Mødedato: 06.06.2011, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Succeskriterier for København i det Interkulturelle Byindeks (A-sag)

Se alle bilag
Præsentation af baseline for måling af målet om at København skal være den mest inkluderende storby i Europa i 2015.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager til efterretning at København i 2011 er på en delt 5. plads i det Interkulturelle Byindeks.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 16. december 2010 (BR 16.12.10, punkt 42) Københavns Kommunes Inklusionspolitik "Bland dig i byen". Det overordnede mål er, at København i 2015 er den mest inkluderende by i Europa.

Måling af effektkravet sker via det Interkulturelle Byindeks, som er måleredskabet for Intercultural Cities Netværket (ICC), som København indgår i.

Løsning

Det Interkulturelle Byindeks er baseret på et spørgeskema, der måler på en række indikatorer, som fx: hvorvidt de offentlige ansatte afspejler byens sammensætning, om byen i forbindelse med dets køb stiller krav til leverandører om diversitet, om byen har en strategi for at fremme positive billeder af minoriteter i medierne etc. Indikatorerne gør det bl.a. muligt at foretage en vurdering af, hvor en by befinder sig på de forskellige dimensioner og måle udviklingen over tid, samt identificere og udveksle "god praksis" blandt byer. Spørgeskemaet er vedlagt som bilag 1.  

Følgende figur viser baseline for den fremadrettet måling.


Som det fremgår af figuren er København på en delt 5. plads i Europa blandt de byer, der ingår i netværket. Det skal bemærkes, at Neuchatel er en mindre by i Sweitz, at Neukölln er en bydel i Berlin med ca. 300.000 indbyggere og at Levisham er en bydel i London med ca. 250.000 indbyggere,  

Hvordan ligger København på dimensionerne? 
Københavns baseline er 66, eller en delt 5. plads. Byer der scorer bedre en København omfatter 1. Neuchatel (93), 2. Oslo (80), 3, Barcelona (72), 4. Neukölln (Berlin) (68). Lewisham (London) scorer som København 66.

Følgende figur viser Københavns performance på de forskellige dimensioner i målingen.



Som det fremgår af figuren klarer København sig især godt på dimensionerne Velkomst (100), Commitment (78) og Den interkulturelle linse (80). København er således meget god til at modtage udenlandske borgere, ligesom København for Den interkulturelle linses dimensioner er god mht. fremme af inklusion på lokalniveau. Den høje score mht. Commitment skyldes bl.a. at København har vedtaget Inklusionspolitikken Bland dig i Byen med tilhørende initiativer. 
  

København scorer ringest på dimensionerne: Relationer til lokale medier (25) og Governance (28), hvor København er markant under bygennemsnittet for alle byer i indekset. Mht. scoren for Governance, skyldes det bl.a. at Borgerrepræsentationen kun delvist afspejler sammensætningen af byens befolkning ift. andelen af etniske minoriteter. Mht. relationer til de lokale medier, handler det bl.a. om at Københavns Kommune ikke i dag støtter medietræning til journalister med minoritetsbaggrund.

København scorer desuden mindre godt på dimensionerne Interkulturelle kompetencer og viden (44), Sprog (46) og Konflikthåndtering (49).  Ift. internationalt udsyn, er Københavns score middel (67). Interkulturel kompetence og viden omhandler bl.a. spørgsmål om niveauet for opkvalificering af medarbejdere. Sprog handler fx om at København ikke giver tilskud til tv og radioprogrammer på andre sprog end dansk. Konflikthåndtering handler fx om at der ikke tilbydes interkultural mediation i forvaltningerne generelt.  

Indsatsområder, der må antages at skulle styrkes fremadrettet som led i den succesfulde forfølgelse af målsætningen om at København i 2015 skal være den mest inkluderende by i Europa, omfatter bl.a.:

 

  • Forbedring af samarbejde med medierne ift. mediernes repræsentation af minoriteterne. Fx ved at udabejde kildeoversigter for medier over minoritetsrepræsentanter ift. en række hverdagstemaer og støtte træning i mediehåndtering for (minoritets)foreninger.
  • Forbedring af kommunens evner mht. konfliktløsning, bl.a. i forhold til borgernes forskellige baggrunde (interkultural mediation).  
  • Styrke indsatsen for at medarbejdersammensætning afspejler sammensætningen af befolkningen i byen.     

 

Evt. beslutninger om nye indsatser / styrkelse af eksisterende på baggrund af målingen indgår i drøftelserne af budget 2012 i forbindelse med evt. Inklusionsaftale for 2012. 

 

Økonomi

Der anvendes årligt 200.000 kr. under Bland dig i Byen til internationale partnerskaber, herunder ICC.  

Videre proces

Måling 2012 forelægges foråret 2013.

BILAG

  1. ICC spørgeskemaet

    
                Morten Binder                 /Kaj Ove Christiansen.

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top