Mødedato: 05.10.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Forenkling i brugen af praktiktyper i BIF

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen implementerede efter sommerferien i 2019 anvendelsen af tre typer af virksomhedspraktikker på tværs af målgrupper, som besluttet af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Praktiktyperne er 'Jobpraktik', 'Kompetencepraktik' og 'Udviklingspraktik'.

Formålet med praktiktyperne er at øge kvaliteten i forvaltningens brug af virksomhedspraktikker samt øge afgangen til ordinært arbejde eller uddannelse.

Efterfølgende har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering i forbindelse med i ikrafttrædelse af ny Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats (LAB) implementeret tre typer af formål med et virksomhedspraktikforløb.

Indstilling

Beskæftigelses- Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens forslag til forenkling i anvendelsen af praktiktyper ifm. oprettelsen af virksomhedspraktikker. 

Problemstilling

Baggrund

Medio september 2019 blev de tre praktiktyper, som besluttet af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, implementeret på tværs af målgrupperne i Jobcenteret. Hermed blev det obligatorisk for konsulenterne at vælge en af de tre praktiktyper for at skabe gennemsigtighed og en fælles forståelse om formålet med praktikken ved iværksættelsen af en virksomhedspraktik. Det indebærer også, at konsulenterne sætter et ”flueben” i et felt i fagsystemet Fasit. De tre typer af virksomhedspraktikker er ligeledes drøftet indgående med forvaltningens leverandører og a-kasser.

Praktiktyperne har til formål at øge den gensidige forventningsafstemning om formålet med den konkrete virksomhedspraktik. De tre praktiktyper er jobpraktik, kompetencepraktik og udviklingspraktik:

  • Jobpraktik: Formål er, at borger opnår en ordinær ansættelse eller uddannelsesplads - herunder mulighed for at borger opnår ordinære timer under/i forlængelse af virksomhedspraktikken.
  • Kompetencepraktik: Formål er, at borger udvikler konkrete kompetencer mhp. at komme tættere på en ordinær ansættelse, uddannelse eller et småjob.
  • Udviklingspraktik: Formål er, at borger får afklaret kompetencer, motivation og/eller rådighed. At borger opnår retning for job eller uddannelsesplanen. Ved raskmelding af en sygemeldt borger for så vidt muligt, at opnå ordinære timer.

Det er forvaltningens vurdering, at praktiktyperne har bidraget til at skærpe konsulenternes fokus på formålet med den enkelte virksomhedspraktik. Det fokus er også med til at understøtte konsulentens dialog med borger og virksomhed om formålet med virksomhedspraktikken. I perioden januar til og med august måned 2020 er 36 pct. af påbegyndte virksomhedspraktikker i BIF på tværs af målgrupper jobpraktikker, 40 pct. er kompetencepraktikker og 24 pct. er udviklingspraktikker. Der er selvfølgelig forskel på hyppigheden i anvendelsen af de tre praktiktyper på tværs af målgrupperne. Eksempelvis er fordelingen i praktiktyperne ift. virksomhedspraktikker for dagpengemodtagere hhv. 48 pct. jobpraktikker, 50 pct. kompetencepraktikker og 1 pct. udviklingspraktikker. For aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år er fordelingen derimod 31 pct. jobpraktikker, 20 pct. kompetencepraktikker og endeligt 49 pct. udviklingspraktikker.

STAR’s ’formål med tilbud’

I januar 2020 indførte STAR i forbindelse med implementeringen af ny Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats (LAB) i første omgang registrering af tre typer af formål med en virksomhedspraktik i det landsdækkende system VITAS. Systemet anvendes, når der skal bevilges et virksomhedspraktikforløb. Feltet med valg af formål med virksomhedspraktikforløbet er obligatorisk for alle landets jobcentre, der skal sætte et flueben i en af følgende tre formålstyper, 'Opnå løntimer', 'Træning af jobmålskompetencer' eller 'Afklaring af jobmål'.

Medio september implementerede STAR, at de lovbestemte formålstyper også skal vælges og registreres i fagsystemet Fasit. Det betyder, at konsulenten nu ved oprettelsen af ny praktik skal foretage to ensartede registreringer – nemlig valg af hhv. forvaltningens praktiktype og STAR’s formålstype - i to forskellige fagsystemer.

Løsning

Forvaltningen er forpligtet til at anvende de lovbestemte formålsbestemmelser og det er forvaltningens vurdering, at BIF’s løsning og STAR's løsning er forholdsvis ensartede. Begge sætter fokus på formålet med virksomhedspraktikken. Og begge afspejler, at virksomhedspraktikker kan have et beskæftigelsesfagligt formål udover en umiddelbar efterfølgende ordinær ansættelse. Nogle ledige har behov for flere ’trin’ i vejen til beskæftigelse, og hvor beskæftigelsen kan være i form af et småjob. 

