Mødedato: 02.05.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

BIUs høringssvar vedr. Vesterbroplanen (B-sag)

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal afgive høringssvar til en 'Samlet plan for Vesterbro', der er udarbejdet af Socialforvaltningen på foranledning af Socialudvalget.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udkast til høringssvar, som fremgår af indstillingen, med henblik på fremsendelse til Socialforvaltningen

Problemstilling

Socialforvaltningen har på foranledning af Socialudvalget udarbejdet en plan for håndtering af sociale problemer på Vesterbro. Planen opridser de handlemuligheder, kommunen har, hvis der i øvrigt kan findes den nødvendige finansiering. Derudover forudsætter nogle af tiltagene, herunder stofindtagelsesrum, lovgivningsmæssige ændringer.

Fokus i planen er de sociale problemer, som følger i kølvandet på gadeprostitution , stofsalg og -misbrug. Socialforvaltningen har foretaget en grundig research, og planen bygger derfor på internationale erfaringer og dialog med en lang række beboere, institutioner, væresteder, Vesterbro Lokaludvalg m.fl. Der er to overordnede målsætninger, hhv. at mindske gener for de udsatte og at mindske gener for lokalområdet. Målsætningerne skal realiseres via aktiviteter, der kan samles under tre fokusområder:
 
- Misbrugs Hot Spot: en midlertidig områdebaseret indsats med klare mål og klart ledelsesansvar med henblik på at reducere de åbenlyse sociale problemer og de dertil knyttede gener. Indsatsen skal understøttes af en chef og 4-5 medarbejdere.

- Skadesreduktion: Dækning af umiddelbare behov fx basale behov som soveplads, mad, drikke, omsorg og sårpleje men også mere omfattende og adfærdsændrende tiltag. Fokusområdet indbefatter endvidere muligheden for overvåget stofindtag i stofindtagelsesrum.

- Renhold: Renholdelsesindsats, både en grundlæggende og fleksibel indsats, under Teknik- og Miljøforvaltningens ressort. Den fleksible renholdsindsats skal formå at reagere på beboerhenvendelser og specifikke lokale behov.

Socialforvaltningen lægger i planen op til, at indsatsen på Vesterbro skal koordineres via et forum af direktører for relevante forvaltninger og politi, en arbejdsgruppe og en praktisk koordinator.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen anbefaler, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver følgende høringssvar til Socialforvaltningen:

"Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bifalder udviklingen af en samlet plan for håndtering af åbenlyse sociale problemer på Vesterbro og anser planen som et godt udgangspunkt for styrket tværforvaltligt samarbejde.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vurderer, at der med den politisk besluttede fællesstrategi mellem BIF, SUF og SOF om udsatte og syge borgere samt brobyggerordningen på prostitutionsområdet er et godt grundlag for styrket samarbejde og koordinering vedr. særligt udsatte borgere, herunder også målgruppen i Vesterbroplanen. Udvalget finder det væsentligt, at der  bygges videre på de nævnte samarbejder i de kommende år for at nå sårbare målgrupper. Der kan hentes erfaringer fra Fælles Ansvar II programmets projekt vedrørende  fremskudt råd og vejledning samt sagsbehandling på væresteder, herberger og andre frivillige tilbud, herunder BIFs fremskudte sagsbehandling på Mændendes hjem. 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forholder sig positivt til idéen om et Misbrugs Hot Spot og vil anbefale, at der i den sammenhæng hentes erfaringer fra det tidligere Hot Spot med fokus på tryghed i Valby samt de nuværende Hot Spots på Nørrebro. Endvidere er det efter udvalgets opfattelse væsentlig, at arbejdet med et evt. Hot Spot og med planen som helhed foregår i tæt dialog og samarbejde med den kommende områdefornyelse samt boligsociale helhedsplaner på Vesterbro med henblik på at opnå synergi mellem indsatserne og undgå etablering af parallelle samarbejdsstrukturer.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har ydet tilskud fra Metodeudviklingspuljen til projekt LivaRehab startet af foreningen Liva, der arbejder med at mindske skadesvirkninger efter prostitution. Projektet henvender sig til kvinder op til 55 år med svag eller ingen arbejdsmarkedstilknytning og med problemer udover ledighed. Formålet er at skabe beskæftigelsesmuligheder for særligt udsatte kvinder, som har svært ved at opnå og fastholde arbejde på grund af psykosociale og eventuelle fysiske skader relateret til vold, seksuelle overgreb, misbrug eller prostitution. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil opfordre til et tæt samarbejde mellem projektet og aktørerne i Vesterbroplanen.

Målsætningerne i Vesterbroplanen om at mindske gener både for de udsatte borgere og de lokale beboere understøtter den ny inklusionspolitiks målsætning om en inkluderende storby med tryghed for alle grupper. Vesterbroplanen kan derfor med fordel indgå i arbejdet med at realisere inklusionspolitikkens målsætninger vedrørende udsatte grupper i tillæg til Socialudvalgets handleplan for inklusionspolitikken."   

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser af indstillingen.



    Morten Binder                                 /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top