Mødedato: 04.03.2024, kl. 16:00
Mødested: ---

Prioritering af midler til Lokalt forankret indsats

Se alle bilag

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har rammeaftale med fire leverandører af lokalt forankret indsats. Aftalen trådte i kraft d. 1. januar 2021 og løber frem til d. 31. december 2024. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal derfor tage stilling til, om aftalen skal genudbydes samt finansieringen af indsatsen, hvis den genudbydes.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter, at rammeaftalen skal genudbydes

 I fald et genudbud besluttes,

2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at finansieringen hertil reserveres på udvalgets indsatsramme

Problemstilling

Udsatte borgere i Københavns Kommune har siden 2013 kunne få tilbud om en Lokalt forankret beskæftigelsesindsats. Indsatsen er bydækkende og varetages i dag af fire leverandører. Til forskel fra forvaltningens store rammeaftaler med leverandører af beskæftigelsesindsatser for udsatte borgere, er der i de lokalt forankrede indsatser fokus på et højt lokalt kendskab og samarbejdsniveau med lokale samarbejdspartnere (fx lokaludvalg, boligorganisationer, frivillige organisationer mv.) samt lokale virksomheder.

Aftalerne om lokalt forankret indsats består af to delområder:

  • Delområde 1 er målrettet udsatte borgere og er lokalt forankret på Vesterbro og i Sydhavnen. To leverandører (Settlementet på Vesterbro og SydhavnsCompagniet) leverer indsats under dette delområde.
  •  Delområde 2 er målrettet kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, og er forankret på Nørrebro og i Nordvest. To leverandører (Send flere krydderier og Servisio) leverer indsats under dette delområde

Den nuværende rammeaftale om Lokalt Forankret Indsats udløber d. 31. december 2024, og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal derfor tage stilling til, om aftalen skal genudbydes samt finansieringen af Lokalt forankret indsats.

Såfremt udvalget vælger ikke at genudbyde Lokalt forankret indsats, er det forvaltningens vurdering, at indsatsen for målgruppen kan varetages inden for rammerne af eksisterende tilbud for udsatte borgere.

Løsning

Hvis der afsættes midler til at genudbyde indsatsen, anbefaler forvaltningen, at rammerne for indsatsen justeres, og det foreslås derfor:

Målgruppe

Forvaltningen foreslår, at indsatsen fortsat skal være bydækkende og målrettet socialt udsatte borgere, som er kendetegnede ved høj grad af social isolation, ensomhed og manglende inklusion i sociale fællesskaber og derfor har behov for en specialiseret indsats, som understøtter inklusion og fællesskab. Praksiserfaringer fra Jobcenter Københavns har vist, at denne gruppe af socialt udsatte borgere har haft særlig gavn af en lokal forankret indsats.

Indsats

Forvaltningen foreslår, at indsatsen skal have fokus på at styrke tryghedsskabelse og sociale fællesskaber. Indsatsen skal primært have fokus på at træne beskæftigelsesrettede færdigheder i inkluderende arbejdsfællesskaber med henblik på progression mod job og afklaring. Indsatsen skal understøtte socialt netværksskabelse og skal desuden indeholde brobygning til sundhedstilbud, sociale tilbud, misbrugsbehandling mv. Leverandørerne skal have tætte relationer og samarbejde med civilsamfundsorganisationer, frivilligforeninger og rummelige virksomheder med henblik på at sikre, at borgerne i trygge rammer kan udvikle faglige, personlige og sproglige kompetencer.

Udbudsområder og antal leverandører:

Forvaltningen foreslår, at indsatsen udbydes som en samlet indsats og ikke deles op i to udbudsområder/delområder. Dette skyldes, at målgruppens indsatsbehov og metoderne til at støtte borgerne i deres udvikling indenfor rammerne af en civilsamfundsbaseret indsats ikke adskiller sig væsentligt i forhold til, om de er udsatte borgere eller kvinder med etnisk minoritetsbaggrund.

Samtidig foreslår forvaltningen, at antallet af leverandører reduceres fra fire til tre leverandører for at sikre, at jobcentrets kapacitetsbehov er i overensstemmelse med antallet af leverandører. Dermed er det mere sandsynligt, at leverandørerne kan opretholde en rentabel økonomi i løsningen af opgaven

Økonomi

Den nuværende ramme for LFI-aftalen er omkring 5 mio. kr., som er reserveret på indsatsrammen. Udvalget skal tage stilling til, om finansieringen af aftalerne ved et genudbud skal findes via budget 2025 eller fortsat reserveres på indsatsrammen.

Vælger udvalget at reservere midlerne på indsatsrammen, har det den konsekvens, at udviklingen i ledigheden vil kunne få indflydelse på de reserverede midler til LFI-indsatsen. Samtidig betyder reservationen, at midlerne ikke kan prioriteres til andre initiativer, i fald udvalget skulle ønske dette.

Politisk handlerum

Hvis udvalget ikke ønsker at prioritere midlerne til lokalt forankret indsats indenfor indsatsrammen, udløber aftalen om Lokalt forankret indsats d. 31. december 2024. Hvis der i stedet afsættes midler via budget 2025, vil udbudsprocessen blive udskudt. I det tilfælde vil der være mulighed for at foretage en midlertidig forlængelse af den nuværende aftale i seks til ni måneder mens udbudsprocessen gennemføres. Da forbruget på en midlertidig forlænget rammeaftale ikke må overstige 10% af den samlede kontraktsum (jf. udbudsloven), kan en midlertidig forlængelse af aftalen betyde reduceret køb på aftalen. En midlertidig forlængelse af aftalen indebærer desuden en procesrisiko.

Videre proces

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen godkender et genudbud af Lokalt forankret indsats, vil forvaltningen igangsætte en udbudsproces med forventet kontraktstart d. 1. marts 2025. De eksisterende rammeaftaler vil i det tilfælde blive forlænget frem til d. 28. februar 2025.

Henrik Lund / Signe Maria Christensen

 

 

 


Beslutning

Indstillingens punkt 1 blev godkendt.

Indstillingens punkt 2 blev ikke godkendt, idet udvalget bad om at få forelagt en ny sag, som beskriver mulighed for og konsekvenser ved at prioritere en større ramme til Lokal forankret indsats.

Til top