Mødedato: 03.05.2007, kl. 14:15

2. behandling af budget 2008

2. behandling af budget 2008

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 3. maj 2007

 

 

2.      2. behandling af budget 2008

                      BIU 87/2007

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal aflevere sit budgetforslag for 2008 til Økonomiudvalget i maj med henblik på forhandlinger af budgettet på tværs af forvaltninger

Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget g odkender ydelseskataloget med henblik på fremsendelse til Økonomiudvalget.

2.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender redegørelsen vedrørende bidrag til prioriteringsrummet med henblik på fremsendelse til Økonomiudvalget.

3.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ønskeliste til nye initiativer inddrages i de tværgående budgetforhandlinger i august.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 3. maj 2007

Indstillingens 3 at'er blev godkendt. Udvalget tog et generelt forbehold i forhold til den videre behandling af budgettet.

Der var følgende protokolbemærkning fra Signe Goldmann (F), Jette Gottlieb (Ø), Manu Sareen (B), Tina Bostrup (B), Heidi Wang (C) og Peter Schlüter (C):

Vi er betænkelige ved om der kan opnås besparelser ved udlicitering af Tolkeformidlingen uden at det går ud over kvaliteten.

 

 

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal senest den 15. maj aflevere et budgetforslag til Økonomiforvaltningen, der kan indgå i de videre budgetforhandlinger til august. Budgetforslaget skal indeholde et ydelseskatalog og en redegørelse om udvalgets bidrag til det tværgående prioriteringsrum. Udvalgets bidrag til prioriteringsrummet skal være på 7,1 mio. kr. Desuden omfatter budgetforslaget eventuelle ønsker til inddragelse i budgetforhandlingerne i august.

 

Løsning

Beskæftigelsesaftale

Den 24. april 2007 indgik alle partier i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en beskæftigelsesaftale, der danner rammerne for beskæftigelsesindsatsen i 2008 (bilag 1). Beskæftigelsesaftalen er bygget op om 5 strategiske fokusområder, som er:

·        Flere københavnere i arbejde

·        Styrket indsats over for børnefamilier

·        Målrettede tilbud for motiverede ledige

·        Tidlig forebyggende indsats ved sygedagpengeforløb

·        Styrket indsats for unge

Aftalens nye initiativer bygger på en række budgetneutrale omprioriteringer inden for rammen til serviceudgifter, jf. tabel 1.

De nye initiativer skal sikre en ekstra indsats for at integrere især kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 3 og 4 samt selvforsørgende på arbejdsmarkedet. Der skal være særligt fokus på indsatsen i forhold til børnefamilier, unge og personer med grundlæggende kvalifikationsproblemer, herunder ringe sprogkundskaber. 

 



Tabel  1: Omprioriteringer på serviceudgifter i budgetforslag 2008 (2008-pl):

Efterspørgselstilpasning, Jobcentre og Ydelsesservice

-13,7 mio. kr.

Øgede integrationsindtægter

-2,1 mio. kr.

Udlægning af tolkeformidlingen til eksterne aktører

-0,2 mio. kr.

Elementer fra beskæftigelsesaftale:

16,0 mio. kr.

 -

Arbejdsmarkedskørekort, partnerskaber, jobeftersyn, arbejdsmarkedsintroduktion, øget samarbejde med vikarer, fokus på børnefamilier.

4,0 mio. kr.

 -

Tidlig sygedagpengeopfølgning i risikosager, netværkssamarbejde, uddannelse og visitationsværktøjer

9,0 mio. kr.

 -

Hurtig indsats for unge der frafalder uddannelse, aktiv formidling af praktikpladser, job- og uddannelsesmesser for unge, støtte til kriminelle unge m.v..

3,0 mio. kr.

Finansieringsbehov

0 mio. kr.

 

Med aftalen sættes der yderligere fokus på at forebygge udstødning fra arbejdsmarkedet. Derfor styrkes den tidlige forebyggende indsats for både syged agpenge- og kontanthjælpsmodtagere i tæt samarbejde med virksomhederne.

Som en af spydspidskommunerne i projekt "Ungdomsuddannelse til alle" styrkes ungeindsatsen for at sikre, at færre unge frafalder en ungdomsuddannelse. Derudover er målet at forebygge social polarisering, kriminalitet og marginalisering af specielt en stor gruppe af indvandrerunge.

Med beskæftigelsesaftalen lægges der samtidig op til en klar prioritering af midlerne til beskæftigelsestilbud. Således anvendes der flere ressourcer på ledige, der gerne vil i beskæftigelse eller uddannelse men umiddelbart mangler kvalifikationer. Tilbuddet består i job- og uddannelsespakker samt særlige forløb for behandlingskrævende og handicappede. Omvendt vil der blive anvendt færre ressourcer på tilbud til ledige med motivationsproblemer som primær jobbarriere. Disse vil ikke i udgangspunktet blive tilbudt opkvalificerende job- og uddannelsespakker, men snarere tilbud med fokus på jobsøgning og rådighedsafprøvning.

På baggrund af en SFI-undersøgelse om lediges kvalifikationer og motivation er der foretaget en vurdering af, hvor mange kontanthjælpsmodtagere i København, der falder inden for de nævnte tilbudspakker. Med udgangspunkt i de nuværende enhedspriser på beskæftigelsestilbud er det på den baggrund beregnet, at omfordelingen mellem grupperne indebærer et samlet finansieringsbehov i størrelsesordenen 25 mio. kr., jf. tabel 2.

