Mødedato: 01.03.2021, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Hjemtagelse af AC-indsatsen for langtidsledige

Se alle bilag

Resume

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede på møde den 30. marts 2020, at der skal ske en delvis hjemtagelse af aktiveringsindsatsen for ledige akademikere.

Den 2. juni 2020 godkendte Beskæftigelses- og Integrationsudvalget at hjemtage langtidsledighedsindsatsen pr. 1. juli 2021 omfattende akademikere med en ledighed på +52 uger. 

I denne indstilling præsenterer forvaltningen forslag til rammer for langtidsledighedsindsatsen.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forslag til ramme for indsatsen til ledige akademikere med en ledighed på +52 uger

Problemstilling

Hjemtagelsen af akademikerindsatsen for langtidsledige følger Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning om en samlet tilrettelæggelse af akademikerindsatsen i tre perioder, hvor:

  • a-kasserne har den primære rolle i indsatsen i uge 0-13
  • eksterne leverandører har den primære rolle i indsatsen i uge 14-51
  • jobcentret har den primære rolle i indsatsen i uge 52 og frem.

Indsatsen for langtidsledige akademikere vil blive forankret i Jobcenter København Karrierecentret. I den forbindelse vil jobcentret både stå for afviklingen af kontaktforløbet (dvs. jobsamtalerne) og aktiveringsindsatsen.

Der er i december 2020 ca. 1.600 ledige akademikere opgjort i fuldtidspersoner, som har været ledige i mere end 52 uger, svarende til ca. 20 pct. af alle ledige akademikere.[1] Det er er en stigning på mere end 50 pct. ift. december 2019.

Der er imidlertid fortsat stor usikkerhed forbundet med Covid-19-situationen, og de seneste tal indikerer, at antallet af langtidsledige akademikere kan stige yderligere i tiden frem til og med, at jobcentret overtager indsatsen

Den nuværende langtidsledighedsindsats
I dag igangsættes langtidsledighedsindsatsen i forbindelse med afviklingen af tredje fællessamtale senest i 16. ledighedsmåned. Borgerne visiteres til en indsats hos ekstern leverandør. Forløbet er typisk et fem ugers kombinationsforløb med 9 timer undervisning/ vejledning og en times individuel samtale ugentligt.

Baggrund for forslag til indsatsmodel for langtidsledighedsindsatsen
Forvaltningen vurderer, at det er afgørende, at modellen er fleksibel og løbende kan justeres ved behov for ændringer. En stigning i antallet af langtidsledige vil afføde behov for flere forløb, hvilket som udgangspunkt vil skulle finansieres indenfor eksisterende økonomiske ramme. 

Forvaltningen har samtidig prioriteret at udvikle en fagligt ambitiøs model, som bedst muligt løfter indsatsen og dermed resultatskabelsen. Forvaltningen har her trukket på erfaringer fra andre forløb, tilgængelige analyser mv.  

Løsning

Forvaltningens indsatsmodel for langtidsledige akademikere bygger på følgende hovedelementer:

  • Tidlig igangsættelse af langtidsledighedsindsatsen: Langtidsledighedsindsatsen igangsættes i 12-13. ledighedsmåned (i dag igangsættes langtidsledighedsindsatsen i ca. 16. ledighedsmåned).
  • Længere og mere sammenhængende indsats: Langtidsledige akademikere vil modtage en længerevarende og mere sammenhængende indsats (i dag er forløbet typisk på fem uger. Indsatsen vil forsætte frem til, at borgeren er kommet i job eller overgår til kontanthjælp
  • Intensiteten i forløbet øges: Indsatsen intensiveres trinvist i takt med ledighedslængden via en modulopbygning
  • Indsatsen skal være faglig ambitiøs: Med udgangspunkt i arbejdsmarkedets efterspørgsel vil der fx blive arbejdet med blended learning, hvor online og face-to-face kontakt, digitale redskaber mv. vil blive anvendt. I dag består indsatsen af fysisk fremmøde, dog p.t. delvist tilrettelagt virtuelt som følge af Covid-19. Fokus på jobformidling og brug af virksomhedsrettede indsatser: Formidling af ordinære jobs og målrettede virksomhedsrettede forløb er et gennemgående element i hele langtidsindsatsen. Dette indgår også i dag i de typiske 5-ugers forløb, som borgerne deltager i hos ekstern leverandør
  • En rød tråd i den enkelte lediges forløb: Myndighedsopgaven (jobsamtalerne) og indsatsen samles i én specialiseret afdeling i Jobcenter København Karrierecentret. I dag ligger myndighedsopgaverne og dermed jobsamtalerne i jobcentret, mens indsatsen ligger hos ekstern leverandør
  • Rekruttering af medarbejderprofiler, som tilfører nye perspektiver på arbejdsmarkedet: Forvaltningen ønsker at tilføre større kendskab til fx det ikke-traditionelle akademiske arbejdsmarked, SMV’er mv.
  • Samarbejde med eksterne aktører: Indsatsen kan bredes ud og styrkes med involvering af andre aktører, fx a-kasser, brancheorganisationer, mentor/mentee-ordninger osv.