Der er forskelle i selve formuleringerne i beskrivelserne af de to sæt af praktiktyper, men de overordnede formål som beskrevet ovenfor, vurderes at kunne rummes af begge løsninger. Tabel 1 er en sammenstilling af de to sæt af praktiktyper:

Tabel 2: Sammenstilling af praktiktyper i hhv. københavnerløsningen og STAR's løsning.

Københavns praktiktyper

Jobpraktik

Kompetencepraktik

Udviklingspraktik

STAR's typer af formål

Opnå løntimer

Træning af jobmåls-kompetencer

Afklaring af jobmål

Formålsbeskrivelse i københavner-løsningen

Tilbydes borgere som kompetencemæssigt ’stort set’ matcher en jobåbning mhp. en ordinær ansættelse.

Formål: At borger opnår en ordinær ansættelse eller uddannelsesplads - herunder mulighed for at borger opnår ordinære timer under/i forlængelse af virksomhedspraktikken.

Tilbydes borgere, der har en retning for hvad de skal på arbejdsmarkedet, men som skal arbejde med specifikke kompetencer og netværk mhp. at komme i ordinær beskæftigelse eller uddannelse.

Formål: At borger udvikler konkrete kompetencer mhp. at komme tættere på en ordinær ansættelse, uddannelse eller et småjob.

Tilbydes borgere som skal have afklaret retning og indhold for fremtidige beskæftigelsesmål eller uddannelsesplan.

Formål: At borger får afklaret kompetencer, motivation og/eller rådighed. At borger opnår retning for job eller uddannelsesplan. Ved raskmelding af en sygemeldt borger for så vidt muligt, at opnå ordinære timer.

STAR's fortrykte formålstekst

Praktikken tilrettelægges med henblik på at udvikle og afklare borgerens kompetencer, så praktikken direkte kan føre til timer, hvor borgeren ansættes og får løn fra virksomheden. De lønnede timer kan etableres sideløbende med praktikken i en anden arbejdsfunktion eller i forlængelse af praktikforløbet.

Praktikken tilrettelægges med udgangspunkt i borgerens jobmål og bidrager til, at borgeren ”får noget på CV’et”, der er relevant for borgerens jobmål.

Praktikken tilrettelægges med henblik på, at borgerne får afklaret sit jobmål. Praktikken består af typiske opgaver inden for jobområdet.

Det er forvaltningens vurdering, at STAR’s lovbestemte formålstyper kan rumme de samme beskæftigelsesfaglige formål som forvaltningens egne praktiktyper.

For at afbureaukratisere foreslås, at forvaltningen stopper med at anvende kommunens egne praktiktyper og fremadrettet alene anvender STAR's tre formålstyper i forbindelse med iværksættelse af nye virksomhedspraktikker.

Fokus på kvaliteten i brugen af virksomhedspraktikker fremadrettet

Forvaltningen vil også efter ovenstående ændring i registreringspraksis ifm. nye virksomhedspraktikker have fortsat fokus på arbejdet med at øge kvaliteten i brugen af virksomhedspraktikker. Der vil således fortsat være krav om:

  • At der angives en faglig begrundelse for borgers deltagelse i praktikken og herunder konkrete delmål for hvordan borger med praktikken kommer i/eller tættere på ordinær arbejde/uddannelse.
  • At der sker en forventningsafstemning af formål og delmål med borger og virksomhed ved etablering af en ny virksomhedspraktik samt at forventningsafstemningen dokumenteres i fagsystemet.
  • At der følges op på om formål og delmål med virksomhedspraktikken er opfyldt samt evt. hvad der videre skal i borgers sag i forlængelse af virksomhedspraktikken.

Det er forvaltningens vurdering, at disse sagsbehandlingskrav vil sikre fokus på kvalitet i brugen af virksomhedspraktikker, og forvaltningen dermed vil kunne overgå til den forenklede registreringspraksis uden tab for kvaliteten i anvendelsen af virksomhedspraktikker.

Den foreslåede løsning vil indebære en forenkling i arbejdsgangene for Jobcenter København. Det vil samtidig medføre en forenkling i arbejdsgangen for a-kasser og eksterne leverandører, som ikke længere vil skulle anvende den særlige ’københavnerløsning’. Forvaltningen vil informere a-kasser og eksterne leverandører om forenklingen i god tid inden det får virkning.

Økonomi

Eventuelle justeringer i fagsystemet Fasit kan medføre en mindre økonomisk udgift.

Videre proces

Hvis udvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen begynde implementeringen med henblik på, at ændringen træder i kraft primo november. Det vil betyde færre registreringskrav til konsulenterne i Jobcenter København.

 

Tanja Franck/Marianne Sørensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top