 

Tabel 2: Omprioriteringer på beskæftigelsestilbud i budgetforslag 2008 (2008-pl):

Elementer fra beskæftigelsesaftale:

 

 -

Kontanthjælpsmodtagere i job- og uddannelsespakker

71 mio. kr.

 -

Aktiv støtte til behandlingskrævende og handicappede kontanthjælpsmodtagere

5 mio.kr.

 -

Kontanthjælpsmodtagere i motivationsfremmende tilbud

-38 mio. kr.

Merudgifter som følge af beskæftigelsesaftalen

38 mio. kr.

Finansieringsbidrag inden for udvalgets budget som følge af lavere ledighed

-13 mio. kr.

Finansieringsbehov

25 mio. kr.

 

En sådan merbevilling på 25 mio. kr. indgår som eneste punkt i udvalgets ønskeliste til efterårets budgetforhandlinger, jf. også beskæftigelsesaftalen (bilag 2).

Den styrkede beskæftigelsesindsats vil medvirke til at sikre et højt aktiveringsomfang, og dermed at kommunen kan leve op til velfærdsreformens krav og hjemtage mest mulig refusion for kontanthjælpsudgifterne. Det vurderes samtidig, at den styrkede og mere differentierede indsats vil medvirke til at nedbringe udgifterne til forsørgelsesydelser gennem bedre job- og uddannelseseffekter. Denne effekt indarbejdes efter budgetforhandlingerne i august, såfremt ønsket prioriteres. 

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetforslag

Prioriteringerne fra beskæftigelsesaftalen er indarbejdet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme for 2008 (bilag 3 og 4). Budgetrammen udgør 3.052 mio. kr. inklusiv forsørgelsesydelser. Budgetrammen er 47 mio. kr. lavere end forudsat i indkaldelsescirkulæret for 2008. Det skyldes, at skønnet over kontanthjælpsudgifter er nedjusteret. Dette skøn nedjusteres yderligere, hvis ønsket om 25 mio. kr. til beskæftigelsestilbud prioriteres.

 

Tabel 3. Overordnede budgetposter i ydelseskataloget/budgetforslaget (2008-pl)                        

A

Beskæftigelsesindsats – serviceudgifter:

Administrativ indsats i Jobcentre og Ydelsesservice samt løntilskud til dagpengemodtagere

425,5

B

Integrationsaktiviteter – serviceudgifter:

Puljer til (tværgående) integrationsindsats (integrationsaftale, brobygning m.v.)

50,6

C

Efterspørgselsstyrede indsatsområder:

Beskæftigelses- og revalideringstilbud, danskundervisning, introduktionsprogrammer og integrationsindtægter.

233,6

D

Tværgående administration:

Centraladministration – IT, Styring, personale m.v.

148,0

E

Forsørgelsesydelser:

f.eks. kontanthjælp, sygedagpenge m.v.

2.193,9

 

I alt

 

3.051,7

 

Konsekvenserne af Velfærdsreformen er ikke indarbejdet i budgetrammerne, da de endelige kompensationer og budgetreguleringer endnu ikke er fastlagt.  

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets bidrag til prioriteringsrummet

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal i 2008 bidrage til det tværgående prioriteringsrum med 7,1 mio. kr. Det indstilles, at bidraget tilvejebringes gennem: 

·        Nedbringelse af sygefraværet med 1,5 dag pr. medarbejder svarende til 2,1 mio. kr. (0,4 pct. af serviceudgifterne)

·        Bedre indkøb og reduceret brug af konsulentydelser med 1,8 mio. kr.

·        Procesoptimering i Ydelsesservice, i alt 3,0 mio. kr.

·        Udlægning af tolkeformidlingsopgaven 0,2 mio. kr.

De to første punkter er tværgående forslag, som alle udvalg har en andel af. De sidste to forslag er forvaltningens egne bidrag. Besparelserne indarbejdes først ved endelig beslutning i forbindelse med budgetforhandlingerne. Der er udarbejdet en særskilt redegørelse, som følger budgetforslaget (bilag 5) samt et papir, der besvarer udvalgets spørgsmål fra 1. behandlingen af budgetforslaget og opstiller mulige alternative bidrag (bilag 6).

 

Integrationsredegørelse

Som følge af Integrationsaftalen for budget 2007 skal alle udvalg aflevere en redegørelse over integrationsindsatsen i den respektive forvaltning. Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets redegørelse er vedlagt (bilag 7). 

 

Økonomi

Se ovenstående

 

Videre proces

·        15. maj 2007: Frist for oversendelse af budgetforslaget til Økonomiudvalget.

·        August 2007: Budgetforhandlinger

·        oktober 2007: Budget vedtages endeligt i Borgerrepræsentationen.

 

Bilag

Bilag 1: Beskæftigelsesaftale

Bilag 2: Ønskeliste

Bilag 3: Ydelseskatalog

Bilag 4: Aktivitet og enhedspriser (oversigt)

Bilag 5: Redegørelse om bidrag til prioriteringsrummet.

Bilag 6: Svar på spørgsmål fra 1. behandling

Bilag 7: Integrationsredegørelse

 

 

         Morten Binder                               /Thomas Thellersen Børner

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 3. maj 2007


 

Til top