Nedenfor beskrives modulopbygningen. 

Opbygning af indsatsen
Forvaltningen har prioriteret at lave en model, hvor den enkelte borger ved overgangen til 52. ledighedsuge bliver mødt med en fortløbende og sammenhængende indsats.

Langtidsledighedsindsatsen igangsættes tidligere end i den nuværende indsats, da der oftest er behov for at revitalisere borgernes tro på, at det nok skal lykkes, samtidig med at en kritisk gennemgang af borgers mindset og jobsøgning med udgangspunkt i arbejdsmarkedets reelle efterspørgsel finder sted.

Borgere med 52 dagpengeuger vil blive overflyttet til den afdeling, hvor langtidsledighedsindsatsen varetages. Hermed sikres det, at jobsamtaler og øvrige myndighedsopgaver varetages i tættest muligt samspil med selve indsatsen. Borgerne tilknyttes så vidt muligt en ”One point of Contact”, dvs. en fast medarbejder igennem hele forløbet.

Derudover tilrettelægges en kontinuerlig indsats for de langtidsledige. Der vil være perioder uden aktivitet, men disse tænkes korte og afgrænsede. Det betyder i praksis, at borgerne vil blive mødt med en aktiv indsats fra 52. ledighedsuge og frem til, at de går i job eller alternativt overgår til kontanthjælpsteamet.  Det er vigtigt, at den enkelte borger ikke oplever at være overladt til sig selv.

Moduler i indsatsen
Forvaltningen foreslår, at der arbejdes med 3 moduler i indsatsen.  I alle moduler arbejdes målrettet mod ordinær beskæftigelse og alternativt virksomhedsplaceringer, som vejen dertil. Derfor vil jobformidling og brug af virksomhedsplaceringer være helt centrale i hele perioden.  Det betyder også, at et eller flere moduler kan erstattes af virksomhedsrettet aktivering i det omfang, det giver bedst mening for den enkelte.

Alle moduler findes i en dansk- og engelsksproget variant, da 20 pct. af målgruppen har udenlandsk baggrund. Ud over sproget har denne gruppe af borgere behov for særlige indsatser, som understøtter jobsøgningen målrettet den ikke-dansktalende del af arbejdsmarkedet. Det kunne være fx være hjælp med uopfordret jobsøgning, som ikke alle borgere med udenlandsk baggrund har stor erfaring med.

Visualisering af forløbet i langtidsledighedsindsatsen

Det første modul som borgeren deltager i, vil bestå af et personligt tilrettelagt forløb med holdbaserede aktiviteter og e-learning. Der vil være fokus på gruppesamtaleforløb, webinarer samt eventuelle punktnedslag på udvalgte emner. Modulet påbegyndes kort efter jobsamtalen ved 52 ugers ledighed og tilrettelægges med fleksibel varighed, så det afsluttes umiddelbart forud for 3. fællessamtale.

Det andet modul gives i forbindelse med 3. fællessamtale, og vil som udgangspunkt have en varighed på 8-13 uger. Indsatsen vil i primært være håndholdt, og borgeren vil blive tilknyttet en intern personlig jobformidler. Denne mødes med borgeren i fast kadence gennem modulet. Møderne suppleres af anden relevant aktivitet som match-arrangementer, online aktiviteter, deltagelse i sparringsgrupper, workshop.

Det tredje modul er som udgangspunkt det sidste modul i indsatsen. Igen øges graden af håndholdthed. De sker via en hyppigere frekvens mellem møderne med den personlige jobformidler. Øvrige indsatselementer indgår fortsat men er i højere grad baseret på individuel kontakt, end det er tilfældet i det første og andet modul. Der vil i det tredje modul blive taget initiativ til et samarbejde med kontanthjælpsafdelingen i Arbejdsmarkedscentret.

