Høringssvar til ny Politik for Udsatte Byområder 2025-2035
Resumé
Teknik og Miljøforvaltningen har i samarbejde med øvrige forvaltninger udarbejdet et udkast til en ny Politik for Udsatte Byområder 2025-2035 (bilag 1), som er sendt i høring i alle fagudvalgene. Forvaltningen har udarbejdet et forslag til høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (bilag 2).
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forslag til høringssvar vedr. Politik for Udsatte Boligområder 2025-2035 (bilag 2)
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager bilag med hvidbog efter offentlig høring til efterretning (bilag 3)
Problemstilling
Københavns Kommunes nuværende Politik for Udsatte Byområder udløber i 2025. Der lægges op til, at den nye er gældende for 2025-2035, og at den samtidig følges op af (og konkretiseres med) en handleplan i løbet af 2026. Politikken udgør den overordnede vision for et København uden udsatte byområder, hvor alle byområder er attraktive for en bred kreds af københavnere.
Løsning
Københavns Kommune har siden 2011 arbejdet målrettet med at reducere antallet af udsatte byområder med udgangspunkt i en tværgående politik for udsatte byområder. De seneste syv år er de udsatte byområder i København blevet mindre udsatte – bl.a. er flere i arbejde og har en uddannelse. Dette målt på fremgangen blandt de 18 forvaltningsspecifikke mål, der var i politikken for årene 2017-2025.
Der er dog stadig udfordringer - fx peger data på en fortsat ulighed, hvor færre unge er i uddannelse og flere er på offentlig forsørgelse i udsatte byområder sammenlignet med resten af byen.
Den nye politik bygger videre på tidligere erfaringer og skal frem mod 2035 være med til at understøtte, at København bliver en by, der støtter et godt hverdagsliv for alle københavnere. Der indgår to overordnede mål samt følgende eksempler på målrettede indsatser indenfor Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets område:
1. Alle københavnere skal have gode livschancer og muligheder, uanset hvor de bor: Politikken nævner ’IPS Sydhavn’ for aktivitetsparate over 30 år med misbrug i Sydhavnen, som modtager støtte til at finde og fastholde job/småjob eller uddannelse. Denne indsats har resulteret i, at flere udsatte borgere er kommet i job, uddannelse eller er blevet afklaret til førtidspension.
2. Alle københavnere skal opleve trygge og attraktive byområder, der skaber rammerne for et godt liv: Eksempelvis ved forebyggende tiltag såsom den områdebaserede indsats mod negativ social kontrol i Bispebjerg, der har til formål at styrke modstandskraft mod negativ social kontrol blandt beboerne, med fokus på bl.a. rettigheder og handlemuligheder.
For at understøtte opfyldelsen af målene bliver der i 2026 udarbejdet en handleplan, der vil angive hvordan politikken mere konkret udmøntes på de forskellige forvaltningsområder.
Forslag til høringssvar fremgår af bilag 2. Der lægges i høringssvaret op til, at udvalget bakker op om udkastet til ny politik, og herunder ser positivt på, at politikkens fokus på adgang til bl.a. job og uddannelse kan være med til at øge københavnernes livsbetingelser.
Økonomi
Indstillingen ingen økonomiske konsekvenser.
Politisk handlerum
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan godkende høringssvaret i dets nuværende form eller komme med forslag til justeringer eller tilføjelser.
Videre proces
Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender høringssvaret, sendes det til Teknik- og Miljøforvaltningen. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer og indarbejder herefter høringssvarene i politikudkastet, før det sendes i endelig godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget den 26. maj, Økonomiudvalget den 17. juni og Borgerrepræsentationen den 26. juni 2025.
Henrik Lund / Marianne Becker Andersen