Mødedato: 28.04.2021, kl. 08:30
Mødested: Teams-møde

Opfølgning på medlemsforslag om flytning af læseklasserække på Blågård Skole og omlægning af læseklasserækkerne

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til opfølgning på medlemsforslag henvist fra Borgerrepræsentation den 10. december 2020 om flytning af læseklasserækken fra Blågård Skole og omorganisering af læseklasserækkerne.

Som supplement til indstillingen bliver der på mødet præsenteret erfaringer fra Københavns Kommune og Århus Kommune med organisering og placering af læse- og skriveindsats og læseklasserækker. På mødet deltager en repræsentant for Blågård Skole og/eller Lykkebo Skole og Århus Kommune med oplæg.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender, at der udarbejdes en ny samlet plan for organisering af Københavns Kommunes læse- og skriveindsats (inkl. ordblindeområdet) og evt. omorganisering af de nuværende læseklasserækker mhp. implementering tidligst fra skoleåret 22/23.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 10. december 2020 at udvalgshenvise følgende medlemsforslag fra Dansk Folkeparti:

  • Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling inden sommeren 2021 om at flytte læseklasserækken på Blågård Skole til en anden matrikel i Københavns Kommune.
  •  Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at udarbejde en ny og samlet plan for omorganisering af de 2 læseklasserækker i Københavns Kommune, der for nuværende har til huse på Lykkebo Skole og Blågård Skole.

Løsning

Københavnske elever med massive og vedholdende læse-/skrivevanskeligheder (inkl. ordblindhed) tilbydes i dag undervisning i kommunens to speciallæseklasserækker, der er placeret på hhv. Blågårds Skole og Lykkebo Skole. Eleverne i læseklasserækkerne er visiteret til et specialpædagogisk tilbud på over 9 timer (12 lektioner).

Forvaltningen anbefaler, at en evt. flytning af læseklasserækken fra Blågård Skole eller omorganisering af læseklasserækkerne tænkes sammen med den øvrige indsats på læse-skriveområdet i en ny plan. En sådan plan skal styrke indsatsen for alle elever, der har udfordringer ved at læse og skrive (herunder ordblinde elever) i de københavnske folkeskoler og dermed også give bedre muligheder for senere ungdomsuddannelse.

Det er derfor forvaltningens anbefaling, at der ikke flyttes eller omlægges læseklasserækker på nuværende tidspunkt, men at overvejelser herom i stedet indgår i en samlet plan for at styrke hele læse- og skriveområdet (inkl. ordblindeområdet), der fremlægges for udvalget i august måned 2021.

Forslaget om evt. omorganisering af læseklasserækkerne skal ses i sammenhæng med den inklusionsdagsorden, som Børne- og Ungdomsudvalget satte med vedtagelsen af den faglige indsatsplan på specialområdet ”Plads til Forskellighed”. Målet med indsatsplanen er at give flest mulige elever den rette hjælp og støtte og samtidig sikre, at de så vidt muligt forbliver i de pædagogiske og faglige fællesskaber i deres almene skoletilbud.

Aarhus Kommune har de sidste to år arbejdet med netop at sikre stærke pædagogiske og faglige fællesskaber, hvor fokus på elevernes læse- og skrivevanskeligheder flyttes fra individniveau til fællesskabet, så flest mulige elever med læse- og skrivevanskeligheder (inkl. ordblindhed) kan forblive i deres almene skoletilbud. Det sker bl.a. via systematisk, forebyggende og tidlig indsats i de kommunale folkeskoler, kompetenceudvikling af lærerne, systematisk arbejde med ordblinde elever, samarbejde med forældrene, anvendelse af læse- og skriveteknologi og øget tilgængelighed af litteratur til læsesvage elever. Aarhus Kommune arbejder med læringsmiljøet på skolerne, uanset om eleven er i et alment eller specialskoletilbud. Disse erfaringer kan bruges i en plan ift. en mere inkluderende læseindsats.

Derudover kan trækkes på det indledende arbejde, der er gjort i forvaltningen for at identificere områder, hvor indsatsen ift. ordblindhed og læse-/skrivevanskeligheder kan styrkes yderligere og evt. ske tidligere.

På to workshops hhv. 8. november 2018 og 10. januar 2019 deltog bl.a. skoleledere fra læseklasserækker og almenskoler, repræsentanter for områdernes tværfaglige support, Kompetencecenter LÆS på Blågårds Skole, læsevejledere, sprogvejledere og fagkonsulenter fra områderne. Essensen fra de to workshops er, at der er mange gode indsatser i gang. Samtidigt er der behov for at kigge nærmere på skolernes systematik ift. tidlig opsporing og iværksættelse af en styrket faglig læse- og skriveundervisning for alle elever i alle fag. Den store udvikling på det teknologiske felt betyder, at almenområdet kan lykkes bedre med læse- og skriveindsatsen.

Hvis udvalget beslutter, at der skal udarbejdes en plan for omorganisering af området, kræver det en tæt dialog med – og yderligere inddragelse af – forældre til nuværende elever i læseklasserækkerne, forældreorganisationer, skolebestyrelser, faglige organisationer mv.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis udvalget beslutter, at der skal udarbejdes en ny, samlet plan for læse- og skriveindsatsen (inkl. ordblindeområdet), vil forvaltningen inddrage relevante parter i arbejdet, inden planen - herunder også dens økonomiske konsekvenser - forelægges udvalget i august 2021.

 

Tobias Børner Stax                                                      Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 28. april 2021:

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top