Mødedato: 07.12.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Principafgørelse fra Ankestyrelsen vedrørende praksisændring ved ophør af sygedagpenge

Se alle bilag

Indstilling

 Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen følger Ankestyrelsens udmelding om vejledningsforpligtelsen i forhold til borgerens mulighed for at søge genoptagelse af en sag.

Problemstilling

Forvaltningen orienterede, i notat af 5. oktober 2015, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) om Højesterets dom vedr. sygedagpenge af 10. september 2015 (jf. bilag 2).

Ankestyrelsen har efterfølgende, den 11. november 2015, offentliggjort en ny principafgørelse på baggrund af Højesterets dom (jf. bilag 1).

Principafgørelsen ændrer Ankestyrelsens og kommunernes årelange praksis, hvorefter sygedagpengeudbetalingerne ophørte automatisk ved revurderingstidspunktet (gældende regler) og varighedsbegrænsningen (tidligere regler).

Løsning

Højesteretsdommen betyder, at borgere har ret til sygedagpenge frem til, der er truffet en gyldig afgørelse om ophør af sygedagpenge.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har den 12. november 2015 udsendt orientering til kommunerne om praksisændringen.

Principafgørelse 75-15 af 11. november 2015

Ankestyrelsen udstikker i denne afgørelse de nærmere retningslinjer for den nye praksis, der gælder for kommunernes administration af sygedagpengelovgivningen, som følge af den omtalte højesteretsdom.

Det fremgår, som nævnt, af dommen, at sygedagpenge ikke kan standses, uden at der er truffet en gyldig afgørelse om ophør af ydelsen forinden.

Højesteret anførte i dommen, at bestemmelserne i sygedagpengeloven mest nærliggende må forstås således, at udbetaling af sygedagpenge ikke skal standses automatisk ved varighedsperiodens udløb, men at kommunen forinden skal have vurderet og besluttet, om der er grundlag for at forlænge (syge-)dagpengeperioden eller for at iværksætte revalidering, visitere til fleksjob eller tilkende førtidspension.

På denne baggrund fastslås det med Ankestyrelsens nye principafgørelse, at udbetalingen af sygedagpenge kan først standses, når der er truffet en gyldig afgørelse.

Genoptagelse

 Da den hidtidige praksis på området var baseret på en forkert fortolkning af loven, er Ankestyrelsen og kommunerne forpligtede til at tage stilling til, om der er grundlag for at genoptage sager, hvor udbetalingen af sygedagpenge er standset efter den tidligere praksis.

Afgørelse om genoptagelse skal træffes af den myndighed, der senest har truffet afgørelse i sagen.

Som udgangspunkt skal myndigheden af egen drift genoptage de relevante sager, hvis det ikke er forbundet med meget betydelige administrative vanskeligheder at finde frem til sagerne. I den situation har myndigheden i stedet pligt til at informere offentligt om muligheden for at bede om genoptagelse

Ankestyrelsen har på denne baggrund vurderet, at en manuel gennemgang af et meget stort antal sager truffet over en ikke nærmere bestemt periode vil kræve uforholdsmæssigt mange ressourcer, uden at styrelsen vil kunne identificere alle sager, hvor der kan være truffet en afgørelse, der eventuelt skal genoptages. Ankestyrelsen har derfor informeret offentligt, blandt andet på sin hjemmeside, om muligheden for at søge om genoptagelse.

Det er ligeledes ikke muligt for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, uden en uforholdsmæssig stor ressourceanvendelse, at identificere alle de sager, som kan være påvirket af praksisændringen. Det vil forudsætte en manuel gennemgang af et meget stort antal sager behandlet over en periode, der ikke kan afgrænses nærmere, for at finde sager, der eventuelt skal genoptages. En sådan manuel gennemgang vil endvidere ikke kunne føre til, at alle sager identificeres. Det skyldes blandt andet, at der ikke kan sættes en bestemt tidsmæssig grænse for, hvilke sager der kan genoptages. Der er således ikke tale om gennemgang af sager fra en afgrænset periode.

Forvaltningen afventer Ankestyrelsens udmelding om, hvad kommunernes vejledningsforpligtelse indebærer i praksis.

Forældelse

Ankestyrelsens principafgørelse betyder, at Københavns Kommune skal betale sygedagpenge til borgere, der eventuelt henvender sig til forvaltningen, fordi de, på grund af den hidtidige praksis, ikke har modtaget sygedagpenge i perioden mellem revurderingstidspunktet (tidligere varighedsbegrænsningen) og tidspunktet for gyldig afgørelse.

Kommunen skal i forbindelse med genoptagelse af sagerne afgøre spørgsmål om forældelse konkret i hver enkelt sag. Det betyder, at der kan være tilfælde, hvor kravet på udbetaling er forældet.

Ifølge forældelsesloven regnes forældelsesfristerne fra det tidligste tidspunkt, hvor borgeren kunne kræve sin fordring opfyldt. Det vil konkret sige fra det tidspunkt, hvor borgerens sygedagpenge blev standset af kommunen som følge af den tidligere praksis på området.

De berørte borgeres krav på efterbetaling af de enkelte månedlige udbetalinger af sygedagpenge forældes løbende efter tre år.

Fremadrettede konsekvenser

Jobcentret kan ikke fremadrettet træffe afgørelser ved revurderingstidspunktet i sygedagpengesager, med mindre sagen er fuldt oplyst.

Det betyder, at en borger skal have udbetalt sygedagpenge, indtil borgeren modtager en gyldig afgørelse – også selvom dette sker efter revurderingstidspunktet.

Dette vil fremover medføre en øget udgift for kommunen, hvis en sygedagpengesag ikke er fuldt oplyst på revurderingstidspunktet. At sagen ikke er fuldt oplyst kan fx skyldes, at der mangler lægelige dokumenter.

Økonomi

Det er ikke muligt at skønne over de økonomiske konsekvenser af principafgørelsen, da forvaltningen ikke kender antallet af sager og heller ikke kan skønne over, hvor mange borgere, der vil henvende sig i forlængelse af en offentlig vejledning.

Videre proces

Forvaltningen har den 23. november 2015 sendt en forespørgsel til STAR, om vejledningsforpligtelsen i forhold til borgerens mulighed for at søge genoptagelse af en sag. STAR har (efter aftale med KL) henvist til Ankestyrelsen, og forvaltningen har derfor, den 30. november 2015, rettet henvendelse til Ankestyrelsen om samme spørgsmål. Forvaltningen afventer svar fra Ankestyrelsen.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil følge Ankestyrelsens udmelding om vejledningsforpligtelsen, når denne foreligger.

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med den tilføjelse, at forvaltningen skal vende tilbage med en indstilling til udvalget, når der er afklaring fra Kommunernes Landsforening og Ankestyrelsen vedr. vejledningsforpligtelsen i forhold til borgerens mulighed for at søge genoptagelse af en sag.

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

"Enhedslisten synes det er fint at vente, til vi har alle oplysninger i sagen, før vi tager en endelig beslutning om tilbagebetaling af midlerne til de berørte borgere. For Enhedslisten er det dog vigtigt, at alle borgere, der har krav på at få penge tilbage, får pengene udbetalt uden selv at skulle klage, når det er klart, hvilke borgere, der har ret til tilbagebetaling."

Til top