Mødedato: 02.05.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Forstærket indsats overfor de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere (A-sag)

Der fremlægges fælles forslag vedrørende forstærket indsats overfor de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses – og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller,

 

  1. at Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der arbejdes videre med forslagene til en forstærket indsats i forhold til de mest udsatte kontakthjælpsmodtagere, om at Socialforvaltningen overtager dele af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens myndighedsopgaver i forhold til de to forvaltningers fælles borgere i matchgruppe 3,
  2. at en realisering af forslagene er afhængig af tilførsel af yderligere midler i forhold til nuværende budgetramme og at forslagene derfor søges fremmet i forhandlingerne om budget 2012.

Problemstilling

Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har henholdsvis den 8. december 2010 og 10. januar 2011 vedtaget, at Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal udarbejde forslag til en forstærket og øget koordineret indsats i forhold til de mest udsatte, jf. medlemsforslag fra Socialdemokraterne vedrørende samarbejdet mellem BIF og SOF angående de mest udsatte kontanthjælpsgrupper.                                    

 

Der ønskes at lave en forstærket indsats overfor de fælles match 3 borgerne i form af, at myndighedssagsbehandlingen samles i Socialforvaltningen, mens de fælles match 2 borgere fortsat skal have en koordineret indsats efter tiltagene i den fælles strategi, som Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vedtog i december 2008. Grundet forslag til en forstærket indsats overfor match 3 borgerne samt en ændring af refusionsreglerne på beskæftigelsesområdet vil en revidering af strategien være nødvendig.

Løsning

A.     Fælles myndighedsbehandling for fælles match 3 BIF-SOF borgere

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen har ca. 3000 fællesborgere, heraf er ca. 1000 af dem matchet 3. Ud af de fælles match 3 borgere er ca. 250 misbrugere, ca. 650 psykisk syge og ca. 100 handicappede. BIF-SOF specialenheden har foretaget en stikprøveundersøgelse, hvor de har gennemgået et antal sager fra fællesborgere med psykisk sygdom, som er blevet ommatchet fra 3 til 2. Gennemgangen viser, at borgerens aktive medvirken, en koordinering ml. forvaltningerne og at forvaltningerne iværksætter de rigtige tiltag, på det rette tidspunkt er afgørende for borgernes positive progression. Gennemgangen viser overvejende, at borgeren gradvist kommer sig via forskellige foranstaltninger i Socialforvaltningen, først herefter er en beskæftigelsesmæssig indsats relevant.

 

Udover sociale problemer vil der også være personer, som har længerevarende/ kronisk sygdom, eller en blanding af sygdom og sociale problemer. Arbejdsmarkedsstyrelsens definition af match 3 er: Borgere, der vurderes at have så alvorlige problemer, at de hverken kan arbejde eller deltage i en beskæftigelsesrettet indsats.” Borgere i matchgruppe 3 er derfor midlertidigt passive, når det gælder et beskæftigelsestilbud.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen forslår, at der laves en samlet organisering vedr. de fælles borgere, der er matchet 3.  De fælles borgere, som er matchet 3, har andre problemer end ledighed, og mange gange vil disse problemer vanskeliggøre progression mod arbejdsmarkedet.

Hensigten med en fællesorganisering er, at borgerkontakten samles i en fælles organisering, hvor både den sociale og dele af den beskæftigelsesmæssige myndighedsbehandling kan foregå samlet. Omdrejningspunktet bliver den kvartalsvise jobsamtale.

I og med, at det er de sociale problemstillinger, der er mest fremtrædende, foreslås organiseringen forankret i Socialforvaltningen. Socialforvaltningen vil udvikle kontaktformerne overfor denne fælles målgruppe for at opnå endnu bedre resultater for de allermest udsatte.

Ved den nye organisering vil Socialforvaltningen varetage kontakten til de 1000 fælles match 3 borgere. For at iværksætte den fælles organisering foreslås det, at dele af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens myndighedsbehandling – jobsamtalen - af de fælles match 3 borgere delegeres til Socialforvaltningen indenfor rammerne lov om ansvaret for styring af den aktive beskæftigelsespolitik.

Socialforvaltningen afholder den lovpligtige samtale hver 3. måned. Socialforvaltningen vil løbende vurdere borgerens progression. Hvis det vurderes, at borgeren kan opmatches til match 2, vil borgeren overgå til et beskæftigelsesrettet tilbud i Beskæftigelses – og Integrationsforvaltningen og alene modtage en social indsats i Socialforvaltningen. Indsatsen vil være koordineret gennem de tiltag, der er implementeret i BIF-SOF strategien.

Det skal nævnes, at behandlingen af førtidspension fortsætter på den eksisterende måde, således at Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen indstiller til Socialforvaltningen, som så beslutter, om der skal tildeles førtidspension. Match 3 borgere, der er i afklaring til førtidspension vil dermed ikke indgå i delegeringen.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen varetager i dag opgaven inden for en økonomisk ramme på 1,5 mill. kr. årligt. Det vurderes ikke realistisk, at Socialforvaltningen på kvalificeret vis kan varetage opgaven indenfor samme økonomiske ramme. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er bygget op og designet specielt til varetagelse af netop denne opgave. Dette er ikke tilfældet for Socialforvaltningen. Derfor kan det ikke anbefales, at Socialforvaltningen overtager opgaven, hvis ikke der afsættes yderligere midler ifbm. Budget 2012.

