Mødedato: 02.05.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Organisering og udbud af danskundervisning

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen gennemfører et samlet udbud af arbejdsmarkedsrettet dansk og ordinær danskuddannelse

  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at de nuværende aftaler med de eksterne udbydere af ordinær danskuddannelse opsiges til udløb med udgangen af juni 2017

  3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at de nuværende aftaler med de eksterne udbydere af arbejdsmarkedsrettet dansk forlænges 2 måneder til udgangen af juli 2016.

  4. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der foretages et særskilt udbud vedrørende arbejdsmarkedsrettet dansk for perioden 1. august 2016 til 31. december 2016, med en option på 6 måneders forlængelse

Problemstilling

På danskuddannelsesområdet er der to typer danskuddannelse. Arbejdsmarkedsrettet dansk og ordinær danskuddannelse. Begge typer danskuddannelse skal i udbud.

Aftalerne med de eksterne udbydere af arbejdsmarkedsrettet dansk for kommunen udløber automatisk med udgangen af maj 2016.

Tre af de eksterne udbydere tilbyder også ordinær danskuddannelse for kommunen. Aftalerne om ordinær danskuddannelse er indgået i 2004 og har endnu ikke været i udbud. I forbindelse med den ny udbudslov har forvaltningen bedt Kammeradvokaten om en gennemgang af området. Det er Kammeradvokatens anbefaling, at aftalerne opsiges og sendes i udbud på grund af de ændringer, der gennem årene er lavet til kontrakterne. Aftalerne kan opsiges med 12 måneders varsel.

Løsning

Forvaltningen finder det mest hensigtsmæssigt at udbyde arbejdsmarkedsrettet dansk og ordinær danskuddannelse samlet og dermed sikre, at det er de samme skoler, der tilbyder begge typer af danskundervisning. Dette begrundes i muligheden for at give et sammenhængende tilbud om danskuddannelse til borgeren, idet en stor del af kursisterne både modtager arbejdsmarkedsrettet dansk og efterfølgende ordinær danskuddannelse, jf. nedenfor. På grund af tidsforskydning er det imidlertid påkrævet med et selvstændigt udbud vedrørende arbejdsmarkedsrettet dansk, som vil være gældende i en kortere periode.

To former for danskundervisning

Arbejdsmarkedsrettet dansk er det første tilbud om danskundervisning til flertallet af de udlændinge, der kommer til Danmark. Arbejdsmarkedsrettet dansk består af fem forløb af 50 undervisningstimer, der skal gennemføres inden for 18 måneder.

Efter at have gennemført arbejdsmarkedsrettet dansk har man ret til få op til yderligere tre års danskundervisning i form af ordinær danskuddannelse, der har et bredere integrationssigte. I København går op mod 90 pct. af de borgere, der har færdiggjort de 250 timers arbejdsmarkedsrettet dansk videre til ordinær danskuddannelse.

Flygtninge og familiesammenførte udlændinge er ikke i målgruppen for arbejdsmarkedsrettet dansk, men starter direkte på den ordinære danskuddannelse, som de til gengæld har op til fem år til at gennemføre.

Udbydere og omfang af undervisning

Skemaet herunder viser, hvad kommunen udbetalte i 2015 til de syv udbydere i kommunen, herunder CBSI, for henholdsvis arbejdsmarkedsrettet dansk og danskuddannelse. Kommunens samlede udgifter til danskuddannelse udgør i 2016 ca. 260 mio. kr., hvoraf ca. 90 pct. løses af eksterne udbydere.De udbetalte beløb i skemaet er betaling for undervisning til både københavnere og ikke-københavnere. Størstedelen af deltagerne i undervisningen er selvforsørgende og kan frit vælge skole på tværs af kommunegrænser. Det er bopælskommunen, der betaler for undervisningen, men betalingen går normalt gennem den kommune, der har ansvaret for driften af skolen.

