Mødedato: 01.03.2007, kl. 18:00

Orientering om praksisundersøgelse vedr. revalidering

Orientering om praksisundersøgelse vedr. revalidering

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 1. marts 2007

 

 

8.      Orientering om praksisundersøgelse vedr. revalidering

                      BIU 36/2007

Orientering af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om Det Sociale Nævns undersøgelse af kommunernes praksis i forbindelse med bevilling af revalidering

 

Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.      at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orientering om Det Sociale Nævns praksisundersøgelse vedr. revalidering i henhold til Lov om Aktiv Socialpolitik § 46 til efterretning.

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 1. marts 2007

Indstillingen blev taget til efterretning.

 

 

Problemstilling

De Sociale Nævn for Københavns og Frederiksberg Kommuner samt kommunerne i Københavns og Frederiksborg Amter har i samarbejde gennemført en praksisundersøgelse om revalidering i henhold til Lov om Aktiv Socialpolitik § 46 med henblik på at belyse kommunernes praksis i forbindelse med bevilling af revalidering.

I overensstemmelse med Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område § 79a, fremlægges rapporten hermed til behandling i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

 

Løsning

Om praksisundersøgelsen                 

I alt har 9 kommuner deltaget i praksisundersøgelsen, herunder Københavns Kommune. Undersøgelsen er anonymiseret, og det er således ikke umiddelbart muligt at udskille resultatet af sagsgennemgangen af sager alene fra København. Det er imidlertid Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens vurdering, at undersøgelsens resultat er retvisende for forholdene i Københavns Kommune.

 

Praksisundersøgelsens resultat.

Det fremgår bl.a. følgende af undersøgelsen:

·        at 82 % af sagerne var afgjort i overensstemmelse med regler og praksis

·        at Det Sociale Nævn på det foreliggende grundlag i 18 % af sagerne ikke var enig i kommunens afgørelse

·        at den lovpligtige sagsbehandlingsmetode – udarbejdelse af ressourceprofil – anvendes formelt, men at sagsgennemgangen efterlader et indtryk af at sagsbehandlingsmetoden ofte ikke anvendes reelt.

·        at kommunerne har været for imødekommende overfor borgerens ønske om uddannelse og i et vist omfang ikke vurderet om borgeren på anden vis end revalidering kan hjælpes på arbejdsmarkedet eller om uddannelsen og efterfølgende jobmuligheder er realistiske for borgeren.

·        at kommunerne har bevilget revalidering til et bredt spektrum af ikke længerevarende uddannelser (under 5 år)

 

Det Sociale Nævns anbefalinger.

På baggrund af undersøgelsens resultater anbefales kommunerne øget opmærksomhed på følgende:

·        Dokumentationsgrundlaget for begrænsninger i arbejdsevnen, afprøvning af relevante foranstaltninger

·        Vurdering af om erhvervsrettede aktiviteter efter anden lovgivning er/ikke er tilstrækkelige til at bringe borgeren på arbejdsmarkedet

·        Vurdering af om revalidering gennem den ønskede uddannelse er realistisk med henblik på hel eller delvis selvforsørgelse

·        Både formel og reel udarbejdelse af ressourceprofil samt ajourføring af ressourceprofilen hver gang, der sker ændringer af betydning for sagsforløbet

 

Initiativer i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Det Sociale Nævns praksisundersøgelse vedrørende revalidering og handlingsplan for normalisering af driften på jobcentrene har påpeget fokusområder i forbindelse med sagsbehandling af revalideringssager. 

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har allerede iværksat eller vil iværksætte følgende initiativer på revalideringsområdet:

·        centralt forankret dialogforum med jobcentrene, herunder jobcenter for sygedagpenge med henblik på temadrøftelser, erfaringsudveksling, "best practice" mv.

·        beskrivelse og implementering af arbejdsgange på revalideringsområdet

·        undervisning i lovgivning mv.

 

Arbejdsgange.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har etableret en arbejdsgangsportal, som bl.a. indeholder beskrivelse af arbejdsgangene/processen i forvaltningens sagsbehandling. Arbejdsgangsportalen er en del af forvaltningens indsats for at styrke borger- og virksomhedsbetjeningen gennem ensartede og hensigtsmæssige procedurer samt at skabe bedre forudsætninger for kvalitetssikring og metodeudvikling.

En af forudsætningerne for arbejdsgangsportalens succes er, at arbejdsgangene kontinuerligt udvikles, opdateres og implementeres i organisationen.

 

Undervisning.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har som en del af forvaltningens samlede kursustilbud til både nyansatte og øvrige medarbejdere også iværksat kursustilbud på revalideringsområdet.

Formålet med kurset er at medarbejderne gives et overblik over regler og betingelser for at bevilge revalidering, herunder personkreds, hvilke tilbud/redskaber kan der anvendes samt udarbejdelse af jobplan.

Kurset er foreløbig planlagt til afholdelse 3 gange i 2007.

Endvidere er der planlagt kurser vedr. afholdelse af den svære samtale med henblik på, at medarbejderne får kendskab til og træning i samtaleteknik/ den professionelle samtale med borgeren.

 Formålet med initiativerne er at styrke den socialfaglige indsats på revalideringsområdet både teoretisk og metodisk, således at borgeren sikres en kvalificeret og effektiv service.

Endelig må det forventes, at de færre administrative enheder i den nye struktur samt et tæt samarbejde med AF dels øger ekspertisen og mulighederne for bedre styring og dels styrker konkret viden om arbejdsmarkedet.

 

Økonomi

Ingen

 

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil fortsat have fokus på revalideringsområdet, herunder tilpasse og iværksætte initiativer efter behov og ressourcer.

 

Bilag

Øvrige bilag:

1.      Rapport: Det Sociale Nævns praksisundersøgelse vedr. revalidering i henhold til Lov om Aktiv Socialpolitik § 46.

 

 

 

         Torben Brøgger

                                                         /Jan Rix Rasmussen

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 1. marts 2007


 

Til top