Mødedato: 30.05.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Faglig udvikling af ni udfordrede skoler

Udvalget skal tage stilling til forslag til plan for faglig udvikling af ni skoler i en tre-årig periode.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1.       at udvalget tager til efterretning, at syv skoler deltager i Ministeriet for Børn og Undervisnings udviklingsprogram

2.       at forslag til kommunal indsats i en tre-årig periode for ni københavnske folkeskoler med store udfordringer godkendes

3.       at kommunal finansiering af indsatsen for de to skoler, som ikke er med i Ministeriet for Børn og Undervisnings udviklingsprogram, i 2012-2014 afholdes af BUU på Bevilling Undervisning, funktion 3.22.01 almen undervisning 

 

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalgets behandling af kvalitetsrapporten den 23.11. 2011 understregede, at der er stor forskel på de københavnske folkeskolers udfordringer. Der er på den baggrund brug for en særlig understøttende og opfølgende indsats i forhold til de skoler, der har store udfordringer, så det sikres, at alle kommunens skoler på et højt niveau løfter dannelses- og uddannelsesopgaven for alle børn og unge i kommunens folkeskoler.

 

Samtidig har Ministeriet for Børn og Undervisning i sensommeren 2011 udpeget syv københavnske folkeskoler til at deltage i et fagligt udviklingsprogram for 14 skoler fra syv kommuner fordelt over hele landet. Udvælgelsen af skolerne er sket på baggrund af elevernes afgangsprøveresultater i 2010, hvor ministeriet har udvalgt 14 skoler, der har over 40 % tosprogede elever og som har særligt store udfordringer med at løfte skolens tosprogede elever. De syv skoler i København er Blågård Skole, Rådmandsgades Skole, Klostervængets Heldagsskole, Tingbjerg Heldagsskole, Bavnehøj Skole, Grøndalsvængets Skole og Hillerødgades Skole. Efterfølgende har BR besluttet at sende lukning af Hillerødgades Skole i høring, hvorfor denne skole udgår af ministeriets program. I stedet er det aftalt med ministeriet, at Ellebjerg Skole indgår i programmet, da skolen har en høj tosprogsprocent og et tæt samarbejde med Bavnehøj Skole.

 

Ud over de syv skoler peger forvaltningen på, at der er yderligere to skoler med udfordringer og opgaver, der svarer til de af ministeriet udpegede skoler, når man ser på andelen af tosprogede elever. Det drejer sig om Tagensbo Skole og Dyvekeskolen.

 

Denne indstilling beskriver dels indholdet i indsatsen for skolerne i en tre-årig periode, dels hvordan hhv. Ministeriet for Børn og Undervisnings indsats og forvaltningens forslag til indsats kan bindes sammen til en samlet indsats for skoler med høj andel af tosprogede elever med det entydige mål at hæve det faglige niveau for alle elever på de ni skoler.

Løsning

Forvaltningens forslag består af to dele:

1.          En særlig ledelsesmæssig opfølgning på de ni skolers resultater, der gennemføres af skoleleder og områdechef i samarbejde med  forvaltningen med det sigte løbende at identificere udviklingsbehov og styrke den ledelsesmæssige sparring.

2.          Finansiering til gennemførelse af særlige initiativer, der understøtter udviklingen af skolernes resultater. Heraf finansieres bevillingen til syv af skolerne af Ministeriet for Børn og Undervisning.


Ad. 1: Ledelsesmæssig opfølgning

Forvaltningen forstærker den ledelsesmæssige dialog med de ni skoler, dels med henblik på løbende at følge op på skolernes tiltag og resultater, dels med henblik på at stille faglig, økonomisk, personalemæssig og ledelsesmæssig bistand til rådighed for skolerne. Bistanden vil være forskellig for de enkelte skoler, da forskellige lokale problemstillinger gør sig gældende. Konkret vil skolerne bl.a. kunne trække på en rådgivningsgruppe, der leverer hhv. faglig rådgivning i relation til undervisning, økonomisk rådgivning, rådgivning vedr. personalemæssige problemstillinger og ledelsesmæssig coaching. Områdechefen og den enkelte skoleleder aftaler sammen, hvilken specifik bistand skolen har brug for og rekvirerer dernæst denne i forvaltningen. Der er tale om et udvidet tilbud til disse ni skoler for at sikre, at skolerne får den nødvendige støtte til at gennemføre den ønskede udvikling.

