Mødedato: 03.10.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Forslag til bydelsplan for Nørrebro

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal fremsende høringssvar til Økonomiudvalget vedr. forslag til bydelsplan for Nørrebro

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte udkast til høringssvar til Økonomiudvalget

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 21. februar 2008 koncept for bydelsplanlægningen (BR 100/08). Der skal i perioden 2008-2011 udarbejdes en bydelsplan for hver af de 10 bydele. Arbejdet organiseres i tre bølger. Borgerrepræsentationen godkendte den 10. juni 2009 første bølge af bydelsplanerne, der omfattede Valby, Vanløse og Østerbro og den 4. november 2010 anden bølge, som omfattede bydelene Amager Vest, Amager Øst, Bispebjerg og Vesterbro-Kgs. Enghave. Tredje bølge omfatter bydelene Brønshøj-Husum, Nørrebro og Indre By-Christianshavn og blev igangsat i september 2010.

Af konceptet fremgår, at Økonomiudvalget forud for endelig politisk behandling af bydelsplanerne er forpligtet til at sende de udarbejdede forslag til bydelsplaner i høring i de respektive lokaludvalg og fagudvalg m.fl.. I forlængelse heraf er udarbejdet et udkast til bydelsplan for de tre bydele i tredje bølge, som Økonomiudvalget på mødet den 16. august 2011 vedtog at sende i høring i fagudvalg, lokaludvalg og relevante råd.


Løsning

Jf. konceptet ’10-i-en’ er formålet med bydelsplanlægningen:


1. at igangsætte en sammenhængende og fremadrettet dialog mellem Borgerrepræsentationen og københavnerne om byens udvikling, og hvordan bydelene kan indgå heri.


2. at formulere lokale principper for bydelenes fremtidige udvikling i relation til byens centrale målsætninger, der fremgår af den til enhver tid gældende kommuneplanstrategi.


Med udgangspunkt heri har Økonomiforvaltningen i tæt samarbejde med Nørrebro Lokaludvalg udarbejdet et udkast til bydelsplan for Nørrebro.


For at imødekomme formålet om dialog er bydelsplanen udarbejdet på baggrund af en længere lokal proces, som har involveret borgere, lokale aktører, medlemmer af Borgerrepræsentationen samt ansatte i Københavns Kommunes forvaltninger. Den lokale, borgerinddragende proces har været forankret i Nørrebro Lokaludvalg.


Fra medio 2010 til foråret 2011 har lokale borgere, foreninger, erhvervslivet mv. deltaget i forskellige arrangementer i forbindelse med bydelsplanen. Det anslås, at i alt ca. 4000 borgere og interessenter har været inddraget på forskellig vis i løbet af borgerprocessen. Borgerdeltagelsen er yderligere beskrevet i bydelsplanen under afsnittet Dialog og Samarbejde.


Resultaterne af den lokale proces er blevet samlet op af Nørrebro Lokaludvalg og overleveret til Økonomiforvaltningen, som på baggrund af det overleverede materiale har udarbejdet det endelige forslag til bydelsplan for Nørrebro.


Fagforvaltningerne har bidraget og været involveret i hele processen. De har bidraget med viden og input om konkrete politikker og tiltag indenfor deres sektorområder og har medvirket til at kvalificere ideer og indhold.


Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens bemærkninger til de foreslåede indsatser

Målsætning
Det er Lokaludvalgets målsætning, at Nørrebro skal vokse med afsæt i en stærk fællesskabsfølelse og derigennem styrke sammenhængskraften, et trygt bymiljø og en social ansvarlig bydel. Det er ønsket, at beboerne mødes på tværs af alder, etnicitet og kvarterer.

Kommentarer: Målsætningen er i tråd med Københavns Kommunes Inklusionspolitik. På baggrund af denne har kommunen iværksat det treårige mangfoldighedsprogram "Bland dig i byen" og forvaltningen indgår gerne i dialog med Lokaludvalget om indholdet i initiativet og ser frem til en henvendelse herom.

1. Indsatsområde. Socialt iværksætteri
Lokaludvalget ønsker at styrke socialt iværksætteri som Socialventure 2200 og vil følge indsatsen tæt og bidrage til udviklingen med henblik på lokal forankring og positiv udvikling af bydelen.

Kommentarer: Forslaget er i tråd med kommunens målsætninger om at fremme socialøkonomiske virksomheder. Kommunen har været i dialog med Socialventures og bidraget med rådgivning om bl.a. fundraising. Derudover forventer kommunen, at der i forbindelse med initiativaftaler mellem Socialministeriet og kommunen vil blive udviklet socialt iværksætteri på Nørrebro. Der kan iøvrigt rettes henvendelse til Københavns Erhvervscenter om udviklings- og støttemuligheder.

Samarbejde med handelslivet om uddannelsestilbud og fritidsjob
Lokaludvalget ønsker at bidrage til at styrke handelslivets muligheder for at tilbyde fritidsjobs og uddannelsestilbud for bydelens unge.

Kommentarer: Forslaget er i tråd med kommunens målsætninger på området. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen arbejder således for, at den fremskudte beskæftigelsesindsats i udsatte områder kan fastholdes og udbygges, samt at der etableres en fritidsjobformidling på tværs af byen. Forvaltningen indgår gerne i dialog med Lokaludvalget herom.

4. Indsatsområde. Tryghed
Lokaludvalget ønsker at bidrage til, at Nørrebro er en tryg bydel for alle at bo i og at der er kontinuitet i det kriminalpræventive arbejde.
Derfor foreslås det, at der etableres faste møder mellem Lokaludvalget og Hotspotcheferne.

Kommentarer: Indsatsområdet er i tråd med målsætningerne i kommunens Sikker By-program. Der er iøvrigt allerede igangsat en god dialog mellem Lokaludvalget og Hotspotcheferne og denne dialog fortsættes gerne. Derudover skal det nævnes, at kommunens Tryghedsindeks opdateres én gang årligt af forvaltningen.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at de nævnte kommentarer fremsendes som udvalgets høringssvar til Økonomiforvaltningen i vedlagte brev.

Økonomi

Der er ikke afsat særskilte midler til realisering af bydelsplanerne. Realisering kræver derfor, at forslagene prioriteres i budgetforhandlinger, eller at der findes finansiering på anden vis. Borgerrepræsentationen er ikke forpligtet til at afsætte midler til forslagene.


Videre proces

Beskæftigelses-og Integrationsudvalgets høringssvar fremsendes til Økonomiudvalget. Efter høringen fremlægges bydelsplanen til endelig politisk behandling i Økonomiudvalget den 22. november 2011 og i Borgerrepræsentationen den 1. december 2011. Bydelsplanerne i tredje bølge vil herefter blive elektronisk publiceret på den digitale kommuneplan, som et bilag til kommuneplanen. Borgerrepræsentationen vil i forbindelse med den endelige godkendelse blive orienteret, såfremt den kommende budgetproces påvirker bydelsplanernes indhold.
BILAG

  1. Forslag til bydelsplan for Nørrebro
  2. Udkast til høringssvar til bydelsplan for Nørrebro

Morten Binder    /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top