Tabel 1: foreløbig opgørelse over betaling for danskundervisning i 2015 (mio. kr.)

 

Arbejdsmarkedsrettet dansk

Danskuddannelse

I alt

CBSI (kommunal)

3

23

26

IA Sprog

34

61

95

Københavns Sprogcenter

25

44

69

Studieskolen

32

24

56

Clavis

5

0

5

Københavns Universitet

3

0

3

UCplus

4

0

4

I alt

103

153

260

Note: Både undervisning til selvforsørgende og ydelsesmodtagere indgår i beløbene.

Valgmuligheder

Udvalget har følgende valgmuligheder:

1. At sende begge former for danskundervisning i samlet udbud

Det betyder, at aftalerne om ordinær danskuddannelse opsiges med et varsel på 12 måneder, og der iværksættes et samlet udbud med virkning fra 1. juli 2017. I udbuddet åbnes mulighed for tidligere ikrafttræden (1. januar 2017) vedrørende arbejdsmarkedsrettet dansk, da der med stor sandsynlighed træder ny lovgivning i kraft på området pr. 1. januar 2017 som følge af to- og trepartsaftalerne. Der er således allerede fremsat et lovforslag vedrørende danskuddannelse og der forventes yderligere lovforslag i efteråret.

Den model betyder, at der desuden skal gennemføres et selvstændigt udbud vedrørende arbejdsmarkedsrettet dansk, der får virkning i perioden 1. august 2016 til 31. december 2016 med mulighed for 6 måneders forlængelse.

Da såvel priser som timetal i arbejdsmarkedsrettet dansk er lovfastsat er den eneste konkurrenceparameter kvalitet. Derfor vil tildelingskriterierne være baseret på mængden af erfaring vedrørende arbejdsmarkedsrettet dansk, særlig erfaring med arbejdsmarkedsrettet dansk for højtuddannede, kvaliteten af undervisningsfaciliteter og de maksimale holdstørrelser. Derudover vil der være krav om økonomisk formåen, løn- og arbejdsvilkår (arbejdsklausul), mv. Der sigtes efter 6-8 leverandører på området. Udvalget vil blive orienteret om hvilke leverandører, der har vundet af udbuddet.

2. At sende arbejdsmarkedsrettet dansk og ordinær danskuddannelse i udbud hver for sig

Det betyder, at forvaltningen påbegynder et udbud af arbejdsmarkedsrettet dansk som beskrevet ovenfor, men som får en varighed på fx fire år

Aftalerne om ordinær danskuddannelse opsiges med et varsel på 12 måneder og forvaltningen iværksætter et udbud med henblik på at indgå nye aftaler i 2017.

3. At kommunalisere opgaven

Der kan ske hjemtagning af både ordinær danskuddannelse og arbejdsmarkedsrettet dansk eller kun et af de to undervisningsområder. Det kræver en 10-dobling af den eksisterende kapacitet og vurderes ikke umiddelbart praktisk muligt på kort sigt.

I figur 1 er den tidsmæssige sammenhæng i de forskellige udbudsscenarier illustreret.

Forvaltningens forslag: Samlet udbud

De eksterne udbydere, der står for ca. 85 pct. af tilbud om ordinær danskuddannelse i kommunen, står også for ca. 97 pct. af tilbuddet om arbejdsmarkedsrettet dansk – og i vidt omfang på samme skoler. Et samlet udbud vil derfor sikre, at borgerne som hovedregel kan fortsætte med danskuddannelse på samme skole, når de har færdiggjort arbejdsmarkedsrettet dansk.

Et samlet udbud vurderes desuden at skabe mere driftsikre udbydere med bredere kompetencer, hvortil kommer, at det også vil være nemmere at implementere eventuelle fremtidige lovændringer, der bl.a. måtte have indflydelse på fordeling af mængden af de to typer danskundervisning.

