Mødedato: 02.06.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Høring om modersmålsundervisning - ændringer som følge af folkeskolereformen

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget har sendt forslag til tidsmæssig placering af modersmålsundervisningen i høring

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at de i indstillingen foreslåede bemærkninger oversendes som udvalgets høringssvar.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget vedtog på sit møde den 2. april 2014 at sende indstillingen ”Modersmålsundervisning - ændringer som følge af Folkeskolereformen” i høring hos blandt andre Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Det, som er sendt i høring, er alternative forslag til den tidsmæssige placering af modersmålsundervisningen til børn af ikke-EU-borgere.

Efter de gældende regler kan modersmålsundervisning ikke placeres inden for den almindelige undervisningstid, og modersmålsundervisningen til børn af ikke-EU-borgere er i dag placeret på hverdage efter skoletid.  Det er imidlertid nødvendigt at flytte modersmålsundervisningen, fordi folkeskolereformen medfører en udvidelse af den almindelige undervisningstid.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har på den baggrund udarbejdet to alternative forslag til placering: 
  1. Undervisningen placeres om lørdagen. Her ligger i forvejen det lovpligtige tilbud om modersmålsundervisning til børn af EU-borgere.
  2. Undervisningen placeres som hidtil på hverdage efter skoletid. Men det bliver senere på dagen som følge af udvidelsen af den almindelige undervisningstid.

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede også at bede høringsparterne om at  tage stilling til det ønskelige i, at modersmålsundervisningen i videst muligt omfang søges indpasset i den almindelige skoledag.

Det sidste vil i givet fald kræve ændringer af lovgivningen. Også fordi modermålsundervisningen til børn af ikke-EU-borgere ikke er lovpligtig - i modsætning til modersmålsundervisningen til børn af EU-borgere.

Ifølge høringsmaterialet er der 2.029 folkeskoleelever, der får modersmålsundervisning i København. Heraf er 747 elever børn af EU-borgere og 1.282 elever børn af ikke-EU-borgere.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at nedenstående bemærkninger sendes til Børne- og Ungdomsudvalget som Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar:

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar:

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget takker for muligheden for at afgive høringssvar.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har ikke en holdning til, om det er bedst at placere modersmålsundervisningen om lørdagen eller på hverdage efter skoletid.

I forhold til spørgsmålet om det ønskelige i at indpasse modersmålsundervisningen i den almindelige skoledag, så må det afhænge af, om modersmålsundervisning bidrager til at mindske ’gabet’ mellem et- og tosprogedes præstationer i folkeskolen.

Der er i dag uenighed om effekten af modersmålsundervisning i en dansk sammenhæng. Undervisningsministeriet har på den baggrund iværksat et forsøg med modersmålsundervisning i skoleåret 2014/2015. De første resultater fra forsøget præsenteres i foråret 2015.

Hvis Undervisningsministeriet konkluderer, at modersmålsundervisning øger tosprogede elevers udbytte af folkeskolen, så mener Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, at kommunerne bør have mulighed for indpasse undervisningen i den almindelige skoledag. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anbefaler i så fald, at Børne- og Ungdomsforvaltningen retter henvendelse til Undervisningsministeren med henblik på at få ændret lovgivningen.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, oversendes bemærkningerne til Børne- og Ungdomsforvaltningen.

BILAG

  1. Høringsbrev fra Børne- og Ungdomsforvaltningen
  2. Indstilling med bilag fra Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 2. april 2014 (LINK)

Birgitte Hansen / Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Radikale, Enhedslisten og SF stillede følgende ændringsforslag:
" At indstillingens høringssvar erstattes med følgende: Beskæftigelses- og Integrationsudvalget takker for muligheden for at afgive høringssvar.  

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget mener, at modersmålsundervisningen skal forblive placeret i løbet af skoledage på hverdage, da børn ikke skal have en 6. ugentlig skoledag, fordi de vil være gode til sprog. Desuden er det i tråd med intentionerne i folkeskolereformen: nemlig at skabe en længere og mere varieret skoledag med fokus på forskellige kompetencer.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget mener, at Købehavns Kommune skal indpasse undervisningen i den almindelige skoledag. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anbefaler, at Børne- og Ungdomsforvaltningen retter henvendelse til Undervisningsministeren med henblik på at få ændret lovgivningen. 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget mener endvidere, at brugerbetalingen skal fjernes fra modersmålsundervisning for børn i 6.-9. klasse af forældre, der kommer fra lande uden for EU/EØS."

For stemte: 5 (B, Ø, F)
Imod stemte: 5 (A, V, I)
Undlod: Ingen

Forslaget blev forkastet.

Socialdemokraterne stillede følgende ændringsforslag:
 " At det sidste afsnit i høringssvaret tages ud."

For stemte: 6 (A, Ø, F)
Imod stemte: Ingen
Undlod: 4 (B, V, I)

Forslaget blev vedtaget.

Herefter var der afstemning om den samlede indstilling:

For stemte: 5 (A, B)
Imod stemte: 3 (Ø, I)
Undlod: 2 (F, V)

Indstillingen blev godkendt med ændringen.

Der var følgende protokolbemærkning fra Venstre:
”Venstre savner, at BIUs høringssvar spørger ind til, hvordan en eventuel indpasning af modersmålsundervisningen i den normale skoledag rent praktisk skal finde sted - ikke mindst på de blandede skoler (hvor der både undervises et- og to-sprogede elever) som Københavns Kommune heldigvis har flest af.”
Til top