Etablering af samarbejder i langtidsledighedsindsatsen

For at sikre dynamik, alsidighed og relevans i modulerne vil Karrierecentret samarbejde med organisationer, der repræsenterer brancher, hvor der er gode jobmuligheder, dvs. også uden for det akademiske arbejdsmarked.

Der vil i indsatsen blive arbejdet på at etablere følgende eksterne samarbejder: 

  • Virksomheder, som vil fortælle om deres ansættelsesprocesser og konkrete behov for bestemte kompetenceprofiler;
  • Erhvervshus Hovedstaden, DE, DI, som kan fortælle om erhvervslivets aktuelle udfordringer og afdække aktuelle muligheder for brug af akademiske kompetencer;
  • International House, som kan inspirere vores internationale borgere;
  • Akademiske a-kasser samt andre a-kasser til at fortælle om, hvordan deres arbejdsmarked ser ud til inspiration for faglig mobilitet;
  • Mentor/mentee ordninger mv.

Der vil herover blive etableret et tæt internt samarbejde med Københavns Erhvervshus og AMC Kontanthjælp.

Økonomi

BIU godkendte 2. juni 2020 forvaltningens model 1A for delvis hjemtagelse, dvs. at eksterne leverandører står for aktiveringsindsatsen fra uge 14-51, mens aktiveringsindsatsen fremadrettet varetages internt fra uge 52. Af indstillingen fremgik ligeledes, at:

”Model 1A svarer ud fra fordeling på ledighedslængde [i 2019, 1.kontors tilføjelse], jf. figur i           bilag 1, til en fordeling af målgruppen på ca. 70 pct. til ekstern indsats og ca. 30 pct. til intern           indsats. Forvaltningen skal understrege, at ift. hvor mange penge, der bruges eksternt og                 internt forventes fordelingen at være mere ligelig. Det skyldes bl.a., at tilbud til langtidsledige          ofte har en højere enhedspris, da disse forløb typisk skal tilrettelægges mere håndholdt og         individuelt.”

Forvaltningen har i indsatsbudgettet for 2021 planlagt med en fordeling på 35 procent af den del af JKKs samlede indsatsbudget, som ikke skal udmeldes til brug for ordinær uddannelse (herunder puljer), enkeltpladskøb, eller indsatmidler som led i aftalebevillinger. Resten af JKKs indsatsramme (65 procent) afsættes til anvendelse på ac-udbud.

Usikkerheden forbundet med COVID-19 situationen betyder, at der løbende kan blive behov for at justere fordelingen, således fordelingen afspejler den faktiske andel af langtidsledige. Det kan ligeledes blive aktuelt at justere varighed og omfang af de enkelte moduler.

JKK’ Indsatsbudgettet for 2021 er på 33 mio. kr. Det betyder, at der er afsat 6 mio. kr. til langtidsledighedsindsatsen i 2021 (halvårseffekt) med stigende profil til 12 mio. årligt fra 2022 (helårseffekt).

Videre proces

Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen forsætte den endelige planlægning og implementering af modellen med henblik på at sikre opstart den 1. juli 2021.

Implementeringen af indsatsen vil ske gradvist, da omfanget af opgaven betyder, at ikke alle ledige i målgruppen kan inkluderes i indsatsen fra d. 1. juli 2021. I første omgang vil alle ledige, der rammer 15 måneders ledighed, blive visiteret til indsatsen med henblik på at overholde lovgivningens krav til en intensiveret indsats. De øvrige langtidsledige vil løbende blive visiteret til indsatsen med henblik på at sikre, at alle langtidsledige er tilknyttet indsatsen ved udgangen af 2021. I overgangsperioden mellem den 1. juli og den 31. december 2021 vil langtidsledige akademikere, som ikke er tilknyttet den nye indsats endnu, i stedet forsætte i deres kontaktforløb i Karrierecenteret.

Jeppe Bøgh Andersen / Marianne Sørensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Enhedslisten fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Vi er fra Enhedslistens side glade for, at kommunen skal hjemtage indsatsen for langtidsledige Akademikere. Vi er dog utilfredse med, at man vil overdrage en del af indsatsen til private aktører og mener, at indsatsen skal ske i et samarbejde mellem Jobcentret og de relevante fagforeninger og A- kasser.”

Til top