 

B.     Opsøgende indsats overfor borgere på herberger o.lign.

Det skønnes, at der findes ca. 1500 borgere af særligt marginaliserede hjemløse kontanthjælpsmodtagere. Langt den størstedel af denne gruppe er BIF – SOF fælles borgere.  Målgruppen indskrives løbende på ca. 2/3 af Socialforvaltningens ca. 360 midlertidige §110 pladser (herberger m.fl.), hvilket indebærer, at ca. 240 borgere i målgruppen stort set altid er indskrevet på en §110 plads. Målgruppen er særligt svære at rykke i forhold til behandling, bolig, aktivering og (på længere sigt) i forhold til at komme i en form for uddannelse og beskæftigelse. Med baggrund i gruppens ofte kaotiske livsførelse, er det svært at etablere vedvarende kontakt og opnå det nødvendige kendskab til den enkelte borger i forhold til udredning.  Dermed kan bliver det ofte svært at få udarbejdet realistiske jobplaner og sociale handleplaner.

 

På baggrund af erfaringer og resultater i Fælles Ansvar II (se bilag) anbefales det, at SOF og BIF fastholder en koordineret fremskudt indsats overfor målgruppen af særligt udsatte borgere med tilknytning til §110 institutioner. Indsatsen skal via en koordineret fremskudt indsats med udgangspunkt i tæt samarbejde og koordinering af institutionernes opholdsplaner på den ene side og de myndighedsgivende jobplaner og sociale handleplaner på den anden, levere en helhedsorienteret og målrettet indsats overfor målgruppen.

 

C.     Fortsat indsats overfor fælles match 2 BIF-SOF borgere

 

Udover de fælles match 3 borgere er der er yderligere 2000 fællesborgere, der er matchet 2. Disse borgeres indsatser vil fortsat være koordineret gennem de tiltag, der er implementeret i BIF-SOF strategien.  Tiltagene i strategien er i høj grad implementeret, og de fremsatte resultatmål er nået. Den koordinerede og helhedsorienterede indsats overfor borgerne vil fortsætte, men der er behov for at revidere strategien.  

 

Pr. 1. januar 2011 er der indført væsentlige ændringer i beskæftigelseslovgivningen. Dette betyder, at der er en lavere refusionssats pr. aktivering pr. borger, og indebærer, at Københavns Kommune samlet set kan hjemtage en lavere refusion. En ændring som forventes at medføre, at aktiveringsgraden for BIF-SOF borgere vil falde. Beskæftigelses – og Integrationsudvalget og Socialudvalget vil inden årets udgang få fremlagt udkast til en revideret BIF-SOF strategi.

Økonomi

Punkt A vedrørende fælles myndighedsbehandling af match 3 borgere indebærer en flytning af kvartalsvise jobsamtaler for ca. 1000 borgere, svarende til ca. 1,5 mill. kr, som overflyttes fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til Socialforvaltningen. Endvidere anbefales det, at der afsættes yderligere midler i forbindelse med budget 2012, så Socialforvaltningen kan varetage opgaven på kvalificeret vis.

 

Såfremt den fremskudte indsats på herbergerne skal fastholdes, jf. punkt B, kræves det tilførsel af midler på de nuværende budgetrammer.

 

Ændringerne i lovgivningen vedrørende de ændrede refusionssatser, jf. punkt C, vil alt andet lige medføre en reduceret aktivering af de fælles BIF-SOF borgere i matchgruppe 2. Såfremt den nuværende aktiveringsindsats skal fastholdes i budget 2012, vil det kræve en særskilt allokering af budgetmidler

 

En samlet konkretisering af økonomien for punkt A, B og C vil blive forelagt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget i en indstilling inden sommerferien.

Videre proces

Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil inden sommerferien 2011 få forelagt en indstilling, hvor udvalgene bliver bedt om at godkende at ønskeforslag om, at Socialforvaltningen overtager dele af myndighedssagsbehandlingen for de fælles match gruppe 3 borgere fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indgår i budgetforhandlingerne for budget 2012. Endvidere fremlægges der ønskeforslag om midler til en fremskudt indsats overfor hjemløse på herberger, samt en fortsat indsats overfor de fælles match 2 borgere. 

 

Efterfølgende skal der behandles et forslag i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedrørende delegation af kompetence til administrerende direktør i Socialforvaltningen. Dette forslag skal derefter oversendes til Borgerrepræsentationen med henblik på behandling, idet det vil kræve en dispensation for styrelsesvedtægten.

 

Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil få forelagt en revideret BIF-SOF strategi inden årets udgang.

 


Morten Binder                                                                 Anette Laigaard

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top