En kommunalisering kan blive dyr for kommunen, idet der skal opbygges kapacitet, og forudsætter alternativt en række virksomhedsoverdragelser fra eksisterende eksterne leverandører, som vil være forbundet med betydelige risici. Det vurderes ikke praktisk muligt med en 10-dobling af kapaciteten inden for en overskuelig tidshorisont. Samtidig har netop den kommunale sprogskole haft betydelige økonomiske problemer, hvorfor det vurderes som økonomisk meget risikofyldt at øge den interne kapacitet markant.

Forvaltningen foreslår derfor et samlet udbud. Dette medfører, at aftalerne om arbejdsmarkedsrettet dansk forlænges til og med december 2016, og aftalerne om danskuddannelse opsiges til udløb juni 2017. Tidspunktet midt på sommeren er valgt for så vidt muligt at undgå afbræk i undervisningen.

Tidsplanen giver også mulighed for at tage højde for de forventede (betydelige) ændringer i lovgivningen som følge af toparts- og trepartsforhandlingerne, der gerne skulle skabe mulighed for, at den samlede model for danskundervisning – både arbejdsmarkedsrettet dansk og ordinær danskuddannelse – bliver mere enkel, fleksibel og arbejdsmarkedsrettet.

Det skal bemærkes, at forslaget ikke indebærer ændringer vedrørende den kommunale udbyder CBSI, der er specialiseret i at undervise ydelsesmodtagere og flygtninge.

Udbyderne henvender sig i dag til forskellige målgrupper – fx er Københavns Universitets tilbud om arbejdsmarkedsrettet dansk primært målrettet forskere og vidensarbejdere. Denne specialisering ønskes videreført, hvorfor forvaltningen vil lægge op til, at opgaven opdeles i forhold til målgrupper, eller udbyderne går sammen om at byde på den samlede opgave.

Økonomi

Staten fastlægger betalingen for arbejdsmarkedsrettet dansk. Der kan derfor ikke opnås en besparelse via et udbud af arbejdsmarkedsrettet dansk. Den foreslåede forlængelse af aftalerne har derfor ikke i sig økonomiske konsekvenser for kommunen.

Udbuddet af ordinær danskuddannelse kan føre til lavere priser på området, men der er også i andre kommuner gennemført udbud, som har resulteret i højere priser end de nuværende i Københavns Kommune.

De forventede lovændringer som følge af trepartsaftalen kan føre til, at de økonomiske rammer bliver justeret.

Da det er meget omfangsrige og komplicerede udbud forvaltningen skal gennemføre, vil det blive nødvendigt at inddrage ekstern advokatbistand. Udgifterne hertil vil blive afholdt indenfor rammen til administration.

Videre proces

Såfremt BIU godkender det af forvaltningen indstillede, forlænges aftalerne vedrørende arbejdsmarkedsrettet dansk, og der foretages et selvstændigt udbud på området med den ovenfor nævnte korte aftaleperiode på 5 måneder.

Derudover opsiges aftalerne om ordinær danskundervisning og forvaltningen forbereder et samlet udbud af danskundervisningsområdet.

Endelig forelægges udvalget en indstilling om udformningen af det samlede udbud på danskuddannelsesområdet inden dette annonceres.

 

Jacob Zeberg Eberholst / Lars Eriksen Videbæk

Beslutning

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag:

"Følgende to at-punkter udgår:

3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at de nuværende aftaler med de eksterne udbydere af arbejdsmarkedsrettet dansk forlænges 2 måneder til udgangen af juli 2016.

4. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der foretages et særskilt udbud vedrørende arbejdsmarkedsrettet dansk for perioden 1. august 2016 til 31. december 2016, med en option på 6 måneders forlængelse

Og erstattes med:

3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at de nuværende aftaler med de eksterne udbydere af arbejdsmarkedsrettet dansk forlænges indtil nye aftaler vedrørende den ordinære danskuddannelse træder i kraft.

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Indstillingen blev herefter godkendt i sin helhed uden afstemning.

Til top