 

Der vil ligeledes fremadrettet være et forstærket ledelsesmæssigt fokus på de ni skoler, idet det er forvaltningens vurdering, at resultater og udfordringer for disse skoler først og fremmest kan håndteres gennem styrket ledelse på og over for skolerne. Den ledelsesmæssige opfølgning gennemføres primært gennem ledelsesstrengen i områderne. Således foreslås, at  der gennem den dialogbaserede ledelse gennemføres kvartalsvise samtaler mellem den relevante områdechef og de involverede skoleledelser. Områdecheferne kan til disse samtaler indkalde relevante medarbejdere fra den øvrige forvaltning, herunder fagkontorerne, der hvor dette skønnes nødvendigt. Samtalerne vil have fokus på dels hvorvidt skolelederen vurderer, at udviklingen går den rette vej og dels hvorvidt der er behov for yderligere støtte og rådgivning til skolen.


Ad. 2: Særlige initiativer: De syv skoler udpeget af ministeriet

Ministeriet for Børn og Undervisning har besluttet at tildele syv af de ni københavnske folkeskoler 1 mio. kr. (fratrukket udgifter til evaluering mv.) årligt i tre år. Tildelingen sker med henblik på at igangsætte et program, der skaber generaliserbar viden om, hvorvidt fokus på sproget i al undervisning forbedrer tosprogede elevers faglighed. Programmet sigter således på at styrke det faglige niveau på de udvalgte skoler. Med udviklingsprogrammet skal skabes generaliserbar viden om, hvorvidt fokus på sproget i al undervisning rent faktisk forbedrer tosprogede elevers faglighed. Dette gøres ved i tre skoleår (skoleårene 2012-2013 til 2014-2015) at igangsætte og evaluere indsatser på de i alt 14 skoler på landsplan i programmet. Indsatserne skal sikre, at alle skolerne underviser med fokus på sproget i den samlede undervisning. I udviklingsprogrammet antages det, at disse indsatser vil løfte fagligheden hos skolernes tosprogede elever. Evalueringen vil derfor fokusere på at afdække, om indsatsen fører til de ønskede resultater på de 14 involverede skoler.

 

Ministeriet har i foråret 2012 været i dialog med skolerne om planerne for udviklingsprogrammet. Forvaltningen deltager i denne dialog. Temaet for programmet er ”Fokus på sproget i fagene” og har følgende centrale omdrejningspunkter:

 

1.          Efteruddannelse af pædagogisk personale, så alle har basisviden om dansk som andetsprog (DSA), udvalgte lærere har større viden, og hver skole har lærere, der er uddannet i at kunne vejlede kolleger i implementering af DSA i undervisningen.

2.          Implementering af DSA i al undervisning – at kunne omsætte teoretisk viden til ændret undervisningspraksis.

3.          Organisering af skolens DSA-ressourcer, herunder time- og lærerressourcer.

Programmet er opdelt i tre spor, der alle har til formål at kvalificere skolens arbejde med at undervise med fokus på sproget i al undervisning. De tre spor er følgende:

        1. Implementering af fokus på sproget i al undervisning via indsatser tilpasset den enkelte skoles nuværende kvalifikationer og udfordringer
        2. Særlige ensartede indsatser målrettet dansk- og matematikundervisningen på 7.-klasseårgangene på skolerne
        3. Indsatser til sikring af forankring, projektstyring og medejerskab.

Ministeriets indsats i spor to med en særlig indsats i dansk og matematik i 7. klasse på skolerne er at tilstræbe at gennemføre en så ensartet indsats som muligt på alle de skoler, der på landsplan indgår i projektet. Hermed søger ministeriet at skabe forskningsegnede data, så der kan udledes generaliserbar viden om, hvordan det faglige niveau kan højnes.

 

For Københavns vedkommende er det over for ministeriet understreget, at efteruddannelses­niveauet i dansk som andetsprog i forvejen er højt og fokus skal derfor primært lægges på im­plementering og organisering.


Ad. 2: Særlige initiativer: De to skoler udpeget af Københavns Kommune

Forvaltningen foreslår, at Tagensbo Skole og Dyvekeskolen tildeles kommunal finansiering svarende til den finansiering, ministeriet giver til de syv skoler, dvs. 1 mio. kr. årligt i tre år til hver af de to skoler.

