Wang (V) tog forbehold.

Der var følgende protokolbemærkninger:

Tina Bostrup (B): Radikale Venstre finder det kritisabelt at BIU er blevet orienteret så sent.

Heidi Wang (V): Venstre finder borgmesterens og forvaltningens håndtering af sagen meget kritisabel. Allerede før jul, i forbindelse med henvendelsen af de 13 socialrådgivere, har Venstre stillet spørgsmål om de økonomiske konsekvenser af den manglende opfølgning på sygedagpengesagerne, og fik oplyst at der ikke var økonomiske konsekvenser. Derfor tager Venstre forbehold.

Carl Christian Ebbesen (O): Dansk Folkeparti finder det kritisabelt at det ikke har været muligt at følge op på sygedagpengesagerne.

 

 

Problemstilling

I forlængelse af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens notat om opfølgning på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handlingsplan for normalisering af driften i 2006 kan det konstateres, at opfølgningsgraden for sygedagpengesager ultimo 2006 var ca. 74 pct. Handlingsplanens mål var en opfølgningsgrad på 90 pct. 

Der er således ikke fuldt ud sket rettidig opfølgning i sygedagpengesagerne i 2006. Det betyder, at Københavns Kommune ikke fuldt ud kan hjemtage statsrefusion for sygedagpengeudgifter i 2006.

Der vil som konsekvens heraf skulle ske tilbagebetaling af en del af den faktisk udbetale refusion for kommunens sygedagpengeudgifter i 2006.

 

Løsning

Ifølge refusionsbekendtgørelsens[1] § 57 skal kommuner hvert år senest den 20. marts afgive en foreløbig refusionsopgørelse for hjemtaget statsrefusion i det foregående regnskabsår med henblik på restafregning med det relevante ressortministerium. Der skal i samme forbindelse ske afregning af eventuel statsrefusion, der er udbetalt uretmæssigt i årets løb.

Arbejdsmarkedsstyrelsen har med brev af den 22. januar 2007 (vedlagt som bilag 1) indskærpet overfor forvaltningen, at der ikke i 2006 kan hjemtages statsrefusion i relation til sygedagpengesager, hvor der ikke er sket rettidig opfølgning efter sygedagpengeloven.

Sygedagpengelovens krav er, at der indtil den 52. uge skal ske opfølgning mindst hver 8. uge i sygedagpengesager, dog mindst hver 4. uge for sager i kategori 2, det vil sige sager med risiko for langvarigt sygdomsforløb eller risiko, hvad angår arbejdsevnen. Der kan i forhold til de konkrete sager ikke hjemtages refusion for sygedagpenge i perioder, hvor lovgivningens opfølgningskrav ikke er overholdt.

Dette fremgår således af lov nr. 396 af 1. juni 2005, som trådte i kraft 1. juli 2005, og bestemmelsen er videreført med lov nr. 563 af 9. juni 2006[2].

Dette forhold har naturligvis været kendt og begrunder det massive fokus på genopretning af produktionen i 2006, jf. udvalgets vedtagelse af handlingsplanen i september måned 2006. Forvaltningen har ikke hidtil haft grundlag for en retvisende opgørelse af det afledte refusionstab – det vil sige det beløb, der skønsmæssigt skal tilbagebetales til Beskæftigelsesministeriet.  

I lyset af de konstaterede problemer på sygedagpengeområdet i efteråret 2006 i forbindelse med omstillingen til den nye organisation, må det imidlertid anses for givet, at der ikke i alle tilfælde er sket en rettidig opfølgning i lovens forstand.

På den baggrund – og med Arbejdsmarkedsstyrelsens brev in mente – finder forvaltningen det mest korrekt at påføre Københavns Kommunes regnskab for 2006 et anslået tab af refusionsindtægter.

Der lukkes for indberetning til Københavns Kommunes regnskab for 2006 den 8. februar 2007 kl. 15, og forvaltningen har i den forbindelse – og efter drøftelse med Økonomiforvaltningen – på et foreløbigt grundlag opgjort refusionstabet for 2006.

Refusionstabet kan således på et meget foreløbigt grundlag opgøres til skønsmæssigt 60 mio. kr., hvilket samtidig er optaget på Københavns Kommunes regnskab for 2006.

De samlede overførselsudgifter på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets del af regnskabet for 2006 udgør ca. 2 mia. kr.

Det indebærer en forringelse af kommunens regnskab for 2006 og dermed kassebeholdningen ved indgangen til 2007. Tabet vedrører alene forsørgelsesudgifter og har således ikke umiddelbare konsekvenser for loftet over Københavns Kommunes serviceudgifter. Det har heller ikke umiddelbare konsekvenser for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets disponeringsmuligheder i 2007. Det reducerer dog kommunens samlede kassebeholdning i 2007.

Forvaltningen vil med inddragelse af Økonomiforvaltningen konsolidere dette skøn i perioden frem til den 20. marts 2007, hvor der skal ske afregning med Beskæftigelsesministeriet. Der kan således vise sig behov for at foretage en regnskabsmæssig korrektion, som i givet fald skal optages på regnskabet for 2007.

Efter den 20. marts 2007 vil Københavns Kommunes Revisionsdirektorat efter almindelig praksis foretage opfølgning på blandt andet sygedagpengeområdet med henblik på at kunne revisionspåtegne kommunens regnskab. Også dette vil kunne medføre regnskabsmæssige korrektioner, der skal optages på regnskabet for 2007.

Refusionsbekendtgørelsen indeholder en dispensationsmulighed, idet det fremgår af § 62, at "ressortministeriet kan se bort fra kravet om berigtigelse [af afholdte udgifter], når der foreligger ganske særlige grunde."

Forvaltningen finder umiddelbart, at der på den baggrund bør dispenseres for mangelfuld opfølgning på sygedagpengeområdet i relation til implementeringen af kommunalreformen, herunder etablering af den nye centerstruktur med et særligt Jobcenter for Sygedagpenge.

Forvaltningen vil rette henvendelse til Arbejdsmarkedsstyrelsen om dette forhold, når der foreligger en mere retvisende opgørelse af det skønsmæssige refusionstab.

 

Økonomi

Årsregnskabet for Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget påvirkes med en mindreindtægt på 60 mio. kr.

 

Videre proces

Indstillingen sendes efter behandling i Beskæftigelses- og Integrations udvalget til Økonomiforvaltningen med henblik på orientering af Økonomiudvalget og til Revisionsdirektoratet med henblik på orientering af Revisionsudvalget.

 

Bilag

Bilag 1:  Brev fra Arbejdsmarkedsstyrelsen af 22. januar 2007 til Københavns kommune.

 

         Morten Binder

                                                         /Thomas Thellersen Børner

 

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 8. februar 2007


 



[1] Bekendtgørelse nr. 1391 af 12. december 2006 om statsrefusion og tilskud, samt regnskabsaflæggelse og revision på Socialministeriets, Beskæftigelsesministeriets, Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integrations og Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggenders ressortområder.

[2] Det fremgår af § 62, stk. 4, at "Der kan ikke ydes refusion, så længe kommunen ikke opfylder sin pligt til at følge op efter kapitel 6. Beskæftigelsesministeren fastsætter nærmere regler herom."

Til top