Mødedato: 07.05.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Sagstidsmåling 2011

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges resultatet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens sagstidsmåling 2011.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager resultatet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens sagstidsmåling i november 2011 til efterretning.

Problemstilling

I lov om retssikkerhed og administration på det sociale område forpligtiges kommunerne til at fastsætte frister for behandling af ansøgninger om hjælp.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foretager årlige målinger af sagsbehandlingstiden og forelægger resultatet af disse målinger for udvalget. Resultatet indgår som en del af afrapporteringen af forvaltningens overholdelse af de politisk vedtagne mål for forbedringer af kvalitet og service til borgerne vedtaget i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 1. februar 2010 (2010-6001).

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i november 2011 gennemført en sagstidsmåling omfattende alle afgørelser truffet i november 2011, hvor der er fastsat sagsbehandlingsfrister. Indstillingen omfatter resultatet af denne sagstidsmåling. Der henvises i øvrigt til redegørelse om måling af sagsbehandlingstider (bilag1).

Socialministeriet har i vejledning til lov om retssikkerhed og administration på det sociale område anbefalet, at sagsbehandlingsfristerne er realistiske, således at de f.eks. svarer til den tid, der i praksis går med at behandle 80 til 90 pct. af sagerne inden for den pågældende sagstype.

Sagsbehandlingsfristerne i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er fastsat i overensstemmelse hermed, og er således vejledende, idet der ikke forudsættes en 100 pct. overholdelse.

Sagstidsmåling i november 2011

Resultatet af den gennemførte sagstidsmåling fremgår nedenfor af tabel 1.

Tabel 1. Resultat af sagstidsmåling af forvaltningens afgørelser i november 2011

november 2011

Antal afgørelser

9.661

Generel overholdelsesprocent[1]

97,8

Gennemsnitlig sagsbehandlingstid[2]

7,7

 

Resultatet af sagstidsmålingen viser, at der er en generel overholdelsesprocent på 97,8 pct., hvilket ligger over det forudsatte niveau på 80-90 pct. Resultatet viser også, at borgeres ansøgninger om hjælp i almindelighed behandles hurtigt. Således er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid 7,7 kalenderdage.

Sammenholder man resultatet i den nu afholdte måling med resultatet fra sagstidsmålingen i maj 2010 kan man konstatere, at den generelle overholdelsesprocent er steget fra 96,2 pct. til 97,8 pct., og den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er steget fra 7 til 7,7 kalenderdage.

Der er en vis spredning mellem forskellige afgørelsestyper i forhold til overholdelse af sagsbehandlingsfristerne. Der er således en række afgørelsestyper, hvor fristerne er overholdt i alle tilfælde, og i langt de fleste tilfælde overholdes fristerne i mindst de 80 pct. af afgørelserne, der er forudsat.

De afgørelsestyper, hvor sagsbehandlingsfristen ikke er overholdt i mindst 80 pct. af afgørelserne, omfatter således alene 26 ud af i alt 9.661 afgørelser i måleperioden, hvilket er mindre end 1 pct. af samtlige afgørelser

Sagstidsmålingen viser imidlertid, at der er problemer med at overholde sagsbehandlingsfristerne på revaliderings- og fleksjobområdet.

Den fastsatte sagsbehandlingsfrist på revalidering er 120 dage.  I målingen indgår 30 sager med en gns. sagsbehandlingstid på 152 dage.

Den fastsatte sagsbehandlingstid for fleksjob er 180 dage. I målingen indgår 20 sager med en gns. sagsbehandlingstid på 258 dage.

På både revaliderings- og fleksjobområdet har det i andre sammenhænge vist sig, at der er behov for en særlig indsats for at styrke og sikre kvaliteten i sagsbehandlingen. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har derfor også fortsat særligt fokus på disse områder. I forbindelse med sagstidsmålingen er der tillige målt på overholdelse af den skriftlige underretningspligt. Det følger således af § 3, stk. 2 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, at borgeren skriftligt skal underrettes om, hvornår der kan forventes en afgørelse, hvis en konkret sagsbehandlingsfrist ikke kan overholdes.

Resultatet af sagstidsmålingen viser, at de lokale centre ikke i tilfredsstillende grad overholder den skriftlige underretningspligt, idet centrene ud af 216 sager kun havde foretaget underretning i 18 sager. I mange af disse sager er der imidlertid løbende kontakt mellem borgeren og forvaltningen, hvorfor borgeren ofte vil være bekendt med status i sin sag.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen finder uanset dette, at resultatet er uacceptabelt og vil tilse, at der fortsat via arbejdsgange og gennem målrettet ledelsestilsyn opnås en bedre overholdelse af den skriftlige underretningspligt.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen finder det centralt for borgerens retsstilling, at der hurtigt gives kvalificerede svar på borgerens henvendelser, og at borgerne oplever en god kvalitet i forvaltningens service.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil derfor forsat have en høj grad af fokus på kvalitetsforbedrende initiativer med henblik på at sikre kvaliteten og nedbringe fejl i sagsbehandlingen og for at undgå lange sagsbehandlingstider.



[1] Generel overholdelsesprocent beregnes som en procent på baggrund af alle afgørelser i måleperioden uanset sagstype.

[2] Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid beregnes som et antal kalenderdage på baggrund af alle afgørelser i måleperioden uanset sagstype og sagsbehandlingsfrister.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil fortsat have særlig opmærksomhed på sagsbehandlingstiderne og forvaltningens overholdelse af underretningspligten. Forvaltningen vil endvidere have særligt fokus på revaliderings- og fleksjobområdet og følge udviklingen tæt bl.a. via forvaltningens ledelsestilsyn og sagstidsmålinger specifikt på disse områder samt via klagesagsstatistik.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil i november 2012 gennemføre en ny sagstidsmåling, som forventes forelagt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i marts 2013.

Morten Binder

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning som udvalget tilslutted sig:

"Beskæftigelses- og Integrationsudvalget var enige om at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal udarbejde et forslag til mere ambitiøse og realistiske mål for sagsbehandlingstiderne til efterfølgende godkendelse i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget."
Til top