 

Forvaltningen foreslår ydermere, at indsatser på de to skoler arbejder mod de overordnede målsætninger for de syv skoler (bedre resultater for eleverne på skolerne), men har mulighed for i højere grad at udfolde indsatser ud fra lokale behov og udfordrin­ger.

 

Målet om forbedringer af elevernes resultater er således det samme for alle ni skoler og resultater opnået på skolerne skal holdes op imod hinanden. Men de to skoler har større frihed til at tilrettelægge en indsats, så den passer til netop deres skole, idet det ikke på forhånd er fastlagt, hvilken indsats der skal udrulles. Samtidig er fokus ikke udelukkende på dansk som andetsprog, men bredere på den sproglige udvikling af børnene, både et- og tosprogede. På den baggrund bliver det muligt at vurdere, om de fælles udfordringer for de ni skoler kan løses med ligeså gode resultater under rammer, hvor skolerne selv definerer indsatsen med et stærkt lokalt udgangspunkt, som de kan, hvis skolerne gennemfører centralt fastlagte indsatser.

 
Dyvekeskolen er fra august 2013 lokal profilskole, samtidig med at skolen er basisskole som en del af 4-skolesamarbejdet på Amager. Skolen ønsker fremadrettet at udvide arbejdet med fokus på sproget i faget, bl.a. ift.  matematik. Endvidere ønsker man at udvikle skole-hjemsamarbejdet og den inkluderende og anerkendende skolekultur med fokus på undervisningsdifferentiering. Disse indsatser indarbejdes i relation til skolens arbejde som lokal profilskole med profilen ”Den digitale folkeskole”, således at elevernes sproglige og faglige udvikling understøttes gennem koblingen mellem fag, sprog og it. Da Dyvekeskolen er basisskole, har arbejdet med de særlige initiativer for at løfte elevernes faglige resultater fokus på elever i indskolingen og på mellemtrinnet, hvor udviklingen af elevernes sproglige og faglige niveau har central betydning for deres mulighed for succes i udskolingen, hvor eleverne skifter skole.

 

Tagensbo Skole er madskole og arbejder med indsatser under Integrationsløftet med fokus på hhv. elevernes læseudvikling og lektiehjælp og forældresamarbejde.  Skolen ønsker fremadrettet at arbejde med fokusområdet udeskole, som et initiativ til at understøtte elevernes sprog- og begrebsudvikling. Arbejdet med de særlige initiativer vil således have fokus på at tilrettelægge undervisning og aktiviteter, der foregår i det fri og arbejder målrettet med elevernes sprog og læring gennem den konkretisering og tydeliggørelse, det giver at befinde sig midt i det, man lærer om. Det at være hhv. udeskole og madskole vil kunne understøtte en kombination af elevernes faglige, trivselsmæssige og sundhedsmæssige udvikling.

 

BUU vil i august 2012 blive orienteret om skolernes konkrete planer for arbejdet. Begge skoler vil således arbejde med at fremme de faglige resultater for alle skolens elever primært gennem udviklingen af elevernes sproglige kompetencer.

Økonomi

Udgiften til de to skoler afholdes i 2012-2014 på undervisningsrammen, Bevilling Undervisning, funktion 3.22.01 almen undervisning.

1.000 kr. – 2012 p/l

2012

2013

2014

Tagensbo Skole

1.000

1.000

1.000

Dyvekeskolen

1.000

1.000

1.000

I alt

2.000

2.000

2.000







Den ledelsesmæssige opfølgning, herunder udgifter til coaching mv. finansieres på rammen for BUF-Akademi.

De syv skoler i ministeriets udviklingsprogram tildeles ligeledes 1 mio. kr. om året, dog fratrukket ca. 100.000 kr. om året, som tilbageholdes af ministeriet til evaluering og forskningsopfølgning (beløbet hertil er anslået ud fra ministeriets tilbagemelding).

Videre proces

Såfremt forslaget godkendes, igangsætter forvaltningen indsatsen i forhold til de to skoler udpeget af kommunen. Forvaltningen understøtter ministeriets arbejde med de syv skoler. Børne- og Ungdomsudvalget vil en gang årligt, første gang i august 2013, få fremlagt en status for indsatsen på de ni skoler. 

                 Else Sommer                               /Mikala Jørgensen

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev godkendt.
Til top