Mødedato: 06.03.2023, kl. 18:00
Mødested: Konventum, Helsingør

Godkendelse af deltagelse i forsøget "Supported Employment / IPS-model til aktivitetsparate unge"

Se alle bilag

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til deltagelse i et større forsøg med brug af IPS-model for udsatte unge, der modtager tilbud fra Jobcenter København (CKB). Forsøget bliver gennemført af Københavns Professionshøjskole. Der søges om midler fra TrygFonden til støtte af forsøget.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender samarbejdserklæringen for forsøget ”Supported Employment / IPS-model til aktivitetsparate unge”.

Problemstilling

Jobcenter København (CKB) indgår i dag i Københavns Professionshøjskoles forsøg ”Reconnect” for udsatte unge med tegn på angst eller depression. Metoderne i Reconnect er baseret på IPS-modellen.

Københavns Professionshøjskole arbejder på basis af erfaringerne fra Reconnect nu på etablering af et storskalaforsøg med IPS-metoden. Forsøget vil blive søgt støttet af TrygFonden.

Forvaltningen vil gerne indgå i det nye storskalaforsøg. Deltagelse vil i praksis betyde, at indsatsen på CKB for 800-1.000 udsatte unge omlægges til brug af IPS-modellen. Der er afgivet samarbejdserklæring for forsøget med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse.

Løsning

IPS-modellen er en arbejdsinkluderingsindsats, hvor fagprofessionelle støtter borgere med nedsat arbejdsevne i at få ordinær beskæftigelse og blive i jobbet (place -then-train).

Indsatsen adskiller sig ved traditionelle beskæftigelsesindsatser, der gradvist træner den ledige borger til et ordinært arbejdsliv i skærmede miljøer eller ved ansættelse på særlige vilkår (train-then-place).

 

IPS bygger på en hurtig jobsøgningsstrategi samt støtte, der er individuelt tilpasset den enkelte person. Støtten gives i alle dele af processen fra jobsøgning til tilpasning af jobbet, så det matcher personens arbejdsevne. Støtte kan også ydes til arbejdspladsen, så opgaver og sociale forhold bliver tilpasset personen. Om den samme model kan anvendes i forhold til udsatte unge med mål om uddannelse afprøves i forsøget Reconnect.

 

De foreløbige resultater med Reconnect viser, at 25 pct. flere unge kommer i uddannelse eller beskæftigelse sammenlignet med en statistisk konstrueret kontrolgruppe. De unges trivsel bliver forbedret signifikant, og 93 pct. af deltagerne er tilfredse eller meget tilfredse med indsatsen. De endelige resultater af Reconnect forventes offentliggjort i 2024.  

 

På baggrund af resultaterne af Reconnect ønskes der nu etableret et storskalaforsøg på CKB med brug af IPS-modellen. Forsøget vil omfatte 800-1.000 aktivitetsparate unge om året i perioden sommeren 2023 – sommeren 2027. Herved vil forsøget få ”tyngde” i forhold til at tilvejebringe evidens for brug af IPS-metoden og bidrage til en ny beskæftigelsesfaglighed i indsatsen for de aktivitetsparate unge med uddannelsespålæg baseret på en ”place-then-train” tilgang.

 

Forsøget vil blive evalueret af forskere fra Københavns Professionshøjskole i samarbejde med bl.a. VIVE.

 

Om TrygFonden

TrygFonden støtter bl.a. forskning, der udvikler og afprøver løsninger. TrygFonden har 5 mål, hvoraf det ene er at få børn og unge til at trives og blive rustet til uddannelse.

Økonomi

Københavns Kommunes medfinansiering i ansøgningen er selve indsatsen på CKB. Ved bevilling forventes det, at CKB via midlerne fra TrygFonden vil modtage 3 til 4 årsværk til projektledelse m.v. 

Politisk handlerum

Deltagelse i forsøget kan afslås.

Videre proces

Hvis indstillingen bliver tiltrådt, giver forvaltningen TrygFonden besked om, at samarbejdserklæringen er godkendt. Hvis ansøgningen bevilges, bliver Beskæftigelses- og Integrationsudvalget orienteret herom.

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top